Annonce
Svendborg

Lokalplan for fjernvarmeværk i Vester Skerninge godkendt

Det er på denne grund på Industrivej i Vester Skerninge, der er planer om at bygge et fjernvarmeanlæg.

Planerne om at bygge et biomassefyret fjernvarmeværk i Vester Skerninge er kommet et vigtigt skridt tættere på at blive realiseret, efter byrådet tirsdag besluttede at godkende lokalplanen for området og dermed gav grønt lys for projektet.

Vester Skerninge: Vest for Svendborg har de en plan. De vil have et fjernvarmeværk, der producerer varme ved at fyre biomasse af. Og tirsdag aften gav politikerne i byrådet grønt lys til, at man kan arbejde videre med projektet.

Det skete, da byrådet godkendte lokalplan 599 og i øvrigt nikkede til, at man vil sælge et stykke jord i Vester Skerninge, som kan bruges til at bygge fjernvarmeanlægget.

- Vi kan sige, at planfasen, den er sådan set overstået nu, og vi har sagt ja til, at de må bygge og at de må købe grunden. Så alt det tekniske er sådan set overstået nu. Det, der er tilbage, er simpelthen finansieringen, lyder det fra Flemming Madsen (S), der er formand i Teknik- og Erhvervsudvalget, hvor behandlingen af sagen tog sin begyndelse.

Annonce

Bioanlæg

Selskabet, der vil bygge fjernvarmeværket hedder Fjernvarme A.M.B.A og blev stiftet efter ønske fra en gruppe borgere via foreningen Bæredygtigt Selskab.

Fjernvarmeselskabets formål er at etablere og drive fjernvarmedistributionsnet og fjernvarmeproduktionsanlæg og gennem disse anlæg at drive fjernvarmeforsyning i Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle med tilknyttede lokalområder som et CO2-neutralt alternativ til den nuværende forsyning med blandt andet olie og gas.

Selskabets formand, Erik Stoumann, lægger ikke skjul på, at byrådets beslutning var en milepæl for selskabet.

- Det var lidt svært at få armene ned. Det har vi jo ventet længe på det her. Vi vidste jo, hvor det bar hen ad, men alligevel var vi noget spændte på byrådets beslutning.

Nu er de klar til næste skridt, forklarer han.

- Nu har parterne fire uger til at klage over byrådets afgørelse, og når den er udløbet, så skal vi have det sidste finansiering på plads og have dokumenteret over for Svendborg Kommune, hvor mange forbrugere vi har.

Han forklarer, at der skal være minimum 610 husstande, og i øjeblikket har de skrevet kontrakt med 460 husstande foruden en række storforbrugere, hvormed de omregnet er oppe på, hvad der svarer til 730 husstande.

- Så det er nok, konstaterer han og fortæller, at han er optimistisk, og hvis ellers processen forløber gnidningsfrit, kan de sætte spaden i jorden i slutningen af året.

- Og så vi håber at kunne levere det første varme i fyringssæsonen 2019/2020, siger han.

Finansiering

Ikke mindst at finansieringen tegner fornuftigt, er med til at underbygge Erik Stoumanns optimisme.

- Vi har fået nogle gode lånetilbud ind til videre, og så har vi noget snak med andre, hvor vi ikke har noget konkret endnu, siger han og fortæller, at man også har været i kontakt med pensionskasser for om muligt af den vej at finde finansiering til projektet.

Så hvorvidt man skal bede Svendborg Kommune om at stille garanti for lånet, er altså ikke besluttet endnu, og under alle omstændigheder kommer det ikke på nogen politiske dagsordner før efter sommerferien, oplyser Flemming Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
GOG

GOG-kollektivet skal vinde på svær udebane

Læserbrev

Debat: Cittaslow-snegl er ikke ok

Lokaldebat: Som en glad borger i Svendborg Kommune vil jeg gerne knytte en kommentar til min opfattelse af, hvad der sker i min kommune. Jeg er selvstændig erhvervsdrivende og har haft en meget dårlig oplevelse med at have en sygemeldt ansat. Efter seks måneders sygdom var hun næsten klar til at vende tilbage på arbejde. Men sygedagpengene stoppede, og jeg fik at vide, at der var ikke mere at hente her. Bare en måned mere ville have været nok til, at en ung kvinde kunne fortsætte på arbejdsmarkedet. Svaret fra Svendborg Kommune var: Vi vurderer ikke, at der er en sikker prognose for, at du vil blive i stand til at vende tilbage til arbejdsmarkedet inden for 134 uger fra revurderingstidspunktet. Øv! Den unge kvinde er glemt. Ok, sådan er det. Men så at sætte en lille Cittaslow-snegle-smiley på afgørelsen, det er (dæleme) ikke ok. Derudover: Alle erhvervsdrivende i kommunen har fået et brev fra borgmester om, at byggesagerne nu var under kontrol, og at behandlingstiden er meget hurtig. Jeg har søgt byggetilladelse til et værksted, et fjernlager så vi kan få lidt skattekroner til kommunen. Efter fire uger spurgte teknisk forvaltning om der skulle være dyr i bygningen... Nej. Efter fire uger mere rykker min tømrer for svar, og pludselig ser forvaltningen, at det er i en landzone. De otte uger er spildt – forventet tre-fire måneders behandlingstid mere.-- Jeg mener, at Svendborg Kommune burde lukkes! (lille smiley) De ansatte burde prøve, om de kunne varetage dit eller mit arbejde. Ja, jeg er skuffet, så min mail er jo bare hyleri, men der er altså noget, som ikke er godt nok. Jeg har firma i Svendborg og Odense, og da jeg snakkede byggetilladelse med Odense gik der præcist fire timer efter, at jeg kontaktede Odense Kommune for en byggetilladelse, før de vendte tilbage. Der gik præcis otte uger før, vi rykkede for svar i Svendborg. Fint nok, at de har længere behandlingstid, men at slutte en mail med Cittaslow – det gode liv, det er ikke ok. Hvad så? Ja, så køber jeg da et hus i Odense eller Ringe.

Annonce