Annonce
Faaborg-Midtfyn

Lyntest for Covid-19: Falck lukker testcentre på Fyn

Med udgangen af denne måned lukker Falck sine testcentre i Odense, Ryslinge og Aarup, hvor man har kunne få en lyntest for smitte med Covid-19. Lukningen er et resultat af, at Falck har tabt et udbud om at drive centrene. Opgaven er i stedet endt hos Carelink, der allerede har fynske testcentre i Svendborg og Nyborg.
Muligheden for at få en lyntest for Covid-19 hos Falck på Fyn ophører 31. januar, hvor Falck på grund af et tabt udbud lukker sine centre i Odense, Aarup og Ryslinge. Opgaven overtages af Carelink, der allerede har centre i Nyborg og Svendborg.
Annonce

Fyn: Med udgangen af denne måned er det ikke længere Falck, som står med opgaven for at tilbyde lyntest (antigen-test) til de fynboer, der ønsker svar på, om de kan være smittet med Covid-19.

Årsagen er, at Falck netop har tabt et landsdækkende udbud hos landets regioner om at drive centre, der på statens regning tilbyder lyntest for Covid-19. På Fyn har det den konsekvens, at Falcks testcentre i Odense, Aarup og Ryslinge lukker den 31. januar.

På Fyn og i resten af Syddanmark er det firmaet Carelink, der har vundet opgaven. Det firma har allerede testcentre kørende i Svendborg og Nyborg. Hvor Carelink kommer til at åbne yderligere fynske centre som følge af det vundne udbud er endnu ikke sikkert.

Siden Falck den 12. december begyndte at tilbyde lyntest rundt om i Syddanmark, er i alt 140.000 personer blevet testet, oplyser koncernen.

På det seneste har søgningen til både de offentlige testcentre samt de privat drevne centre for lyntest været for nedadgående. Men at Falck slipper opgave skyldes udelukkende, at koncernen ikke vandt udbuddet. For der var lagt billet ind på opgaven, oplyser Falck.

De lyntest, som Falck og andre private leverandører tilbyder, er ikke nær som sikre på at opspore coronasmitte, som det er tilfældet med den pcr-metode, som bruger i de offentlige testcentre.

En faglig ekspertgruppe har tidligere slået fast, at lyntest kun skal ses som et supplement til pcr-test. Det skyldes, at lyntest langtfra er lige så sikker som en pcr-test. Der skal en større mængde virus til, før en lyntest viser positiv.

Derfor fraråder sundhedsmyndighederne, at antigentest benyttes, hvis man har symptomer eller har været i kontakt med en smittet.

Om lyntest/antigen-test har professor Hans Jørn Kolmos tidligere udtalt til Fyens Stiftstidende:

- Antigentests er ikke følsomme i nær den udstrækning, som de pcr-baserede tests er. Det er essentielt problemet med dem. Men antigentest kan tage de virkelig smittefarlige ud, siger Hans Jørn Kolmos.

Annonce
Fyn

Pas på: Glat på udsatte steder

Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Klassekamp fra toilettet

Annonce