Annonce
Fyn

Louise Alenius om det nye HCA: Et museum med en stor indflydelse

Louise Alenius har tidligere samarbejdet med det nye HCA-hus' kreative chef, Henrik Lübker (tv.) omkring forestillingen "Skår" i 2018. Arkivfoto: Foto: Nils Svalebøg
Komponisten Louise Alenius har før arbejdet med H.C. Andersen i Odense. Nu har hun komponeret værker til fire bestemte eventyr til det nye museum.

Odense: Måske var det i virkeligheden en lille test, og en test hun bestod, da komponisten Louise Alenius på H.C. Andersens Festivals i 2018 var hyret til at lave forestillingen "Skår" i haven til H.C. Andersens Barndomshjem i Munkemøllstræde.

Det var Henrik Lübker, der i dag er kreativ chef for det nye H.C. Andersens Hus, som hyrede Alenius, og de to fandt ud af, at de går godt i spænd arbejdsmæssigt. Derfor tøvede Louise Alenius ikke med at sige ja, da Lübker spurgte, om hun vil være med til at komponere musik til det nye HCA-hus.


Annonce

Det bliver et museum, der kommer til at have en stor indflydelse på museer på verdensplan.

Louise Alenius


Denne gang er der tale om en mere fast defineret opgave, idet Alenius' musik skal passe til fire specifikke eventyr, Nattergalen, Snedronningen, Den grimme Ælling og Den lille Havfrue.

- Det har været en meget forskellig opgave i forhold til Skår, men de er også tæt forbundne. Det virker som en meget bundet opgave at skulle komponere til fire eventyr, men den var faktisk meget fri, siger Louise Alenius, som fremhæver et godt samarbejde med det kreative og tekniske hold bag det nye HCA-hus.

- Jeg har samarbejdet med nogle, der har en holdning til det, jeg laver, og det er meget sjældent for mig. Jeg elsker dialogen med producenter, teknikere og den helt store kunstneriske vision, som Henrik Lübker repræsenter, siger hun.

Frihed til at vælge

Fordi figurer som Den grimme Ælling eller Den lille Havfrue er blevet tegnet, sunget og danset på mange vidt forskellige måder gennem tiderne, føler Louise Alenius ikke, at hun er blevet tvunget i en bestemt retning, selv om hun fx har fået til opgave musikalsk at skildre udviklingen fra ælling til svane og har gjort det på en måde, hun har kaldt for "lidt sømands-gøglet". Hun synes, hun har haft frihed til at træffe egne valg.

Louise Alenius

Louise Alenius er født i 1978 i Charlottenlund og er autodidakt komponist, sangerinde, billed- og
performancekunstner.

Louise Alenius er bl.a. blevet anerkendt med tre Reumert-nomineringer i 2018, P2 Prisen i 2018 for Bedste Koncertoplevelse og Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsens Hæderspris i 2019.

- Den lille Havfrue har jeg valgt at gøre kønsneutral ved at lade den synge af en mand, der synger meget lyst, smukt og forførende, så jeg lægger mange fortolkninger ind i mit lydbillede, siger Louise Alenius, som har store forventninger til det nye museum.

- Det, jeg kan lide ved idéen om det nye museum, er, at det ikke vil vise ALT om H.C. Andersens værk, men mere forsøger at være inde i hans hoved for at vise hans metode og det resultat, den giver.

- Det bliver et museum, der kommer til at have en stor indflydelse på museer på verdensplan, for det bliver en helt ny slags sammensmeltning mellem de formidlende museer og kunstmuseerne, og det, synes jeg, er enormt interessant. Jeg er taknemmelig for at være del af det, siger Louise Alenius.

Egentlig havde man kortlagt på forhånd, hvor lange de fire værker til de fire eventyr, som Louise Alenius har komponeret, skulle være. Men de endte med at blive længere.

- Faktisk er musikken til Den lille Havfrue blevet uendeligt lang, for det er forskellige lange passager, der kører op mod hinanden og kan blive ved med at køre op mod hinanden. Det bliver en installation i rummet, der kører altid og på nye måder, siger Louise Alenius.

Annonce
Sport For abonnenter

Sport Fyn vurderer GOG: Farvel til en turbulent sæson

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Svendborg For abonnenter

Huset blev fyldt med skoldhedt vand: Mor til tre hjemløs efter voldsomt fjernvarmeuheld

Svendborg

Kæmpevindmøllerne spøger igen: Kommunen afsætter penge til en ekstern rådgiver

Navne For abonnenter

Hoteldirektør: Svendborg høster frugten af flere års investering

Langeland For abonnenter

Afgørelse om affaldsøer nærmer sig: Slaget skal stå ved kirken

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Fyn

Er du ikke blevet vaccineret endnu?: Fra næste uge falder antallet af vacciner markant

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Svendborg

51-årig mand skal fire år i fængsel: Voldtog sin egen datter

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Svendborg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Svendborg

Erhverv For abonnenter

Musikforeninger hjemløse efter salg af Arne B: - Vi har et stort problem

Podcast

Lyt til Mortens Madklub: Tre krydderurter fra Falsled Kro sætter duft på dit sommerkøkken

Annonce