Annonce
Faaborg-Midtfyn

Lyngvild efter nej til kirkekunst: - Der er tilsyneladende lige så meget folk i folkekirken, som der er rejer i rejeost

Jim Lyngvild undrer sig over beslutningen fra Faaborg Menighedsråd. - Jeg synes, menighedsrådet skulle lytte lidt mere til folkestemningen, siger han. Arkivfoto: Michael Bager
Et flertal i Faaborg Menighedsråd ønsker ikke, at Jim Lyngvilds fotokunst skal hænges op igen, når kirken er færdig med at blive renoveret. – Jeg har faktisk gjort mig umage, og jeg har ikke fået andet end positive tilkendegivelser. Den her beslutning forekommer mig mærkelig, lyder det fra kunstneren.

Faaborg: Jim Lyngvild, kunstneren bag den omdiskuterede kirkekunst, har svært ved at forstå, at et flertal i Faaborg Menighedsråd takker nej til at få kunsten op at hænge igen, når Faaborg Kirke er færdigrenoveret.

- Jeg har kun fået positiv respons på billederne. Hvis jeg havde lavet noget makværk, som folk blev sure over, eller mit ego havde stået forrest, og det bare havde handlet om at provokere, så skulle de billeder ned. Men jeg har faktisk gjort mig umage. Og det udmønter sig i, at rigtig mange tilsyneladende synes, at billederne skal blive, lyder det fra Jim Lyngvild med henvisning til en afstemning, som Øhavskirkerne lagde på deres Facebook-side for nylig.

Her har 1200 Facebook-brugere i skrivende stund tilkendegivet deres mening om, hvorvidt Lyngvilds fotokunst fortsat skal være i kirken. Og det er 93 procent positive overfor.

Annonce


Jeg vidste godt, at jeg kunne forarge nogen ved at sætte nøgne bryster og et lesbisk par ind i kirken, men den forargelse har jeg bare slet ikke mødt fra dem, der ser på billederne.

Jim Lyngvild


- Da jeg gik ind i det her projekt, så handlede det om at skabe en debat om tro. Og om det hellige rum, uanset om man er asatro, kristen eller noget andet. Hvis man kunne sætte det til debat i en tid, hvor færre og færre kommer i kirke, så syntes jeg, det var vigtigt. Og den del er i hvert fald lykkedes, siger Jim Lyngvild.

Forargelsen udeblev

Kritikken har blandt andet været, at fotostaterne ikke er 100 procent teologisk korrekte. Og det er Lyngvild enig i.

- Vi lever i en anden tid end for 2000 år siden. Der er ting, jeg har måttet gøre forståelige og moderne, så de giver mening for mennesker i dag. Jeg vidste godt, at jeg kunne forarge nogen ved at sætte nøgne bryster og et lesbisk par ind i kirken, men den forargelse har jeg bare slet ikke mødt fra dem, der ser på billederne, siger han.

Tværtimod er hans oplevelse, at rigtig mange er valfartet til byen for at se fotokunsten. At Faaborg har fået endnu en ting at vise frem.

- Men der er tilsyneladende lige så meget folk i folkekirken, som der er rejer i rejeost. Hvis jeg sad i menighedsrådet, ville jeg lytte lidt mere til folkestemningen. Hvis der var noget, de ikke kunne lide, kunne de også have bedt mig om at tage nogle af billederne om, men det har de ikke gjort, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce