Annonce
Mad og drikke

Lav tarte tatin af dine haveæbler

Tarte tatin er en klassisk fransk æbletærte, der smager ganske vidunderligt. Foto: Martin E. Seymour
Tarte tatin er en æbletærte, som er vendt på hovedet - i hvert fald når den tilberedes. Tærten bages på hovedet i en stegepande og vendes om, når den skal serveres. Det er derfor vigtigt, at du har en pande, der kan tåle at komme i ovnen.
Annonce

1 tærte (4-6 personer)

170 g mel 75 g koldt smør 1 lille æg 1 spsk. flormelis (ca. 20 g) En pose æbler, ca. 1½ kilo (her er brugt elstar og pigeon) Saft fra ½ citron 100 g smør 220 g sukker

Og så skal du bruge en tykbundet stegepande. Den, jeg har brugt, har en diameter på 25 cm.

Annonce

Sådan gør du

Skær 75 g koldt smør i tern og smuldr det med fingrene i 150 g mel, til du får en konsistens, der minder om revet parmesan. Tilsæt æg og sukker og saml dejen til en klump med de sidste 20 g mel. Læg tærtedejen i en frysepose, tryk den flad, og lad den hvile i køleskabet i mindst én time.

Skær æblerne ud i kvarte, fjern kernehuset og skær dem i skiver. Læg skiverne i koldt vand med lidt citronsaft, så de ikke bliver brune.

Smelt 100 g smør i panden. Drys sukkeret på, når smørret begynder at skumme. Tag panden af varmen, så snart blandingen begynder at brune.

Tør æbleskiverne i et rent viskestykke og anret dem i cirkler i sukkerblandingen, så de dækker hele panden i flere lag. Kog æblerne ved jævn varme i cirka 20 minutter, så væden fordamper, og sukkerblandingen begynder at karamellisere omkring æblerne. Pas på, at sukkerblandingen ikke bliver for mørk.

Drys lidt mel og/eller flormelis ud på bordet og rul tærtedejen ud med kagerulle. Dejen skal formes som en cirkel, der er lidt større end panden. Læg dejen over æblerne og tryk den ind langs kanten af panden.

Sæt panden midt i ovnen og bag tærten, til dejen er gyldenbrun - i cirka 20 minutter.

Lad din tarte tatin køle af i 5-10 minutter, inden du vender den ud på et fad eller en stor tallerken.

Server tærten lun med kold cremefraiche.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Divisions-formand kalder forslaget et frontalt angreb - eks-OB-direktør Thomas Christensen ser hele fodbold-verdens balance truet

Annonce