Annonce
Svendborg

Mårhund på arbejde: Tæve med GPS skal finde frem til artsfæller

Fredag blev en mårhund udsat på Tåsinge. Mårhunden, som er en tæve, skal på vegne af Miljøstyrelsen, finde frem til invasive artsfælder. Foto: Miljøstyrelsen
På Tåsinge er der fredag blevet sat en mårhund ud. Tæven er gået undercover for Miljøstyrelsen og skal finde frem til uønskede artsfæller. Udsættelsen sker for at komme den invasive art til livs
Annonce

Tåsinge: Tåsinge har i dag fået sig en ny pelset kvindelige beboer.

Miljøstyrelsen har fredag udsat fem mårhunde på Fyn og Tåsinge, af disse blev den ene, en tæve, gjort til øbo i det Sydfynske.

Udsættelsen sker som et led i en intensiveret jagt på de invasive mårhunde, der er taget på øhop-ferie fra Jylland. Mårhunden er blevet udstyret med et GPS-halsbånd. Hvis den snuser sig frem til en partner, og de to slår sig ned, så vil undercover-mårhundens halsbånd afsløre deres position og den vilde mage vil derefter blive aflivet.

Annonce

En invasiv art

Mårhunden er en invasiv art, der har en negativ effekt på biodiversiteten i de områder, hvor den slår sig ned. Samtidig får mårhunden mange hvalpe, og derfor kan de hurtigt sprede sig til nye områder.


I vores egen tiltro vil vi gerne sige, at vi ikke har en ynglende bestand på Fyn og Øerne

Mariann Chriel


Dog mener Mariann Chriel, specialkonsulent i Miljøstyrelsen, at problemet med mårhunde på Fyn og Øerne ikke er så slemt endnu.

- I vores egen tiltro vil vi gerne sige, at vi ikke har en ynglende bestand på Fyn og Øerne. De dyr vi søger her er singledyr, som kommer fra Jylland og prøver lykken på Fyn. Derfor vil vi gerne rydde op i dem, så de ikke slår sig ned og det er indtil videre lykkedes os ret godt, fortæller Mariann Chriel.

Der er en særlig grund for, at Miljøstyrelsen benytter sig af artsfæller, når de skal opspore vilde mårhunde, og ikke sender jægere ud på travetur.

- Den bedste måde at patruljere på i så stort et område, det er at bruge naturen selv. Mårhunden går rundt og leder efter en partner, når de stopper med at gå, så er det tegn på, at de nok har slået sig ned og har fundet en partner, fortæller Mariann Chriel.

Når mårhunden har fundet sin mage, så vil man ved hjælp af GPS-halsbåndet finde dens lokation. Herefter finder en hund frem til parret, og de to mårhunde bliver indfanget. Undercover-mårhunden vil blive sat ud igen, mens magen bliver aflivet.

Alle de udsatte mårhunde er enten kastreret eller steriliseret og kan således ikke forplante sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Analyse: Det var Mette Frederiksen, der pressede Frank Jensen ud

Svendborg For abonnenter

Droppede København for at fokusere på Svendborg: Nu er scenekunstner nomineret til årets kulturpris

Annonce