Annonce
REKRUTTERING

Mads bruger en tredjedel af sin tid på at ansætte de rigtige medarbejdere: Nu skal han hjælpe Morningscore på samme vækstrejse

Mads Wedderkopp fra Quickorder er for nylig trådt ind i bestyrelsen hos Morningscore, hvor han skal blandt andet skal bidrage med sine erfaringer i forhold til at vækste og ansætte mange nye medarbejdere i løbet af kort tid. Foto: Change
Han er blot 26 år, men har allerede været leder i ni år og er netop trådt ind i bestyrelsen for Morningscore. Der skal Mads Wedderkopp fra Quickorder dele ud af sine erfaringer med at ansætte de rigtige medarbejdere i en virksomhed, der står foran at skulle mande kraftigt op over de kommende år. - Får man ikke hyret de rigtige mennesker til rejsen, knækker man undervejs, siger han.

Odense: Når man er 26, far til en lille datter og de seneste to år har været med til at vækste sin virksomhed fra 20 til 70 medarbejdere og står på spring til at gå ind på to nye markeder i Europa, kan man som regel godt få sin kalender fyldt ud.

Det kan Mads Wedderkopp også godt. Han er medstifter og driftsdirektør i Quickorder, der har specialiseret sig i digitale løsninger, som gør det nemmere at drive restaurant.

Alligevel har han helt bevidst valgt at involvere sig i bestyrelsesarbejde i andre virksomheder, og foruden sin bestyrelsespost i virksomheden Dreaminfluencers er han netop også trådt ind i bestyrelsen hos Morningscore.

Annonce

- Det er et bevidst valg, som vores direktør i Quickorder, Andy Chen, har skubbet mig ud i på en kærlig måde. Jeg har begrænset det til to bestyrelsesposter, fordi jeg er enormt aktiv, når jeg går ind i en bestyrelse, og også skal have tid til Quickorder, men det betyder, at jeg bliver eksponeret for udfordringer og markedsdynamikker og får en masse inspiration fra kloge mennesker. Så selv om jeg bidrager med en masse erfaring, får jeg også læring ud af det, som gør mig bedre til mit job i Quickorder, forklarer Mads Wedderkopp.

Skal på samme rejse

Han har kendt Karsten Madsen fra Morningscore i næsten 10 år, og de to har ofte sparret med hinanden undervejs. Derfor kender Mads Wedderkopp også Morningscore tæt, og han mener især, at han kan bidrage med to ting.

Den ene handler om ejerstrukturen, hvor han selv har gjort sig erfaringer på den hårde måde i Quickorder, der stort set fra den spæde start fik en investor ind, som til gengæld ejede tæt på halvdelen af virksomheden. Det gjorde det efterfølgende svært at skaffe yderligere venture kapital, fordi de aktive virksomhedsstiftere allerede var udvandet og derfor - ifølge investorerne - ikke havde hænderne nok på kogepladen.

Det betød, at Quickorders ejere måtte en tur i banken, låne det beløb, virksomhedens første investor var kommet med, hæfte solidarisk for det og købe deres ejerandele tilbage igen.

Morningscore har med en bred ejerkreds, der tæller flere fra søsterselskabet Morningtrain, været nødt til også at forholde sig til den problematik, fordi virksomheden står overfor at skulle rejse penge i en ny funding-runde i starten af det nye år.

I sidste ende er det mennesker, der gør en forskel, og får man ikke hyret de rigtige mennesker til rejsen, knækker man undervejs.

Mads Wedderkopp, Quickorder

De penge skal være med til at finansiere den skalering, som virksomheden nu står overfor, hvor der skal ansættes markant flere medarbejdere. En rejse, Mads Wedderkopp og Quickorder allerede er kommet et godt stykke på, efter virksomheden gik fra udelukkende at lave digitale menukort på Ipads til at lave totalløsninger, der dækker alle behov i restauranter, og nu er markedsledende i både Danmark og Norge.

- Vi er gået fra at være fem unge gutter i 2014, til at være 20 i januar 2019, og nu er vi omkring 70, så de senere år er vi vokset eksplosivt. Samtidig er vi gået fra en omsætning på to-tre millioner danske kroner til en omsætning på seks-syv millioner euro. Det har været fuldstændigt vildt, og al den erfaring, jeg har fået af det, skal jeg bruge som en del af bestyrelsen i Morningscore, forklarer Mads Wedderkopp.

Annonce

Rekruttering afgørende for succes

Han har først og fremmest fokus på rekrutteringsprocessen, som han ser som helt afgørende for Morningscores videre vækst.

- I sidste ende er det mennesker, der gør en forskel, og får man ikke hyret de rigtige mennesker til rejsen, knækker man undervejs, siger han og får det til at lyde simpelt.

Det er det selvfølgelig ikke. Alene af den grund, at mennesker er komplekse.

Når man vækster i høj fart, gælder det imidlertid ikke kun om at få de rigtige kompetencer ombord. Det handler om samtidig at finde medarbejdere, der trives med forandringer.

- Man har brug for meget omstillingsparate medarbejdere, der nærmest kan genopfinde sig selv på årlig eller halvårlig basis, fordi alt rykker så hurtigt. Måden, man gjorde tingene på for et halvt år siden, er måske ikke længere tilstrækkelig, så derfor skal man gøre tingene på nye måder, og hvis man er meget tryghedssøgende, ufleksibel eller har hårdt brug for rutiner og vaner, kommer man ikke til at leve godt i sådan en proces.

- Kommer den type medarbejdere ind, går de som regel ret hurtigt selv, bliver afskediget eller ender typisk med at gå ned med stress. Derfor er det utroligt vigtigt, at man rammer rigtigt på typen af talent, man får ind i virksomheden, understreger Mads Wedderkopp.

Mads Wedderkopp

  • Er 26 år og medstifter af Quickorder, der laver digitale løsninger til restaurationsbranchen.
  • Han har været leder, siden han var 17 år gammel. Som 18-årig var han leder for et salgsteam med 120 medarbejdere.
  • Er i dag driftsdirektør i Quickorder, der er gået fra 20 medarbejdere i januar 2019 til 70 i dag. Virksomheden er markedsledende i Danmark og Norge og på vej ind i Finland og yderligere ét europæisk marked.
  • Er desuden bestyrelsesformand i Dreaminfluencers og bestyrelsesmedlem i Morningscore.

Det handler også om at skabe den kultur, man gerne vil have til at gennemsyre virksomheden, for i begyndelsen kan den hurtigt ændre sig, måske ligefrem uden at stifterne opdager det.

- Kultur er jo ikke ord på en væg eller noget, man skriver ned på et stykke papir. Det er en levende organisme. Den er, hvad man gør i virksomheden, og gør man pludselig noget andet end det, der var intentionen, kan det betyde, at man ikke længere kan vokse. Så ansættelser er faktisk den største nøgle til succes, forklarer Mads Wedderkopp.

Annonce

Skal tænke frem i tiden

Han bruger selv omkring en tredjedel af sin tid på at rekruttere nye medarbejdere, og han har planer om at være tæt involveret i ansættelsen af minimum de første 150 i Quickorder med inspiration fra Airbnb og direktør Brian Chesky, der selv var involveret i virksomhedens første 350 ansættelser.

For Mads Wedderkopp handler det om, at de første 150 medarbejdere kan betragtes som kulturelle co-founders. Derefter har virksomheden nået en størrelse, hvor kulturen er så fasttømret, at nye medarbejdere vil blive påvirket af den - og ikke i så høj grad omvendt.

- Rekruttering handler ikke kun om at holde samtaler, læse cv'er og skrive jobopslag. Det er også at netværke og bygge en pipeline, sådan at man ikke først skal ud at finde den rette kandidat til stillingen som for eksempel salgschef, når man er klar til at få sådan en ind i virksomheden. Der skal man tidligt begynde at scoute i sit netværk, drikke kaffe med fem-seks personer, der kunne være spændende at få ind, når man får brug for det, i stedet for at skulle bruge et halvt år til den tid på at lede efter den rette kandidat. Så kan man prikke vedkommende på skulderen. Derfor tager det så meget tid, forklarer Mads Wedderkopp.

Han er også bestyrelsesmedlem i Dreaminfluencers og har bevidst valgt to virksomheder, hvor han på forhånd kendte stifterne godt, og hvor han føler, han har noget at bidrage med. Typisk bruger han en time om dagen på sine bestyrelsesposter, ligesom der nogle gange går en halv eller hel dag eventuelt i weekenden med det.

- Jeg tror, jeg har haft otte tilbud om bestyrelsesposter på hånden, og jeg har kynisk valgt de to, hvor jeg mener, at jeg kan give mest værdi. Det har ikke været ud fra økonomisk vinding, jeg har valgt de to poster, for jeg havde tilbud, der kunne give betydelig bedre økonomiske vilkår. Men det er her, jeg føler, jeg kan bidrage mest, og så er det to virksomheder, der skal ud på en rejse, hvor jeg også kan lære nyt, forklarer Mads Wedderkopp.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Se video: For Laura er drømmescenariet en vuggestue i Vester Skerninge

Ærø For abonnenter

36 nye boliger skudt til hjørne på grund af 'væsentlig retlig mangel': - Vi har ikke været opmærksomme nok

Debat

Læserbrev: Vækst, vækst og vækst gentages unuanceret og lettere overbærende i al færgedebat

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Navne For abonnenter

Pigen fra Nordjylland blev en lykkelig lyriker på Sydfyn

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Erhverv For abonnenter

Elbiler skal give Odense-fabrik kraftig vækst: Jorgensen vil være dobbelt så stor

Svendborg

Varsel om forhøjet vandstand: Svendborg Havn er forberedt

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

faa.dk

Podcast: Derfor står Langeland over for kæmpebesparelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Annonce