Annonce
Ærø

Må blive hjemme på grund af corona: Gymnastik på terrassen er en sølle trøst for 91-årige Else

Hvis Else Debess trænger til luftforandring, kører hun en tur ud til Lindsbjerg eller Drejskoven. Ellers bliver hun på matriklen, hvor hun dyrker gymnastik på terrassen. Foto: Andrea Bisgaard
Else Debess plejer at have en hverdag fuld af liv og spræl. Derfor passer det hende dårligt, at hun er nødt til at blive hjemme på grund af coronavirussen. - Jeg savner min gymnastik, min dans og min sang. Nu må jeg nøjes med at lave gymnastik på terrassen, siger hun slukøret.

Marstal: - Jeg kan næsten ikke holde det ud. Det må jeg nok indrømme. Nogle gange starter jeg bilen og kører ud til Lindsbjerg. Det sted har jeg mere eller mindre for mig selv. Så kan jeg gå lidt frem og tilbage der. Nogle gange kører jeg også ud til Drejskoven, men der er næsten ingen skov længere.

91-årige Else Debess har det lidt som en løve i et bur for tiden.

Coronavirussen gør nemlig, at hun bliver nødt til at passe på sig selv.

- Jeg er jo både gammel og har astma. Ind i mellem er jeg da bange. Jeg er nervøs for at få det. Jeg vil så gerne leve lidt endnu, siger den 91-årige, der både har rejst med den transsibiriske jernbane, og som stadig går til både sang, dans og i motionscenter.

- Jeg plejer jo at have travlt i hverdagen, så det er helt nyt for mig ikke at skulle noget. Jeg savner min gymnastik, min dans og min sang. Nu må jeg nøjes med at lave gymnastik på terrassen derhjemme, siger hun slukøret.

Annonce
Hver dag går Else Debess, som bor på Skonnertvej, ud på sin terrasse for at lave gymnastik. Foto: Andrea Bisgaard

Mor kørte rundt og passede syge

Else Debess er født i 1928, og hun husker stadig sin mors historier om den spanske syge. En influenza, som for lidt mere end 100 år siden fik ram på 15.000 danskere.

- Min mor kørte rundt i Marstal og plejede de syge. Hun blev ikke selv smittet. Jeg husker også, at min far og mine to brødre var ude at sejle under Anden Verdenskrig. Det gjorde min mor nervøs. Hver gang præsten viste sig i gaden, vidste vi, er nu var en af sømandskonerne blevet til enke, fortæller hun.

Else Debess har også selv været sømandskone.

- Min mand, som nu er død, var væk i flere år ad gangen. Jeg måtte for eksempel selv lede byggeriet, da vi skulle bygge nyt hus, fortæller den 91-årige, der var hjemmegående og syede tøj til byens fruer.

- Jeg arbejdede som tøjdesigner. Jeg syede brudekjoler, dåbskjoler og konfirmationskjoler. Nogle gange omsyede jeg dåbskjoler til konfirmationskjoler, fortæller Else Debess.

Har aktier i færgen

I dag lever Else Debess et aktivt pensionistliv med sin "nye" mand, Knud Erik Kaas. Hun er inkarneret færgetilhænger og har selvfølgelig købt aktier i Ærøxpressen.

- Nogle gange går jeg ned og ser til vores kære færge. Jeg har altid været vant til, at der var en færge i Marstal. Og jeg har sejlet med Ærøxpressen flere gange, selvfølgelig!, siger hun og slår ud med armene.

Hun rejser stadig, og parret har lige måttet aflyse en tur til Norge på grund af coronakrisen.

- Vi turde ikke tage af sted, så vi har aflyst turen, selvom vi taber penge på det, siger Else Debess.

Det kan være svært at blive hjemme, når man er vant til at gå i motionscenter to gange om ugen og også til sang og dans. Men 91-årige Else Debess er nødt til det, hvis hun ikke skal rammes af coronavirus. Foto: Andrea Bisgaard

Kan ikke holde sig væk fra Brugsen

Selvom Else Debess har prøvet lidt af hvert, så er coronakrisen, som vi gennemlever lige nu, noget ganske nyt for hende.

- Det kan ikke sammenlignes med nogle af de andre verdenskriser, som jeg har oplevet. Anden Verdenskrig var noget ganske andet. Der var der mange ting, vi ikke kunne få, og jeg kendte knap nok til bananer eller appelsiner. Coronaen er anderledes, fordi vi ikke ved ret meget om den. Jeg prøver at følge med. Jeg ser både tv-avisen, læser avis og læser nyheder på Ipadden, siger Else Debess, der sender manden i Brugsen efter mad for at skåne sig selv.

- Nogle gange går jeg selv derned, men så bruger jeg både handsker og spritter godt af.

Hvorfor går du derned, når du ved, at der er en risiko for at blive smittet?

- Engang i mellem vil jeg gerne bestemme, hvad der skal i kurven, siger hun og griner.

Men for det meste bliver hun hjemme, og der kan en daglig gymnastiktur på terrassen hjælpe lidt på humøret.

- Frisk luft og motion gør mig i godt humør, så jeg går næsten ud på terrassen hver dag og laver lidt øvelser. Man skal jo holde sig i gang. Og så bruger jeg ellers tiden på at skrive sammen med min datter, mine to børnebørn og mine fire børnebørn på Ipadden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ærø For abonnenter

Mistillid, illoyalt og ufortjent: Fond opsiger samarbejde om solcellepark med forening, den selv har stiftet

Annonce