x
Annonce
Læserbrev

Lokaldebat: Derfor er der skåret på rengøringen hos ældre: Smitten kommer ikke fra en nullermand i hjørnet

Lokaldebat: Da coronakrisen for alvor blussede op for godt to uger siden, tog vi med det samme vores forholdsregler i Faaborg-Midtfyn Kommunes hjemmepleje.

Vi aflyste blandt andet rengøring, hjælp til digital træning og hjælp til hverdagens struktur, medmindre der var tungtvejende grunde til andet. Det er vores dygtige medarbejdere i fronten, der i samråd med hjemmeplejelederen laver en konkret vurdering ud fra den enkelte borgers behov. Dette foregår naturligvis i samråd med borger og pårørende. Alle disse tiltag har ét formål: At beskytte vores ældre borgere bedst muligt mod coronavirus.

Og når vi er i en situation, hvor vi alle er potentielle smittebærere, så er det mest effektive tiltag i ”værktøjskassen” en begrænsning af hjemmeplejebesøgene. Derfor har al hjælp, der ikke er essentiel, været midlertidigt aflyst. Hvilket vi har mødt meget stor forståelse for.

Poul Skrubbeltrang har ret, når han 23. marts i et læserbrev skriver, at sundhedsmyndighederne anbefaler hyppig rengøring for at begrænse smitten. Men når det gælder de borgere, der får hjemmepleje, så kommer smitterisikoen udefra i form af besøg og gæster, ikke fra deres eget hjem. Smitten kommer ikke fra en nullermand i hjørnet.

Når det er sagt, så står vi nu i en ny situation. Statsministeren har forlænget nedlukningsperioden til og med 13. april, og det betyder, at vi som minimum kommer til at være i nødberedskab i fire uger. Det ændrer ikke på, at hjemmeplejen fortsat vil begrænse sine besøg mest muligt for at reducere smitterisikoen. Men med forlængelsen in mente vil hjemmeplejen hele tiden vurdere, hvilke borgere, der har mest brug for rengøring. Og når de er i borgernes hjem, vil der blive taget alle de nødvendige forholdsregler.

Så lad mig opsummere: Vores reduktion i rengøring og andre ydelser, handler ene og alene om at beskytte borgerne i denne helt særlige og kritiske tid. Og jeg kan berolige Poul Skrubbeltrang og andre om, at et nødberedskab ikke betyder, at der varigt er ændret på serviceniveauet. Ved fælles indsats kommer vi forhåbentlig snart tilbage til hverdagen igen.

Siggi W. Kristoffersen, direktør i Faaborg-Midtfyn Kommune. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Et stykke af dit medmen'skes lykke

I svære situationer eller svære tider er det godt at vende sig mod nogen, der har sat ord og lyd på tingene på en helt rammende eller rar måde. Derfor vender mange sig mod højskolesangbogen i de her svære tider - både for landet, for vores børn og unge - og for hver enkelt af os. Nogen tænder for DR 1 hver moren og synger med Philip Faber. Nogen tænder for musikken på telefonen og lader naturen hjælpe gode tanker på vej skridt for skridt. Andre synger sammen - hver for sig på nettet, eller udenfor i behørig afstand til hinanden. Men rare ord og lidt meditative rytmer gør noget godt for vores sindstilstand. Og gode tekster kryber ind i eftertanken på tidens krise og det store billede på, hvad der sker. En af de nyere sange i højskolesangbogen handler om, hvor man sætter sin fod. Det handler om, hvad du giver til verden. Eller som der spørges i vers fem: Vil du yde dit bedste for dig selv og din næste, må du vælge hver dag mellem tillid og trods: Er det mig eller os? Ordene er skrevet af journalisten Jens Sejer Andersen i 2001 - til en fejring af fællesskabet og medmennesket. Egentlig skrevet til et højskolejubilæum i 2001, men det er lige før, den også kan være baggrundsmusik for mange af de tiltag, man også ser her lokalt under coronakrisen. I sidste uge spirrede det nemlig frem med mange helt fantastiske og uegennyttige tiltag. Som først og fremmest blev taget for at hjælpe og glæde andre i en svær tid. På Langeland var det en virksomhed, der ville donere hudplejeprodukter til hårdt arbejdende sygeplejersker. Fra Svendborg Kommunes rådhuskantine bliver der smurt sandwich, der gives til hjemløse og udsatte, og som gadesygeplejersken kan tage med ud. Folk køber ind for hinanden. Mange hejser flaget. Der skrives opmuntrende sange til deling fra youtube og der er nye initiativer til at støtte op om lokale butikker. Der er i øjeblikket en hel masse, der måske uden at tænke nærmere over det, sætter en markant fodspor - og gør noget for andre menneskers om ikke lykke, så almindelige glæde. Det er ualmindelig livsbekræftende at se. Det rører og inspirerer - helt som når en person tæt på dig siger rare og måske rosende eller anderkendende ord. Det varmer. Det hjælper. Det lindrer. Som den danske filosof K. E Løgstrup også sagde det: "Den enkelte har aldrig noget med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd." Det er værd at tænke over. For som menneske er man ikke ene om at have det skidt lige nu. Det har mange mennesker. Men man kan vælge, hvor man sætter sin fod - og om man først og fremmest tænker på sig selv eller på fællesskabet. På mig eller os. Det er nemmest med det første - vigtigst med det sidste. Og det kræver lidt ekstra energi. Men noget kan måske netop findes i en sang som denne. Og den lægger heldigvis også op til noget andet vigtigt: Når du husker at le lukker hovedet sig op og gi'r lyset entré Du begriber med latter hvad logik ikke fatter... - og fortsæt selv... God fornøjelse og god dag.

Annonce