Annonce
Kultur

Lyt her: Klassisk musik du skal høre i påsken

Komponisten Johann Sebastian Bach som 61 årig. Malet af Elias Hausmann. Bach nævnes flere gange som en komponist, der bør lyttes til i påsken. Ritzau Scanpix
Påsken er ikke "kun" gækkebreve, påskæg, helligdage og gule blomster. Det er også en god lejlighed til at dykke ned i den klassiske musik, der enten berører påskens budskab og historie eller "blot" sætter dig i den rette stemning. Vi har spurgt kendere og elskere af klassisk musik til råds om, hvad man bør høre i påsken.

"Kære klassikere. Hvad bør man høre i påsken?"

Sådan lød vores opslag i Facebook-gruppen "Vi ELSKER klassisk musik", hvor - som navnet nok antyder - kendere og elskere af klassisk musik deler viden om genren.

Opslaget var et forsøg på at få input til, hvad du bør kaste dig over af klassisk musik, hvis du skal sætte den helt rigtige stemning til påskedagene.

Buddene var mange - rigtig mange, og derfor får vi ikke alle med i denne omgang. Vi har dog samlet et større udbud i en playliste herunder, så du blot skal trykke én gang og læne dig tilbage til tonerne af påsken.

1 Parsifal (Wagner)

Knappertsbusch dirigerer Bayreuth Festival Orchestra på denne indspilning, som af mange regnes for en af de bedste. Albumcover

Henrik Schaarup skriver:

"Ingen påske uden Parsifal! Skulle det knibe med tiden, kan man nøjes med 3.akt. I yderste nødstilfælde ouverturen og forspillet "Karfreitagszauber". Jeg har både Hans

Knappertsbusch og Pierre Boulez' udgaver, så dér skal man vælge".

2 Matthæus- og Johannespassionen (Bach)

Bachs Matthæus Passion findes i et hav af indspilninger. Denne er dirigeret af hollandske Gustav Leonhardt. Albumcover: Sony Music

Flemming Finn Hansen skriver:

"Det hører til mine faste påskeritualer at høre (enten ved live-opførelser eller på CD) en af, måske begge Johann Sebastian Bachs passioner, Matthæus- eller Johannespassionen. Der er også mange smukke ting i Johannespassionen, men Matthæus-passionen står mig nærmere og går følelsesmæssigt dybere.

Begge værker er uløseligt knyttet til påsken og er hovedværker i den europæiske musikkultur. Især Matthæus-passionen rummer en række uforglemmelige, gribende arier, ensembler og korsatser, der suger tilhøreren med ind i Bachs univers og river ham/hende uimodståeligt med i musikkens malstrøm, hen imod det storslåede klimaks. Matthæuspassionen viser, at Bach også kunne være blevet en fremragende operakomponist."

3 Stabat Mater (Haydn, Pergolesi Astorga mf.)

Stabat Mater er egentlig en passionssalme fra middelalderen, som flere komponister har sat musik til. Den mest kendte er velnok Pergolesis. Her indspillet af London Symphony Orchestra.

Henrik Møller Jensen skriver:

"Joseph Haydn, Stabat Mater. Moderen stod under korset, hvor den lidende søn hang. Smukt, melodiøs og en passende langfredagsstemning der ender i forløsning".

Vibeke Sandberg er til samme stykke musik, men foretrækker dog komponisten Emanuele d'Astorga:

"Astorgas Stabat Mater er en vidunderlig afveksling fra Pergolesi. Astorga er i øvrigt en farverig person, der levede et helt eventyrligt liv på farten rundt i Europa, før den tid, da man bare tog et fly. Han var Baron og Officer og selvlært komponist. Det kan man ikke høre, han står mål med de største efter min mening."

Stabat Mater er sat i musik af mange komponister herunder: Palestrina, Scarlatti, Pergolesi, Haydn, Rossini, Siboni, Dvořák, Verdi og Szymanowski

4 Passion (Arvo Pärt)

Estiske Arvo Pärts "Passio" er et forrygende gennemtænkt værk, hvor der rytme og toner er nøje udvalgt i forhold til teksten. Har du god tid i påsken kan du passende studere dette vilde værk. Albumcover: ECM

Niels Eggert Benzon skriver:

"Alle tider kommer og står stille mens man lever i dette værk. Et langt, simpelt værk af gigantiske dimensioner".

5 Påskeblomst, hvad vil du her? (Grundvig/Nielsen)

Carl Nielsen skrev musikken til Grundtvigs samle "Påskeblomst hvad vil du her" i 1910. Foto: Ritzau Scanpix

Jonas Viggo Pedersen skriver:

"Grundtvigs store salme, "Påskeblomst, hvad vil du her?" - uden den bliver det ikke påskedag i mit hjerte"

Det bakkes op af flere, blandt andre Birgitte Jerndorff, der skriver:

"Ja, Carl Nielsens melodi til Grundtvigs salme, bedre kan det ikke blive!"

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Klumme: What matters most?

Danmark For abonnenter

Runes knogler er skrøbelige som glas

Svendborg

Lægger op til kompromis: Udvalgsformand vil give opsagte bådejere to års opsigelse

Annonce