Annonce
Langeland

Debat: Stop med at grave sandorm på badestrand

Når turistsæsonen med sol og sommer, blå himmel og hav for alvor rammer Langeland, boltrer badegæsterne sig gevaldigt og lystigt i vandet på stranden ved Drejet i Spodsbjerg.

Det glæder såvel lokale borgere som de mange turister, der nyder at ligge og sole sig i sandet på stranden og kaste sig i bølgerne.

Så langt, så godt. Langeland skal have plads til såvel turister som lystfiskere. Men, der er et ærgerligt men: Lystfiskere, der ikke respekterer spillereglerne på en badestrand og hensynsløst og uden omtanke for de mange badegæster graver efter sandorm. Det er bogstaveligt talt torskedumt!

- Jamen, hvor er det trist og meget ærgerligt, at en af Langelands bedste badestrande, som gennem årene er blevet bedre og bedre, fordi kommunen er god til at holde den ren og tilgængelig, alligevel bliver skæmmet af, at lystfiskere står med spader og graver efter sandorm og efterlader kæmpe kratere i sandet. Citat: En lokal borger, der sammen med familien ellers har stor glæde af badestranden.

Hans opråb skal også ses i lyset af, at EU har godkendt nye regler for lystfiskeri af torsk i 2020, som turistfiskeriet i Spodsbjerg er afhængig af, og godt for det, fordi proklamerede reduktioner på daglige torskekvoter ikke kom på tale.

Det skal den lokale lystfiskerindustri selvfølgelig glæde sig over, men samtidig have et ansvar for at forstå at gøre de mange udenlandske gæster med fiskerstang opmærksomme på, at de skal tage hensyn til Det Blå Flag og de mange badegæster.

Jeg er som lokalpolitiker enig med den borgeren, når han konstaterer: - Lad mig slå fast, at vi skal ikke gøre livet surt for udenlandske lystfiskere, der kommer langsvejs fra til Spodsbjerg, for jeg er sikker på, at langt de fleste lystfiskere overholder reglerne, men vi skal gøre noget for, at det ikke er ved badestranden - altså de 500 meter med blåt flag, i hvert fald i turistsæsonen - at lystfiskeriet har sit udspring, det skal være forbudt, fordi det er irriterende og meget provokerende at se sandrevler pløjet op med spader. Ligesom det ofte flyder med fiskeaffald, som er guf for og tiltrækker mågerne. - Jeg ser det rigtig, rigtig mange gange... Det er ikke i orden overfor badegæsterne.

Jeg er som lokalpolitiker også enig i borgerens opfordring til, at det måske lidt anonyme kommunale "henstiller til"-skilt: at der ikke graves/pumpes efter sandorm, i hvert fald i højsæsonen bliver erstattet af et mere håndfast rødt "forbudt skilt", og meget gerne suppleret med et korps af levende mennesker med kasketter, altså en slags strandpoliti, der udsteder bøder til de formastelige lystfiskere, der ikke forstår og respekterer spillereglerne.

Annonce
På badestranden ved Spodsbjerg der der et skilt der opfordrer folk tiliekat grave sandorm på badestranden. Foto:Erik Jørgensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Sæt fuld turbo på turismen

Indimellem kan man stadig høre folk her på egnen vrænge lidt af turismen her - som om det ikke var et rigtigt erhverv. Den slags ord falder tit, når snakken falder på, hvad området skal leve af fremover - og her må man forstå, at vi ikke "skal rende rundt i nationaldragter", men noget "rigtig produktion" ville være bedre. Den slags ytringer er ikke bare dumsmarte og forældede, men også direkte skadelige for vores egns udvikling. Fordi vi har brug for turisterne. Derfor er det godt nyt, at man med de seneste opgjorte tal for Langeland kan se en meget positiv udvikling. Øen er nu den næstmest populære kommune for turisterne i forhold til antallet af overnatninger. Det er især tyskerne, der er vilde med den lange ø - de tegner sig for næsten halvdelen af de godt 500.000 overnatninger, der var sidste år. På Ærø er tallene knap så gode og viser en lille tilbagegang i forhold til året før, men her er til gengæld optimisme og tro på fremtiden, fremgår det blandt andet af øens turist- og erhvervsdirektørs nyhedsbrev. Nedgangen tilskrives nedgangen i bryllupsindustrien, som ellers har varmet godt i lavsæsonen i foråret og efteråret. Til gengæld er der tro på, at det med den forøgede færgekapacitet er muligt at tiltrække endnu flere turister den kommende sæson, og modsat manges og ikke mindst indenrigsministerens opfattelse, så melder øen om kapacitet til endnu flere turister. Det er værd at notere sig i den on-going debat om landevejsprincippet, der som bekendt fortsat ikke gælder hele året, netop med henvisning til, at nogle øer ikke ville kunne klare flere turister. Med hensyn til de sydfynske øer kan man vist roligt sige, at man godt kan rumme flere turister - og at der er i den grad er brug for det i vores erhvervsudvikling. Det er afgørende vigtigt, at vi alle har det store potentiale for øje, når vi snakker udvikling af området. Det handler ikke kun om udvikling for os lokale eller for tilflyttere, men i særdeles også om de gæster, vi kan tiltrække til at tage del i livet her - gerne hele året rundt. Så med den store vækst, der er igen er set inden for turismen bredt set i Danmark sidste år, så er det bare med at sætte turboen på også her. Og det gælder i øvrigt også for os selv: Micro-eventyr og stay-cation er jo ikke længere nye begreber, selvom de lyder som sådan. Det handler bare om at være turist på egen egn. Og måske det var værd lige at tjekke de sydfynske øer til næste weekendtur eller måske sommerferie. For turisterhvervet her har ret meget at byde på - også selvom de ikke går i nationaldragter...

Annonce