Annonce
Svendborg

Lejepris tredoblet: Fritidspiloter flygter fra lille flyveplads

Carl-Erik Olsen har flyttet sit fly til flyvepladsen i Rolfsted, og han forudser nu, at han også må rive sin private hangar til 130.000 kroner på flyvepladsen på Tåsinge ned. Foto: Katrine Becher Damkjær
Flyejere og fritidspiloter flytter deres fly væk fra Sydfyns Flyveplads på Tåsinge, efter at ny forpagter har sat lejen kraftigt i vejret.

Tåsinge: Flyejere og fritidspiloter er i øjeblikket ved at flytte deres fly væk fra Sydfyns Flyveplads på Tåsinge og sætte deres private hangarer på pladsen til salg.

De nægter at skrive under på de kontrakter, som den nye forpagter af flyvepladsen, Peter Nordquist fra Starling Airport Service, har præsenteret dem for. I kontrakterne er lejen for at have en privatejet hangar stående på pladsen tredoblet, og samtidig skal der betales et års leje i depositum og et halvt års leje forud.

De betingelser har ejerne af alle otte private hangarer afvist, og de er nu ved at flytte deres fly væk fra flyvepladsen.

- Båden prisen og konditionerne er helt uacceptable, siger Carl-Erik Olsen, der har en hangar på pladsen og er formand for Sydfyns Flyveklub.

Annonce

Kommunen trækker tilskud

Svendborg Kommune gav tidligere et tilskud til driften af Sydfyns Flyveplads på 540.000 kroner om året, men i forbindelse med den store sparerunde i 2018 blev det besluttet, at flyvepladsen skal hvile i sig selv uden tilskud.

I 2020 er tilskuddet reduceret til 340.000 kroner, mens det i 2021 er 170.000 kroner. Fra 2022 er der intet kommunalt tilskud.

I 2019 gennemførte Svendborg Kommune et udbud om en 20 år lang koncessionskontrakt og råderet over flyvepladsen, og udbuddet blev vundet af Peter Nordquist, der driver Starling Airport Service. Aftalen trådte i kraft ved årsskiftet.

Peter Nordquist vandt udbuddet foran Driftselskabet Sydfyns Flyveplads, der blev stiftet af Hans Erik Hemmingsen, Carl-Erik Olsen, Leif Mølmand Petersen og Steen Jørgensen, der alle har tilknytning til flyejere eller fritidspiloter på Sydfyns Flyveplads.

De private flyejere eller fritidspiloter har afvist de nye kontrakter og nu er ved at flytte deres fly væk fra Sydfyns Flyveplads.

Ingen dialog

Carl-Erik Olsen har hidtil betalt 2600-2700 kroner om året for at have en lille privatejet hangar på den kommunalt ejede jord på pladsen. Den pris er nu sat op til 9200 kroner, efter Peter Nordquist har overtaget Sydfyns Flyveplads på en 20 år lang råderetsaftale.

Carl-Erik Olsen har derfor flyttet sit fly til flyvepladsen i Rolfsted.

- Jeg forudser, at jeg i værste tilfælde også må pille min hangar ned og sælge den. Der er ingen, der vil skrive under på de kontrakter, siger han.

Flyejerne og fritidspiloterne på pladsen har forsøgt at komme i dialog med Peter Nordquist for at diskutere de nye kontrakter. De har tre gange skriftligt bedt ham om at møde, men han har aldrig svaret dem. Også kommunens embedsmænd har opfordret Peter Nordquist til en dialog – uden held.

- Han vil åbenbart gerne have ryddet pladsen fuldstændig, og hvorfor kan jeg ikke gennemskue, siger Carl-Erik Olsen, der for et par år siden købte hus i Vindeby efter 15 år i Californien.

- Da vi besluttede os for at flytte hjem, fandt vi smørhullet her med et hus og en hangar tæt på, men det er blevet helt anderledes, end jeg forventede, siger Carl-Erik Olsen.

Skjult bagtanke

Flemming Boye Jørgensen har også afvist at underskrive den nye aftale. Han har flyttet sit fly hjem til en garage i Kværndrup og sat sin hangar på flyvepladsen på Tåsinge til salg.

Han har hidtil betalt 5000 kroner om året, men den pris et sat op til 16.000 kroner, og også han skal betale et depositum på et års leje og et halvt års leje forud. Desuden kræver Peter Nordquist leje for et areal fire meter rundt om hver hangar.

- Han vil også have adgang til vores private hangarer, og han vil godkende vores fly. Han har forpagtet pladsen med en skjult bagtanke om at få os ud, siger Flemming Boye Jørgensen.

Flyejerne og fritidspiloterne venter nu på, at de får en konkret udsætningsordre af kommunen. De har hidtil haft en lejeaftale med Svendborg Kommune, men den blev varslet opsagt fra årsskiftet, da kommunen i foråret gennemførte et udbud, som Peter Nordquist og Starling Airport Service vandt på en 20 år lang kontrakt.

Peter Nordquist vandt udbuddet i direkte konkurrence med en gruppe af de private flyejere og fritidspiloter, der også afleverede et bud.

Carl-Erik Olsen, der var en del af gruppen, har et håb om, at politikerne blander sig i sagen, inden de private flyejere og fritidspiloter bliver sat ud af kommunen med et krav om, at de otte hangarer bliver fjernet fra området.

- Det her handler ikke kun om os, men også om de to klubber, Svendborg Flyveklub og Fyns UL-Flyveklub. Jeg er alvorligt bange for, at der ikke længere er klubaktivitet på pladsen om to år, hvis der ikke bliver skredet ind, siger Carl-Erik Olsen.

Carl-Erik Olsen vendte for et par år siden hjem fra Californien og fandt et smørhul i Vindeby med hus og en nærliggende hangar, men nu er herlighederne endt i en konflikt med Peter Nordquist og Starling Airport Service, der har overtaget driften af flyvepladsen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Ingen politisk indgriben

Svendborg Kommune skyder ifølge en aftale fortsat penge i flyvepladsen i de næste to år. I år gives et tilskud på 340.000 kroner, mens tilskuddet i 2021 er på 170.000 kroner. Fra 2022 skal Peter Nordquist og Starling Airport Service drive pladsen uden hjælp fra kommunen.

Flemming Boye Jørgensen forudser, at flyselskabet går konkurs, når tilskuddet fra kommunen falder væk.

- Peter Nordquist kan ikke drive pladsen uden tilskud med den smule flyvning, der er derovre, og mit gæt er, at pladsen vil gå konkurs, og hvad gør kommunen så?, spørger han.

Politikerne i byrådets Teknik- og Erhvervsudvalg fik en orientering om sagen på et møde i december, men her blev der ikke grebet ind fra politisk side. Formand for udvalget, Flemming Madsen (S) betragter sagen som et anliggende mellem Starling Airport og nogle lejere.

- Det må de selv finde ud af, uden at vi skal blande os. Jeg ser gerne, at de sætter sig ved et bord og bliver enige om noget fornuftigt, men derudover vil vi ikke have noget med det at gøre, siger Flemming Madsen.

Peter Nordquist er sygedomsramt i øjeblikket, men hans søn og daglig leder af flyvepladsen, Daniel Nordquist, oplyser, at lejepriserne er sat op for at skabe økonomisk balance i driften af flyvepladsen, når det kommunale tilskud falder bort.

Der lægges ikke an til en blød landing i en konflikt mellem den nye forpagter, Peter Nordquist, og nogle private flyejere og fritidspiloter med hangarer på Sydfyns Flyveplads på Tåsinge. Arkivfoto: Gitte Gedde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Stolte af vores plejecentre

Læserbrev: I Venstre er vi stolte over vores plejecentre i Svendborg Kommune. Social og Sundhedsudvalget har på to dage besøgt 12 af kommunens forskellige plejecentre. Der skal udbygges med 40 plejecenter-pladser de næste år, fordi der bliver flere ældre. Vi har talt med mange beboere og set deres lejligheder. Vores plejecentre er meget forskellige, og hvert sted har sin charme. Vi har ikke mødt en eneste, som ikke var tilfreds med det sted, de bor, når vi spurgte beboerne. Vi har mødt og hørt om de frivillige, som hver dag hjælper med at skabe liv og gode aktiviteter. Til de frivillige vil vi gerne sige tak. Vi vil takke de ansatte, som dygtigt og smilende gør en forskel for vores beboere på plejecentrene. Vi har mødt ledere og bestyrelser, som har givet gode ideer til, hvor og hvordan man kan udvide på de eksisterende plejecentre. Vi har oplevet det som en styrke, at der er et geografisk bredt tilbud i vores ældretilbud. Både så man kan forblive i sit lokalområde, når man får behov for en ældrebolig, men også så man kan flytte tættere på sine pårørende, alt efter hvor de bor. Vi mener, et plejecenter er et samlingspunkt for lokalområdet. Beboerne kan samles om bankospil, koncerter og mange andre aktiviteter. Det giver liv og tryghed til det gode liv. Vi så ældre medborgere, som desværre var meget svækkede, men de var ikke alene, og der var hjertevarme omkring dem. Vi gik hjem med en masse gode indtryk og gode ideer, vi kan arbejde videre med.

Svendborg For abonnenter

Styrelse retter kritik mod Oure Friskole: Nuværende leder og bestyrelsesformand skulle have gjort noget

Annonce