Annonce
Svendborg

Lokal redekoordinator om død havørne-familie: - Det er så meningsløst

Tidligere slots skytte Preben Sørensen og lokal redekoordinator for Dansk Ornitologisk Forening Poul Rasmussen (th) kunne fra offentlig sti vise reden, hvor de tre havørne mandag blev fundet døde. De har begge en stærk formodning om, at de er blevet forgiftet. Foto: Katrine Becher Damkjær
Mandag blev tre havørne fundet døde på Tåsinge. Der er talte om to unger og en forældre-fugl. I sidste uge blev en anden havørn også fundet død ikke langt derfra. Det formodes, at de alle er blevet forgiftet, men intet er påvist endnu.
Annonce

Tåsinge: Tre havørne blev mandag fundet døde i Hestehave Skov på Tåsinge.

Det er ikke første gang det sker. Sidste uge fandt man en død havørn ikke langt fra de tre andre, og i maj måned fandt man en død, og påvist forgiftet glente, som lå i samme område.

Ved begge havørne-tilfælde er der fra Dansk Ornitologisk Forenings side mistanke om forgiftning. Derfor er alle fugle sendt til DTU i Lyngby, hvor de skal obduceres, så man kan fastslå dødsårsagen.

I en lysning blandt krat og højt halvbleget græs strækker et bøgetræ sig mod himlen. Det står midt i en mindre klynge af andre bøgetræer, og er ikke det prægtigste af dem. Følger man stammen mod toppen, stopper ens blik lige der, hvor de øverste grene deler sig, og danner en paraply for resten af træet. For lige der hænger noget ganske særligt. En rede, som indtil for en lille måned siden rummede en familie af Nordeuropas største rovfugl.

Udsendte mødte lokal redekoordinator for Dansk Ornitologisk Forening Poul Rasmussen og tidligere slots skytte Preben Sørensen til en snak om de døde havørne, og om deres betydning for dem og området.

Annonce

Vanvittig giftigt

De tre havørne, der mandag blev fundet døde på jorden under deres rede, formodes at have ligget der i tre til fire uger.

Poul Rasmussen så fuglene, to unger og en forældre-fugl, med egne øjne. For ham er der ikke længere tvivl om, at de tre inklusiv den havørn man fandt død i sidste uge, er blevet forgiftet.

- Da man fandt den i onsdags, så tænkte jeg, lad os nu lige vente og se, men nu er jeg slet ikke i tvivl længere. Unge havørne kan godt dø af sult det første år, men tre døde havørne, og så på den her måde uden synlige skader, der er ikke noget at tage fejl af. Vi fandt også en glente i maj måned, som vi fik bekræftet, var forgiftet med carbofuran, fortæller Poul Rasmussen.

Her ses den ene af de to unge havørne, der blev fundet død for foden af en rede i Hestehave Skov på Tåsinge. Man formoder, at de tre fugle har ligget i tre til fire uger, før de mandag blev fundet af en forbipasserende fugleinteresseret. Fuglene er alle sendt til obduktion ved DTU, da der er en formodning om, at de er blevet forgiftet. Foto: Erhardt Ecklon.

Giften som man formoder, er blevet benyttet, er den, der hedder carbofuran. Stoffet blev blandt andet brugt i landbruget til bekæmpelse af skadedyr. Det har dog været forbudt i EU siden 2008. Det er et aktivt giftstof, som kan virke i flere måneder efter at være blevet lagt i naturen.


Det er vanvittig giftigt, kommer en kat eller hund i nærheden, så dør de af det

Preben Sørensen


Preben Sørensen, der er tidligere slots skytte og kender skovene i området som sin egen bukselomme, fortæller at giften ikke er til at spøge med.

- Det er vanvittig giftigt, kommer en kat eller hund i nærheden, så dør de af det. Tænk sig hvis et barn skulle falde over et dødt dyr med gift i sig og i nysgerrighed samle det op, det ville være meget trist, fortæller Preben Sørensen.

Poul Rasmussen og Preben Sørensen understreger begge, at der ikke kan peges fingre ad nogen bestemte, og det skal man heller ikke.

- Man kan af gode grunde ikke pege fingre og beskylde nogen, og det skal vi heller ikke. Men jeg vil da godt lægge hovedet på blokken og sige, at der ikke er tvivl om, at det er noget krads kost de har ædt, men mere kan vi ikke sige nu, fortæller Preben Sørensen, mens Poul Rasmussen fortæller, vi kan sige, at der er en eller anden derude, der laver noget forkert, men når ikke er der en mistænkt, så kan vi ikke pege på nogen.

Annonce

En bevidst handling

Ligesom begge mænd er enige om, at der ikke skal peges fingre ad nogen, så er de også enige om, at der er tale om en bevidst handling, med hensyn til de formodede forgiftede fugle.

- Der er ingen tvivl om, at det er en bevidst handling, det kan ikke være uvidenhed, når man forgifter fire fugle, fortæller Poul Rasmussen, og Preben Sørensen følger op, giften skal aktivt plantes i et ådsel, og derefter skal man lægge det ud. Hvis det er tilfældet, så er det bevidst gjort.

Reden sidder godt i spænd blandt bøgetræets grene. Den ser ikke ud af meget, men rummede indtil for en lille måneds tid siden en havørne-familie. To unger og en forældre-fugl, som er hannen, blev mandag fundet døde for foden af reden. De er nu sendt til obduktion ved DTU for at få afklaret, om de er blevet forgiftet. Foto: Katrine Becher Damkjær

Det er ikke kun fugle, der kan dø af muligt udlagte og forgiftede ådsler. De af skovens dyr der lever af kød, er alle udsatte. Ligeledes er hunde og katte, hvis de skulle få sat tænderne i sådan et ådsel.

- Ræve, katte, mår, ravne, alt det der lever af kød, kan dø af det her, fortæller Preben Sørensen.

Annonce

Meningsløst

Begge mænd har fulgt fuglene tæt, og gjort sig mange observationer ved reden, siden den blevet taget i brug for to år siden.

Derfor var det også en hård besked, der tikkede ind hos de to mandag, da man fandt de tre halvfordærvede fugle.

- Jeg har fulgt dem meget tæt, og for mig så er det her så meningsløs en handling, fortæller Poul Rasmussen, mens Preben Sørensen forklarer, vi stod tre voksne mænd med tårer i øjnene herude i går. Jeg var oprigtig ked af det. Det er lidt ligesom at miste tre familiemedlemmer.

Poul Rasmussen (th) er en af to lokale redekoordinatorer på Tåsinge. Han så de tre døde fugle med egne øjne, og er ikke i tvivl om, at de er blevet forgiftet. Han kalder den formodede handling for meningsløs. Han håber, at hunnen stadig er et sted derude, og engang kan bringe nyt liv til reden i Hestehave Skov. Foto: Katrine Becher Damkjær

Midt i sorgen kan lyset nogen gange finde vej gennem selv den mest dunkle himmel. Det skete netop mandag, da de to stod blandt skovens mange bøgetræer.

- Da vi stod der og snakkede om de døde fugle, fløj en havørn over vores hoveder. Så selvom situationen var trist, så var det ret livsbekræftende at se, at der stadig er liv herude, fortæller Preben Sørensen.

Poul Rasmussen kalder havørnene på Tåsinge for en succeshistorie, og det er der for ham flere grunde for.

- Vi har haft et godt samarbejde herude, ornitologer, jægere, forpagtere og ejere. Det vil vi gerne have fortsætter, så det vil vi gøre vores for. Så har fuglene været et plus for lokalområdet og naturen, det er en gammel art, som heldigvis er kommet igen, fortæller Poul Rasmussen.

Annonce

En drone til hjælp

De tre havørne tæller to unger og en forældre-fugl, som er en han. Hunnen er ikke blevet set derude i et stykke tid. Derfor håber man, at hun stadig lever, men det er endnu uvist.

- Hunnen kan måske ligge deroppe og være død, men vi ved det ikke. Hvis nu hun ikke er deroppe, så kunne vi håbe, at hun vender tilbage med en ny bejler, og at der igen kommer unger i reden, fortæller Poul Rasmussen.

Hvad de tre fugle har spist, og om de har spist giftstof, er endnu ikke fastslået. Derfor vil man gerne have en drone op. Den kan give et kig til reden, og samtidig give svar på om der skulle ligge en hunfugl eller et ådsel deroppe, som muligvis kan indeholde spor af gift.

- Vi vil gerne have en drone op og se om der ligger et ådsel deroppe, som kan blive obduceret og give os nogle svar. Men det skal vi have tilladelse til først, så det venter vi på. Samtidig kan det også afklare, om hunnen stadig lever, fortæller Poul Rasmussen.

Selvom fugle-familien i Hestehave Skov ikke længere er, så kan man stadig se havørne på Tåsinge. I Skovballe findes der et andet ynglende par. Hvis hunnen fra Hestehave Skov ikke er død, så kan hun måske skabe nyt liv i reden, og igen bringe de ynglende par op på to.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Analyse: Det var Mette Frederiksen, der pressede Frank Jensen ud

Svendborg For abonnenter

Droppede København for at fokusere på Svendborg: Nu er scenekunstner nomineret til årets kulturpris

Annonce