Annonce
Svendborg

Lukker og slukker: Medlemmer opløser politisk lokalliste

Svendborg Lokallistes Finn Olsen (i midten) i valgdebat med Henrik Nielsen (K) og Jens Erik Laulund Skotte (EL) i 2017. Nu har Finn Olsen valgt at trække sig fra politik, og lokallisten er opløst. Arkivfoto: Michael Bager
Svendborg Lokalliste nedlægges to uger efter, at tidligere byrådsmedlem og spidskandidat Finn Olsen valgte at trække sig.

Svendborg: Vælgerne må kigge langt efter Svendborg Lokalliste på stemmesedlen, når der er valg til byrådet om to år.

Lokallisten har netop holdt en ekstraordinær generalforsamling, hvor medlemmerne i enighed besluttede at opløse foreningen. Beslutningen er truffet to uger efter, at listens tidligere byrådsmedlem og spidskandidat Finn Olsen valgte at trække sig fra politik.

Formand for listen, Bente Hansen, forklarer, at det er en kombination af svære vilkår for lokallisterne og Finn Olsen beslutning, der har fået hende til at bakke op om en opløsning.

- Sidste år diskuterede vi et forslag om at opløse foreningen, men dengang valgte vi at se tiden an i et år. Nu har Finn Olsen valgt at trække sig, og da der ikke er en oplagt efterfølger, synes jeg, det var tiden at stoppe, forklarer Bente Hansen.

Annonce

Lokal nedtur

Lokallisterne fik en på hatten ved byrådsvalget i Svendborg i 2017.

Svendborg Lokalliste fik 439 stemmer mod 917 ved valget i 2013. Samtidig gik Tværsocialistisk Liste fra 1188 stemmer i 2013 til 877 stemmer i 2017.

I 2013 fik Samarbejdslisten 840 stemmer. Borgersammenslutningen fik 145 stemmer og Fornuftig Filosofisk Liste 62 stemmer.

I 2017 stillede de tre lister ikke op. Til gengæld fik Familielisten 47 stemmer og Højre 73 stemmer.

De fire lokallister fik i alt 1436 stemmer i 2017. I 2013 fik de fem lokallister i alt 3152 stemmer.

Mindre berettigelse

Svendborg Lokalliste fik ved valget for to år siden et katastrofevalg. Stemmetallet fra valget i 2013 blev halveret, og Finn Olsen blev stemt ud af byrådet. Lokallistens 12 kandidater på stemmesedlen samlede i alt 439 stemmer.

Bente Hansen er ærgerlig og vemodig over opløsningen. Hun peger blandt andet på, at lokallisterne har fået det svært, fordi de store landsdækkende partier tager flere lokaler sager op.

- De etablerede partier er blevet bedre til at tage lokale sager op, og det har gjort det sværere for os. Det har gjort vores berettigelse mindre. Samtidig er der flere lokale nævn og grupper, hvor borgerne bliver hørt, og som har styrket borgernes inddragelse og deres engagement, forklarer Bente Hansen.

Ved valget for to år siden blev Tværsocialistisk Liste ligesom Svendborg Lokalliste stemt ud af byrådet. Det skete, efter at Arne Ebsen i 28 år havde repræsenteret Liste T i kommunalbestyrelsen i Egebjerg og byrådet i Svendborg.

Efter valget sagde Arne Ebsen til Fyns Amts Avis, at der er brug for et generationsskifte, hvis listen skal have en fremtid, og det arbejder man stadig på. Det fortæller Erling Johansen, der er formand for listen.

- Lige nu ligger arbejdet stille, og vi har ikke besluttet os for, hvad der skal ske i fremtiden. Men jeg regner med, at vi tager hul på den diskussion i det nye år, siger Erling Johansen, mens Arne Ebsen oplyser, at han ikke er afvisende overfor en ny valgkamp.

- Min betingelse er, at der skal være nogle afløsere klar til at tage over, for ellers kan jeg ikke se noget perspektiv i det, siger Arne Ebsen, der vil være 66 år ved valget i 2021.

Bevarer domænet

Svendborg Lokalliste er en udløber af en anden lokal liste, Sydfyns Borgerliste. Borgerlisten blev stiftet i 2009 og skiftede senere navn til Svendborg Lokalliste.

Bente Hansen fortæller, at man vil bruge de sidste sparsomme mønter i kassen til at bevare navnet og domænet på internettet, hvis det skulle åbne sig en ny mulighed. 17 medlemmer mødte op til den ekstraordinære generalforsamling.

Ved valget i 2017 stod yderligere to lokallister, Familielisten og Højre, på stemmesedlen ved valget i Svendborg, men ingen af dem var i nærheden af en taburet i byrådet. De to lister fik henholdsvis 47 og 73 stemmer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kære Kim Barren. Avislæser

Annonce