Annonce
Ærø

Lokaldebat: Mammografiscreeningen skal blive på øen

Enhedslisten på Ærø vil kæmpe for, at mammografibussen fortsat aflægger besøg på øen, så kvinder kan blive screenet for brystkræft uden at skulle udenøs. Arkivfoto: Anders C. Østerby

Lokaldebat: Det fremgår af Fyns Amts Avis, at Region Syddanmark vil afskaffe mammografibusserne, som i dag bl.a. betjener Ærø, og at ærøske kvinder for fremtiden sandsynligvis skal til Svendborg for at blive scannet for brystkræft.

Beslutningen er endnu ikke taget, og vi må her fra øen forhindre dette.

Beslutningen i regionens sundhedsudvalg er uden skelen til de specielle forhold for Ærø.

Der er de sidste år snakket rigtig meget om, hvorledes man kan trække opgaver hjem til vores sygehus, så borgerne kan få ordnet så mange ting som muligt her på øen – eventuelt på sygehuset – og undgå besværlig rejsetid.

Om vi her på øen fremover skal have besøg af bussen eller have et fast screeningssted, må drøftes i forbindelse med det fremtidige samarbejde mellem Ærø og Regionen om udviklingen af sundhedsvæsenet på Ærø. Her også om udviklingen af det telemedicinske område.

Indtil da skal busserne køre.

Personalet, som arbejder i busserne, skal have ordentlige arbejdsforhold. Dette må kunne klares i samarbejde med sygehuset.

Vi vil drøfte dette med vort medlem af Regionsrådet, Vibeke Syppli Enrum.

Enhedslisten på Ærø

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: En femte færge er ikke en for mange

Det kan godt være, at det umiddelbart virker som endnu en færgefantasi, der lørdag blev fortalt på vores Ærø-sider. Men den skulle altså være god nok: Ærø kan snart gøre klar til endnu en færge - og dermed en femte en af slagsen; denne her til og fra Kiel. For os, der har været længe nok i det sydfynske område, vækker det både en masse minder og drømme til live igen. Og lad os begynde med drømmene, for hvorfor skulle det ikke kunne lade sig gøre igen at sejle over Østersøen med flere hundrede mennesker? Ville det ikke være et tiltrængt boost til turismen og rutefarten mellem de to lande? Det er ikke svært for sig at se mulighederne for det sydfynske øhav med igen at være "vand-fast" med vores tyske nabo. De bedste drømme er jo dem, der bliver realiseret, og det tegner i hvert fald så langt, at den tyske idemand Udo Siegmund nu flytter ind i Motorfabrikken i Marstal - med firmaet Kiel-Ærø Cat-Express. Herfra er det planen at realisere de gode færgefantasier, der skal sætte en katamaranfærge i pendulfart mellem Kiel, Langeland og Ærø - i en ikke nærmere defineret ruteplan. Og det er her - bare ved tanken om skumsprøjt, tyske gloser over højtaleren, toldfrit salg og sejladsen gennem Kielerkanalen - at de gode minder får nyt liv i manges tanker. Gennem mange år var det en helt indgroet del af vi danskeres ferier og fridage - og det var med til at skabe godt tysk liv i vores område. Tyskerne lejede sommerhuse, købte is og cyklede rundt her som faste gæster, og vi selv nød turen over Østersøen med udsigt til gågade-vandring, Karlstadt-besøg og schöne Restaurantbesuche. På alle måder var de to kendte østersøruter Faaborg-Gelting og Langeland-Kiel helt naturlige og elskede dele af vores fælles fortid. Derfor blev der om ikke grædt så da tænkt mange tårer, da ruterne lukkede ned. Og lige så mange vilde drømme er tænkt i de forsøg, der siden har været for igen at få liv over Østersøen igen. Derfor er også dette fantastiske forsøg så velkomment, for vi ved, hvor meget godt det kan gøre for området - og for os selv. De fleste af os kan desværre også hurtigt genkalde os de økonomiske udregninger, der har været skyld i, at de hidtidige forsøg er kuldsejlet. Men denne gang er færge-planen baseret på ren person-transport, og selvom det lille ord "finansiering" ikke er på plads, så tillader vi os her at drømme med. Og man ved jo netop ikke med Ærø - se bare på den private Ærøexpressen. Det troede mange nok ikke muligt fra starten, men lige om nogle måneder sejler der igen færger fra Marstal. Så hvorfor ikke? I hvert fald er det nok for tidligt at sige "det går aller". Og hvor kunne det være fantastisk, hvis det lykkes. Viel Glück mit dem Projekt ...

Annonce