Annonce
Ærø

Lillebælt-kommuner slår alarm til miljøminister

Et eksempel på konsekvenserne af iltsvind i havet - døde søanemoner. Privatfoto
10 borgmestre fra kommuner vest og øst for Lillebælt sender en fælles appel til miljøminister Lea Wermelin (S). De beder om hjælp fra staten til at redde havmiljøet i Lillebælt.
Annonce

Lillebælt: JydskeVestkysten har flere gange i løbet af 2020 beskrevet biologers, fiskeres og dykkeres bekymring for havmiljøet i Lillebælt, som har været ramt af noget af det kraftigste iltsvind siden 2008.

Der er igennem de senere år ydet en indsats fra kommuner, foreninger og private, der har etableret ålegræsenge, stenrev og andre tiltag for at styrke livet for skaldyr, fisk og fugle. Men 10 borgmestre vest og øst for Lillebælt mener, at det ikke er nok, og derfor har de i flere omgange sendt fælles breve til miljøminister Lea Wermelin.

- Fiskere og biologer fortæller om et hav uden liv, og det skal der rettes op på – jo før jo bedre. Der kræver en indsats, som kommuner og private ikke kan løfte alene. Vi skal have staten med. Derfor skrev vi også allerede sidste forår til miljøministeren om problemet, fortæller Erik Lauritzen (S), borgmester i Sønderborg og initiativtager til den fælleskommunale henvendelse til ministeren.

Annonce

Vi er ikke blevet hørt

Finansloven for 2021 afsætter ikke midler til at hjælpe Lillebælt. Derfor har borgmestrene nu igen henvendt sig til ministeren. Det sker efter et møde med Sønderborg som vært.

I borgmestrenes brev til ministeren står bl.a., at "vi er ærgerlige over at konstatere, at der ikke er afsat midler til det meget trængte Lillebælt. Vi oplever, at vores efterspørgsel på hjælp og samarbejde ikke er blevet hørt".

- Vi havde gerne set, at staten prioriterer at bakke op om de kommunale og private initiativer, der er i gang for et sundt Lillebælt, især fordi det reelt er staten, der skal varetage ansvaret for vores kystvande. Store dele af Lillebælt rammes ofte af iltsvind i en grad, så fiskebestandene er ramt og ikke mere gør det muligt at være erhvervsfisker i området. Tilstanden påvirker selvfølgelig også det rekreative fiskeri og vores arbejde for at fremme kystturisme, siger borgmester Erik Lauritzen.

Ifølge Miljøstyrelsen blev der i sommeren og efteråret registreret kraftigt iltsvind i det sydlige Lillebælt og Det Sydfynske Øhav. Styrelsens efterårsrapport om iltsvind konkluderede, at iltsvindets udbredelse i oktober 2020 sammen med 2016 var den hidtil størst registrerede for årstiden siden 2008. Kraftig blæst i november hjalp på iltforholdene, men der var i november forsat iltsvind i Aabenraa, Flensborg og Als fjorde.


Vi havde gerne set, at staten prioriterer at bakke op om de kommunale og private initiativer, der er i gang for et sundt Lillebælt, især fordi det reelt er staten, der skal varetage ansvaret for vores kystvande.

Erik Lauritzen, borgmester


Borgmestrene besluttede desuden, at der skal udarbejdes et kommissorium for kommunernes fremtidige arbejde med Lillebælt. Der blev også taget initiativ til samarbejde med delstaten Schleswig-Holstein og Miljøministeriet for at iværksætte handlinger til gavn for Lillebælt.

Borgmestrene i følgende byer er med i henvendelsen og det fremtidige arbejde: Sønderborg, Aabenraa, Assens, Faaborg-Midtfyn, Fredericia, Haderslev, Kolding, Middelfart, Vejle og Ærø.

Iltsvind

Iltsvind opstår, når kvælstof og fosfor på grund af nedbør bliver skyllet ud i havet fra landjorden. Jo mere nedbør, jo større udvaskning af kvælstof og fosfor. I vandet giver stofferne næring til alger, der vokser i løbet af forår og sommer. Når algerne dør, falder de til bunds og nedbrydes og i denne proces forbruger algerne ilt. Det betyder, at vandet ved bunden gradvist kan tømmes for ilt. Iltsvind forstærkes af stigende havtemperatur.

I november blev der fundet hundredvis af døde fisk i Augustenborg Fjord. Det skyldes kraftigt iltsvind, vurderer Aarhus Universitet. Arkivfoto: Timo Battefeld
Annonce
Svendborg For abonnenter

Dorthe Ullemose om Johan Emils exit: - Jeg er ked af, at han forlader partiet, og jeg ønsker ham held og lykke med hans liste

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Johan Emil Rasmussen om sin exit fra DF: - Dorthe Ullemose har det med at skubbe folk fra sig

Sport

OB blæste fremad i stormvejret

Ærø

Læserbrev: Vi er heldige på Ærø

Svendborg

Johan Emil Rasmussen forlader DF: - Der er et meget forskelligt syn på god og social acceptabel adfærd i byrådsgruppen

Svendborg

Lokal formand om eks-DF'er: Har haft svært at ved at finde ud af, hvor han stod

Annonce