Annonce
Faaborg-Midtfyn

Lyngvilds mission: Kæmper for dem, der ikke føler sig hjemme i kirken

Jim Lyngvild håber, at hans billeder får lov til at hænge noget længere - men først og fremmest håber han, at de har været med til at engagere nogle flere mennesker i deres kirke og tro. Foto: Bent Warncke
Lyngvilds billeder i Faaborg Kirke handler ikke om Jim Lyngvild som kunstner - de er symboler på en kamp for idioterne, de dumme og dem, der ikke føler sig tilpas i kirken, som den er i dag, siger han.
Annonce

Faaborg: Er Jim Lyngvilds store bibelsk inspirerede fotografier i Faaborg Kirke "monstrøse, kulørte, fotografiske tableauer der er et voldsomt overgreb imod kirkerummets arkitektur og stedets ånd" - som faaborgenseren Flemming Brandrup forleden skrev i et læserbrev.

Eller er det æstetisk smukke billeder, der yder kirken respekt, og er en forfriskende nytænkning i udsmykningen af kirkerummet. Det sidste er der rigtig mange, der mener, at de er.

Det særlige ved kunstnerisk udfoldelse er jo, at der ikke er nogen facitliste. Alt afhænger af øjet, der ser, og den bevidsthed, der bearbejder synsindtrykket. Nogle bliver stødt - andre bliver opløftede. Nogle er sat i verden for at bevare - andre føler sig kaldet til at reformere.

En ting er sikker - billederne har skabt en gevaldig opmærksomhed om Faaborg Kirke, og små 100 kirkegængere var søndag formiddag på plads i Helligåndskirken i coronasikker afstand fra hinanden. På en af de bageste rækker sad også Jim Lyngvild med følge.

Efter en prædiken om næstekærlighed - mere you2 og mindre me2 var en af sognepræst Lene Matthies pointer - informerede hun fra prædikestolen om, at der i morgen mandag klokken 17.00 vil være et ekstraordinært møde i menighedsrådet. Alle er velkomne til at komme og lytte på.

Menighedsrådet skal på mødet tage stilling til, om kirken skal sige ja tak til at overtage ejerskabet til de syv store billeder, som Jim Lyngvild har skabt og den lokale erhvervsmand Ole Billum finansieret.


Hvis udgangspunktet for at have lavet disse billeder er kærlighed til tro og til tanke, så kan det ikke være helt galt.

Jim Lyngvild


Siger menighedsrådet ja til ejerskabet, skal det på et senere tidspunkt - med et nyvalgt menighedsråd - besluttes, om billederne skal ophænges på en mere permanent måde, når kirken genåbnes i december 2021 efter en omfattende renovering, fortæller menighedsrådsformand Thomas Patrick Ingemansen.

- Afstemningen i aften handler udelukkende om ejerskabet til billederne, og så lader vi det nye menighedsråd om at beslutte, om billederne skal op igen, hvor mange der skal op, hvor længe og så videre, forklarer han.

Annonce

Kæmper for idioterne

Men vil Jim Lyngvild så være helt ude af processen, hvis menighedsrådet mandag siger ja tak til at overtage billederne? Det spurgte vi Lyngvild selv om.

- Jeg er forhåbentlig allerede ude af processen. Jeg vil gerne give en rundvisning i morgen (klokken 16.30, red.) og fortælle om billederne, men jeg ser det her som en stærk, demokratisk proces. Jeg synes, det var ærgerligt, at der blev stemt om det på et forkert grundlag, men jeg ved også, at det er forstandige mennesker (i menighedsrådet, red.), og at det er en demokratisk proces, så jeg er helt rolig, uanset om det bliver et ja eller ej. Hvis billederne ikke skal blive, så er der også en mening med det, siger han.

Er du en kunstner, der kæmper for sin kunst, eller hvad er din rolle i det her?

- Min rolle har været, synes jeg, at vise, at folk faktisk interesserer sig for deres kirke. Ikke dem, der kommer søndag efter søndag - de skal nok blive ved - men dem, der sidder rundt omkring og ikke tænker på, at hverdagen også kan være fyldt med tro og tanke. Det er dem, jeg kæmper for. Dem der ikke føler sig naturligt hjemme i en kirke. Dem, der lige pludselig har fået en "vækkelse" i, at: Hov - jeg har faktisk også en holdning til det her. Alle idioterne, alle de dumme, alle dem, der ikke ved nok - det er dem, jeg kæmper for, siger han.

Annonce

Kærlighed til tro og tanke

Ser du dig selv som en reformator, når det gælder kirkekunst?

- Overhovedet ikke. Men jeg ville være stolt og ydmyg, hvis jeg kunne vække nogle mennesker til at stille op til menighedsrådsvalget. For det er jo interessant, at vi har et valg, hvor kun én procent stemmer til noget, der er så vigtigt. Vi bliver jo alle sammen født ind i Folkekirken - det er en del af os - stat og kirke hænger sammen - og når kun én procent stemmer, er det fordi noget er galt. Det vil jeg egentlig gerne sætte fokus på. Det, at man tager stilling til sin kirke, det synes jeg er vigtigt.

Men folk tager jo også stilling til dig, din kunst, og det du repræsenterer?

- Nye billeder på et traditionelt sted som i en kirke vil altid vække tanker og debat. Det skal de.  Hvis udgangspunktet for at have lavet disse billeder er kærlighed til tro og til tanke, så kan det ikke være helt galt, siger Jim Lyngvild.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce