Annonce
Svendborg

Møllegodkendelse i selvsving

Niels Boje Groth til et tidligere informationsmøde om vindmøllerne ved Broholm. Foto: Andrea Bisgaard

Læserbrev: Svendborg Byråd, ”Kommunerne er centrale aktører i at sikre lokalbefolkningens opbakning” – sådan lød begrundelsen for at give kommunerne ansvaret for godkendelse af store vindmøller på land.

Godkendelsen skal ske efter planloven: Byrådet beslutter indholdet af planer, når de har været i offentlig høring forinden. En demokratiske proces med respekt for den lokale afgørelse. Byrådet skal derfor også diskutere de tre vindmøller med os borgere. Men, hvordan? - når hverken byrådet eller vi borgere kender til virkningen af store vindmøller.

Vi kan ikke ytre os, for vi ved ikke, hvordan lavfrekvent støj lyder: Som rumlen? Rystelser? Som en støjsuger bag en lukket dør? Som lyd uden pauser? Også om natten?

Annonce

På informationsmødet den 30. september kunne projektets rådgiver ikke fortælle herom. Kun hvordan man måler decibel, men ikke hvordan de lyder. Derfor er vi borgere UTRYKKE.


Vi lammes af utryghed - byrådet forsvarer sig med lovlighed

Niels Boje Groth


Når møllerne kører, bliver de ikke taget ned igen. Mølleejeren kan påtvinges – én gang om året - selv at kontrollere, hvor meget han støjer. At det vil støje ved han, for de nærmeste tilbydes økonomisk kompensation og hjælp til at flytte væk: Udsigt til et forandret liv uden ret til indsigelse.

Vi lammes af utrykhed - byrådet forsvarer sig med lovlighed. Hør blot et uddrag fra byrådets svar på vor indsigelse mod støjen: ”Beregningerne, der er udført i forbindelse med miljøvurderingen, er efter Svendborg Kommunes vurdering fyldestgørende, da fremgangsmåden overholder Bekendtgørelse om støj fra vindmøller og normal praksis.” (s. 14 i bilag 2)

Ingen, ingen, i byrådet ved, hvad det betyder. Det er derfor heller ikke et svar i en demokratisk samtale. Det er blot information til os om, at byrådet overholder reglerne. I folkemunde: ”God dag mand – Økseskaft!”

Opstilling af vindmøllerne er derfor et eksperiment. Hverken vi - eller byrådet – ved, hvad der vil ske. Kun ved byrådet, at det er lovligt.

Derfor, kære byråd: Udsæt beslutningen til i selv og vi ved, hvad sagen drejer sig om, så I med rette kan kalde jer ”centrale aktører i at sikre lokalbefolkningens opbakning”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Hjertelig tak for hjælpen til Christian Eriksens læger – og til hjerteløberen tirsdag i Svendborg. Og forhåbentlig også til flere af os andre

Annonce