Annonce
Langeland

Debat: Stop med at grave sandorm på badestrand

Når turistsæsonen med sol og sommer, blå himmel og hav for alvor rammer Langeland, boltrer badegæsterne sig gevaldigt og lystigt i vandet på stranden ved Drejet i Spodsbjerg.

Det glæder såvel lokale borgere som de mange turister, der nyder at ligge og sole sig i sandet på stranden og kaste sig i bølgerne.

Så langt, så godt. Langeland skal have plads til såvel turister som lystfiskere. Men, der er et ærgerligt men: Lystfiskere, der ikke respekterer spillereglerne på en badestrand og hensynsløst og uden omtanke for de mange badegæster graver efter sandorm. Det er bogstaveligt talt torskedumt!

- Jamen, hvor er det trist og meget ærgerligt, at en af Langelands bedste badestrande, som gennem årene er blevet bedre og bedre, fordi kommunen er god til at holde den ren og tilgængelig, alligevel bliver skæmmet af, at lystfiskere står med spader og graver efter sandorm og efterlader kæmpe kratere i sandet. Citat: En lokal borger, der sammen med familien ellers har stor glæde af badestranden.

Hans opråb skal også ses i lyset af, at EU har godkendt nye regler for lystfiskeri af torsk i 2020, som turistfiskeriet i Spodsbjerg er afhængig af, og godt for det, fordi proklamerede reduktioner på daglige torskekvoter ikke kom på tale.

Det skal den lokale lystfiskerindustri selvfølgelig glæde sig over, men samtidig have et ansvar for at forstå at gøre de mange udenlandske gæster med fiskerstang opmærksomme på, at de skal tage hensyn til Det Blå Flag og de mange badegæster.

Jeg er som lokalpolitiker enig med den borgeren, når han konstaterer: - Lad mig slå fast, at vi skal ikke gøre livet surt for udenlandske lystfiskere, der kommer langsvejs fra til Spodsbjerg, for jeg er sikker på, at langt de fleste lystfiskere overholder reglerne, men vi skal gøre noget for, at det ikke er ved badestranden - altså de 500 meter med blåt flag, i hvert fald i turistsæsonen - at lystfiskeriet har sit udspring, det skal være forbudt, fordi det er irriterende og meget provokerende at se sandrevler pløjet op med spader. Ligesom det ofte flyder med fiskeaffald, som er guf for og tiltrækker mågerne. - Jeg ser det rigtig, rigtig mange gange... Det er ikke i orden overfor badegæsterne.

Jeg er som lokalpolitiker også enig i borgerens opfordring til, at det måske lidt anonyme kommunale "henstiller til"-skilt: at der ikke graves/pumpes efter sandorm, i hvert fald i højsæsonen bliver erstattet af et mere håndfast rødt "forbudt skilt", og meget gerne suppleret med et korps af levende mennesker med kasketter, altså en slags strandpoliti, der udsteder bøder til de formastelige lystfiskere, der ikke forstår og respekterer spillereglerne.

Annonce
På badestranden ved Spodsbjerg der der et skilt der opfordrer folk tiliekat grave sandorm på badestranden. Foto:Erik Jørgensen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Royale besøg af politiet er ikke godt nok

Gennem et par uger har vi på Fyns Amts Avis fortalt om den stigende bekymring, der er på Langeland over det, der opleves som mangelfuld tilstedeværelse. Sagen begyndte i denne omgang ved at vi på avisen undrede os over, at der i en periode i september og oktober ikke var offentliggjort døgnrapporter fra Langeland. Vi kunne med andre ord ikke se, hvad der var sket af stort og småt for ordensmagten på øen - og selvom man så kan forledes til at tro, at der intet kriminelt sker, så var det dog ikke vores første tanker. Det viste sig da også, da vi begyndte at undersøge det nærmere, at der faktisk var sket forskellige ting, som det måske havde været rart for langelænderne at høre om og følge op på. En ung kvinde var faldet syv meter ned fra et stillads - et sted, hvor der i øvrigt tit var klaget over megen uro med forskellige konsekvenser for naboerne til følge. Det er langt fra sikkert, at det, der er sket på Langeland i nævnte periode, er hverken værre eller bedre end det, der sker andre steder. Men det er indiskutabelt et problem, at man ikke ved, hvad der sker, at borgerne bliver utrygge og at en masse forkert viden spreder sig. Kort sagt er det vejen mod et samfund, der ikke hænger ordentligt sammen, og selvfølgelig skal der fokus på det, så den sammenhængskraft kan genoprettes. Det store spørgsmål er så, hvordan det sker. Som det ses i dagens udkomme, taler vi med langelænderne om det, og det, vi møder, er ikke vrede og raseri. Det er nærmere opgivenhed med en række konkrete eksempler på mangelfuld tilstedeværelse af politiet. Lige nu endda flere steder på kanten af apati hos langelænderne. Flere har opgivet troen på, at det bliver bedre - og at det alligevel ikke nytter noget. Og det er faktisk noget af det allermest farlige ved situationen, som den er nu. Ved politireformen og de følgende ændringer de senere år er det ligesom blevet accepteret, at hver kommune ikke behøver have fast tilstedeværelse af politi. Det kan godt styres centralt fra - for eksempel også med et politi fra Svendborg, der så tre gange i døgnet skal patruljere på Langeland - de besøg, som vittige sjæle kalder royale besøg. Men som det siges meget klart fra langelænderne: Det ønsker vi ikke. Vi ønsker daglig og fast tilstedeværelse af politiet. Vi ønsker politi med lokalkendskab og et politi, der også laver forebyggende arbejde. Åbenmundede betjente, der også er politisk valgt til at tjene folket, tager heldigvis bladene fra munden i de her uger og fortæller om konsekvenserne, som de ser dem. Med andre ord: Lyt! Lyt til langelænderne, lyt til betjentene. Og overvej lige følgende spørgsmål: Er det ikke helt relevant og konstruktiv kritik, der kommer her? Bør politiet ikke selv tage ansvar og få ændret de beslutninger, der har ledt os ud på denne vildvej her på kanten af udkanten? Er konsekvenserne ved ikke at gøre noget ikke langt større end problemerne ved at erkende, at den nuværende situation faktisk ikke er holdbar? Læs selv dagens artikler og lad os gerne høre svarene.

Annonce