Annonce
Svendborg

Døde fisk i forurenet vandløb: - Det er en alvorlig sag

Vandløbet "Bredemose" er på et tidspunkt i løbet af de seneste par dage blevet forurenet med majsensilage og snittede majs. Den grønne farve på vandoverfladen på billedet her skyldes dog ikke forureningen. Foto: Peter Krogh Frausing
En endnu ubestemt mængde majsensilage og snittede majs, røg ved en fejl ud i et vandløb ved Langå. Nu venter et større oprydningsarbejde.
Annonce

Langå/Hesselager: Mandag formiddag opdagede kommunens folk en forurening, da de var i gang med den årlige grøde-beskæring i vandløbet "Bredemose". Vandløbet strækker sig fra Langå til Stokkebæk ved Hesselager. Forureningen viste sig at komme fra majs, hvorefter kommunens sagsbehandler måtte på jagt efter kilden til forureningen.

Efter kort tid kunne man konstatere at forureningen kom fra en nærliggende gård i Langå, hvor man netop havde færdiggjort majs-høsten og var i gang med at overdække de færdigbehandlede majs til opbevaring.

- Efter anmeldelsen fra kommunes driftsfolk kørte jeg straks til lokaliteten, og heldigvis fandt vi hurtigt kilden til forureningen og fik den stoppet. Da dette blev gennemført hurtigt, og da der ikke var behov for yderligere akut indsats, blev beredskabet ikke tilkaldt, fortæller Lars-Ole Christensen, sagsbehandler for vandløb/spildevand i Nyborg Kommune

Gården havde sikret sig på forhånd med en opsamlingstank, som skulle fange majsensilage og lignende, så det ikke kommer i kloakken. Dog var et enkelt afløb ikke koblet på dette, så affaldet fra produktionen røg direkte i vandløbet.

Det var ejeren af landbruget ikke klar over, men fik hurtigt afskærmet afløbet og kontaktet en entreprenør som skal omlægge kloakken.

Annonce

Døde fisk og mælkehvidt vand

Tirsdag fik Svendborg Kommune en anmeldelse om, at der var observeret skum i vandløbet ved Stokkebæk. Døde fisk skulle der også være, som drev med strømmen. Derfor drog Svendborg Kommunes vandløbsmedarbejdere ud for at undersøge sagen.

- Der kom mælkehvidt vand ud fra Bredemose-renden og ud i Stokkebæk. Derfra kunne vi følge forureningen et par kilometer fra Hesselager til Vormark, hvor det forurenede efterhånden var fortyndet. Undervejs fandt vi adskillige døde småfisk, men også et par større fisk og en enkelt ål. I overfladen flyder der skubm som også må stamme fra forureningen, fortæller Kristoffer Skinnebach, vandløbsmedarbejder i Svendborg Kommune.

Skum i overfladen i Bredemosen. Foto: Peter Krogh Frausing

Selvom forureningen strækker sig ind over kommunegrænsen til Svendborg, bliver det nu Nyborg Kommune, som tager styringen på sagen, da forureningen stammer fra Langå.

Annonce

Nu skal der renses op

Den forurening, der allerede er sket, skal udbedres. Det organiske affald kan nemlig være til stor ulempe for vandløbet.

- Vi skal i dag (tirsdag red.) vurdere skadens omfang og derefter begynde oprensningen. Det er en alvorlig sag, så det kommer vi ikke udenom. Oprensningen kommer til at foregå ved, at vi graver aflejret slam væk i det område der er forurenet, så man kommer ned til den naturlige bund, fortæller Lars Ole Christensen.

Det er på nuværende tidspunkt uklart, hvor stort omfanget af forureningen er, og hvorvidt det kommer til at resultere i en bøde til landmanden.

Avisen har forsøgt at få en kommentar fra landmanden, men det er ikke lykkedes at komme i kontakt med ham.

Ensilage

Ensilage er gærede planter - for eksempel majs, roer og kløvergræs - der bruges til foder i landbruget.

Ensilage kan danne giftige gasarter og ensilagesaft, der kan være stærkt skadelig for dyr og planter.

Anlæg til opbevaring af ensilage skal være indrettet på en måde, så der ikke sker forurening af grundvand og overfladevand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Se listen - her skal du huske at bære mundbind

Annonce