x
Annonce
Læserbrev

Lokaldebat: Når målet helliger midlet

Lokaldebat: Danmark gennemlever en krise af hidtil uset dimension med coronavirus. De fleste af os har aldrig har oplevet lignende tilstande, som vi ser i Danmark i denne tid.

Sådan en krise kræver lederskab og beslutninger, for at vi kommer sikkert og trygt igennem, og man må sige, at vi har oplevet begge dele fra landets øverste myndighed Regeringen og et samlet Folketing.

Vi må have respekt for og være taknemmelige for regeringens mod til at lukke vores land ned og forbyde de hverdagsbegivenheder og fællesskaber, som er så vigtige for os alle sammen. Samvær med familie og venner, sportsaktiviteter, træning, koncerter, teaterforestillinger og mange andre aktiviteter, som giver os livskvalitet, er sat på stand-by. Restriktionerne og forbuddene er svære at håndtere for de fleste af os. Vi må alle lide med afsavn i forhold til vores vanlige aktive og sociale liv, men vi står sammen i Danmark og vi vil komme igennem det.

Helt lokalt har vi politisk vedtaget en sundhedsberedskabsplan. På baggrund af den er der lokalt i Svendborg Kommune etableret en krisestab, som har taget den vigtige opgave på sig, at sikre, at beredskabet fungerer bedst muligt i vores kommune. Krisestaben er sammensat af personer, som har de faglige kompetencer og det overordnede daglige driftansvar for de områder, der bliver mest berørt af coronaens hærgen - sundhedschef, ældrechef, ejendomschef, kommunikationschef, kommunaldirektør og borgmester.

Jeg har den dybeste respekt for krisestaben og er yderst taknemmelig for, at de tager ansvar i en tid, der kræver hurtige og akutte beslutninger. De arbejder i døgndrift for at sikre den bedst mulige pleje og omsorg til vores sårbare ældre i en tid, hvor vi skal mindske smittespredningen mest muligt. De sikrer, at Svendborg Kommune kan løfte sin del af det regionale og nationale ansvar overfor sundhedsvæsenet i forhold til ekstra plejepladser til udskrevne patienter, når og hvis der bliver behov for det.

Den krise, vi er i lige nu, kalder ikke på politiske ideologier og rundbordsdiskussioner. Den kræver faglige kompetencer og sikker drift, som vi borgere kan være rolige og trygge ved. Vi må lade de politiske småtrakasserier blive i skuffen og lad vores kompetente krisestab arbejde i fred og ro.

Vi må have tillid til den sundhedsberedskabsplan, som vi i fællesskab har vedtaget på baggrund af grundige politiske drøftelser i en stille normalfungerende periode. Når den her krise, forhåbentlig om ikke så længe, er overstået, så skal vi evaluere på hele indsatsen og er der behov for at ændre noget i vores sundhedsberedskabsplan, så skal vi gøre det.

Hanne Klit (S), formand for Social- og Sundhedsudvalget. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Fyns Amts Avis mener: En pakkeløsning med økonomisk og moralsk støtte

Det er et fantastisk initiativ i al sin enkelthed, som Støtteforeningen Svendborg Demensby er kommet på. De frivillige i foreningen, som normalt giver et nap med i demensbyen, vil gerne give et solidt klap på skulderen – på behørig afstand – til de ansatte, og derfor giver frivilligforeningen et gavekort til de frivillige, som de kan bruge på Café Citronen i Svendborg. Værdien af sådan et gavekort er underordnet. Det er faktisk tanken, der tæller, og de bedste gaver – dem, der kryber helt ind under huden – er jo oftest dem, som kommer uventet. Det er en hård tid for sundhedspersonale på tværs af Danmark, uanset om de arbejder på et plejehjem, et sygehus eller i en ambulance. De står i frontlinjen i coronakrisen, og det er næppe kun rent fagligt, de er under pres, men formentlig også i en eller anden grad i familielivet, som også er vendt på hovedet i mange hjem. Derfor er de gestusser, som den de frivillige i demensbyen og mange andre kommer med i disse uger vigtige og er måske med til lige at give de procenter ekstra energi, som der er brug for. De frivillige rammer dog også plet på en anden måde. For med gavekortene får de lagt penge i en af de lokale virksomheder, der har seriøse udfordringer i en tid, hvor folk jo skal blive hjemme. Det er en nervepirrende økonomisk tid, hvor de fleste grene af erhvervslivet har fået tæppet hevet væk under sig. Som om det ikke var nok, så er det ikke til at sige, hvor længe de må stå der på det kolde betongulv. Og det er slet ikke til at sige, hvordan og hvor lang vejen er op af den økonomiske krise efterfølgende. Så når en gruppe frivillige finder lidt likviditet, er det fantastisk tænkt at lægge den lige præcis, hvor den er mest savnet: I erhvervslivet. Og så er der det sidste pletskud: Som kassereren i Støtteforeningen Svendborg Demensby, Dan Jeppesen, så rigtigt siger, er det jo ikke sådan en idé, de har taget patent på. Der er sikkert fonde, foreninger og hvad-ved-jeg, som kan finde nogle af de hårdt savnede likvide midler til erhvervslivet, der måske ligefrem kan sikre, at de kommer igennem denne coronakrise. Det redder ikke alle, men der er altså en grund til, at ”mange bække små gør en stor å” er blevet til et ordsprog.

Annonce