Annonce
Erhverv

Lars-Peter droppede forskerjobbet for at blive selvstændig: Nu har han succes med at få robotter til at samarbejde

Som først studerende og siden forsker og lektor på SDU Robotics kunne Lars-Peter Ellekilde se, hvordan andre etablerede virksomheder indenfor robotteknologien, og da han selv kunne se mulighederne i at udvikle applikationer, som gør det muligt at kombinere en robotarm med en mobil robot, tog han også springet. Foto: Trine Grauholm
Som robotforsker på SDU fik Lars-Peter Ellekilde både indblik i de nyeste teknologier og industriens behov. Da han kunne se mulighederne i at kombinere robotarmen fra Universal Robots med den mobile robot fra MIR, besluttede han sig for at blive iværksætter.

Tornbjerg: Når man med nogle få klik på en smartphone kan få to af robotbranchens mest kendte robotter til at køre rundt i et nyindrettet virksomhedsdomicil for i samarbejde at kunne løse et af tidens store behov i industrien - ønsket om mere fleksibilitet - kunne man godt være ved at lette en smule i bare begejstring.

Det er Lars-Peter Ellekilde på sin egen stille måde.

Drevet af lysten til at få nye teknologier til at løse konkrete problemstillinger er han ellers i gang med at skabe sin egen iværksættersucces ved at kombinere robotarmen fra Universal Robots med den mobile robot fra MIR. Målet er at skabe endnu en global robotsucces, men det er ikke endestationen, der motiverer ham. Det er det daglige arbejde med teknologierne og konstant at vælge strategisk rigtigt i mængden af muligheder og kombinere to avancerede robotter på en måde og med en løsning, der samlet set er nem at bruge.

Annonce

- Jeg tror ikke, man skaber en succes ved at drømme om målet, for hvis man gør det for at nå sit mål, bliver rejsen ofte for lang. Man skal synes, det er spændende at være i og ikke kun gøre det for, hvad det måske en dag kan blive til, siger Lars-Peter Ellekilde.

Oplagt skifte

Han er en af dem, som Villum Fonden og Danmarks otte universiteter nu vil bruge 75 millioner kroner på at skabe flere af.

Lars-Peter Ellekilde har nemlig taget turen fra forsker på SDU Robotics til iværksætter med egen virksomhed, hvor han kan omsætte sin tekniske indsigt til løsninger, der er behov for.

En rute, der ikke lå ham fjern, for både som ph.d.-studerende og senere lektor og forsker har han fulgt med i robotbranchens fremmarch, siden de første virksomheder blev dannet og rækken af spin-outs fulgte efter. I 2016 stiftede han selv Enabled Robotics, som i dag beskæftiger ni fuldtidsmedarbejdere foruden en håndfuld praktikanter og studentermedhjælpere og netop er flyttet i nye og større lokaler i Odense SØ.

- For fem år siden startede det med en fornemmelse af, at der ligger noget spændende i at kombinere mobile robotter og robotarme. Det giver noget fleksibilitet i forhold til en arm, der altid står stille, og en mobil robot, der kan køre rundt, men ikke kan gøre så meget, når den kommer frem. Vi havde ikke nogen fast defineret teknologi eller slutapplikation, men alle pile pegede i retning af, at fleksibilitet ville være vigtigt fremover, og vores kombination ville netop give fleksibilitet, fortæller Lars-Peter Ellekilde.

Annonce

Behovet vokser

Han har altid været optaget af at bruge teknologien til at løse konkrete problemstillinger og gennem sin forskerkarriere har han derfor primært beskæftiget sig med anvendelsesorienteret forskning. Derfor ville han også gerne være med til at få teknologien det sidste stykke fra forskningsverdenen og ud i industrien som et middel til at løse konkrete problemer.

- På universitetet har jeg deltaget i mange industrielt mindede projekter, hvor vi har lavet cases med virksomheder af forskellig art, og det har givet mig et stærkt indblik i de udfordringer, der er derude. Vi kunne se, at der ville blive et behov for fleksibilitet i industrien, siger Lars-Peter Ellekilde.

Det er afgørende for Enabled Robotics, at robotten er nem at betjene for brugerne. Foto: Trine Grauholm

Enabled Robotics' robotter bruges normalt til særlige transportopgaver, som ved hjælp af MIR-robotten kan køre ting rundt og med robotarmen fra Universal Robots gribe enkelte genstande, der skal flyttes, og tilsvarende sætte dem på plads et andet sted. Desuden er virksomheden i samarbejde med Innovationsfonden og SDU i gang med at udvikle en robot, der på sigt kan bruges til rengøring i for eksempel kantiner og på hospitaler. I første omgang mærker virksomheden dog stigende efterspørgsel efter deres hovedprodukt.

- Vi kan se, at markedet har bevæget sig mere i retning af at kigge på vores løsninger. De første år var gabet mellem, hvad kunder efterspurgte, og hvad vi udviklede, naturligt nok ret stort. Men hvis vi først begynder at udvikle løsninger, når der er et behov på markedet, ville vi være for sent på den. Vi bliver nødt til at starte med at udvikle løsninger, før der kommer et behov, og nu er der flere og flere, der viser interesse for den fleksibilitet, man kan opnå med de her systemer, og som ønsker at automatisere de opgaver, der kræver en løsning som vores. Det seneste halve år er antallet af forespørgsler vokset drastisk, fortæller Lars-Peter Ellekilde.

Annonce

SDU inde over stiftelsen

Han stiftede virksomheden, mens han stadig var forsker på SDU - som en konsekvens af de muligheder, han kunne se, og lysten til at prøve det af. Han fik støtte af det universitetsejede Science Venture Denmark, der skal hjælpe med at lave spin-offs fra forskermiljøet.

Det første år brugte han på at afsøge muligheder og pejle sig ind på en retning, og da han i 2017 fik Per Ibsen med som investor, kunne Enabled Robotics ansætte sin første udvikler, og den 1. januar 2019 tog Lars-Peter Ellekilde selv springet og blev iværksætter på fuld tid.

- En stor forskel er, at man pludselig ikke er en del af en af en stor organisation med nogle rammer, men også med nogle muligheder, længere. I en lille organisation er der utrolig stor frihed, for man bestemmer selv, men der er også en anden risiko forbundet med det, og det giver nogle andre udfordringer. Selv om man selvfølgelig også skal performe som forsker, går man som iværksætter over i et mere usikkert territorium, men det har jeg nu ikke været så bekymret for. Når man har en teknisk baggrund, er der stor sandsynlighed for, at man kan finde et andet job, hvis tingene går galt, påpeger Lars-Peter Ellekilde.


Jeg har set, at det kunne lade sig gøre, og når jeg taler med mulige investorer, så ved de, at der er muligheder indenfor robotteknologi, og at der er nogle kompetencer herhjemme, som gør, at man kan komme ud og agere globalt. Der er tiltro til og opmærksomhed om mulighederne.

Lars-Peter Ellekilde, stifter af og direktør i Enabled Robotics


Det er der nu ikke meget, der tyder på, at han får behov for. Enabled Robotics har i flere omgange rejst kapital, og kursen på de seneste indskud værdisætter virksomheden til 23 millioner kroner. Det betyder selvfølgelig, at Lars-Peter Ellekilde har afgivet ejerandele, men det har han det fint med.

- Hellere have en del af noget end det hele af ingenting, som han siger.

I det hele taget har investorer med et langsigtet perspektiv spillet en vigtig rolle for ham, og derfor tror han også mere på investorer, der involverer sig i en virksomhed over et længere forløb, end på korte mentorforløb.

- Som mentor skal man have tid til at forstå virksomheden. Jeg har talt med mange gennem tiden, hvor jeg får en meget standardiseret vejledning, som jeg ville kunne have slået op og læst mig til i enhver bog. Sandheden er, at enhver virksomhed er sin egen, og man kan ikke forcere virksomheder frem. Vores investorer har haft et naturligt engagement i virksomheden og kan derfor også bidrage med mere, oplever Lars-Peter Ellekilde.

Annonce

Klyngen åbner muligheder

Til gengæld ser han mange muligheder i de krydsfelter, der opstår, blandt andet mellem forskning og det private erhvervsliv, og robotbranchens generelle udvikling har i høj grad gjort det nemmere for Lars-Peter Ellekilde at rejse penge til sin egen idé.

- Jeg har set, at det kunne lade sig gøre, og når jeg taler med mulige investorer, så ved de, at der er muligheder indenfor robotteknologi, og at der er nogle kompetencer herhjemme, som gør, at man kan komme ud og agere globalt. Der er tiltro til og opmærksomhed om mulighederne, oplever Lars-Peter Ellekilde.

For Enabled Robotics er det et stort mål at komme ud over grænserne, for når man bruger lang tid og mange penge på at udvikle ny teknologi, skal den også kunne afsættes bredt for på sigt at kunne tjene pengene hjem igen. Foreløbig har virksomheden aftaler med distributører i 10 lande.

- Men det gør os ikke til en global virksomhed, så vi skal fortsætte vores udvikling, så vi rent faktisk ender med at blive en global virksomhed, siger Lars-Peter Ellekilde, som mener, at Enabled Robotics står et godt sted netop nu.

Virksomheden har fået udviklet en brugervenlig platform, som den kan bygge videre på.

- Indtil videre har vi i høj grad haft en platform, som vi kunne bygge individuelle løsninger ud fra. Men vi arbejder hen imod, at der er brug for mindre tilpasning hos slutbrugeren, så det ikke er noget, der skal laves til den enkelte kunde. Vi har stort fokus på, at det, vi laver, skal kunne skaleres, forklarer Lars-Peter Ellekilde.

Annonce

Ingen udløbsdato

Næste skridt er at etablere et mere stabilt salg ud fra den voksende pipeline af forespørgsler. Samtidig skal Lars-Peter Ellekilde hele tiden sørge for at træffe de rigtige strategiske beslutninger om, hvad virksomheden skal satse på.

- Som lille virksomhed har vi mulighed for at dreje os i den retning, hvor vi ser muligheder. Til gengæld kan vi ikke dreje os i alle retninger, så der er en prioritering af, hvilken vej, vi skal gå. Det er noget af det, man skal lære. Skal man smide potentielt interessante muligheder ud for kun at fokusere på én? Omvendt kan man helle ikke forfølge alle muligheder, så der skal være en filtrering, siger han.

Enabled Robotics

  • Blev stiftet i 2017 af Lars-Peter Ellekilde og Science Venture Denmark.
  • Virksomheden kombinerer robotarmen fra Universal Robots med den mobile robot fra MIR, så de tilsammen øger fleksibiliteten i for eksempel industrien eller på et hospital.
  • Virksomheden har i flere omgang fået andre investorer med ombord og ejerkredsen tæller foruden Lars-Peter Ellekilde Syddansk Innovation, Syddansk Universitet samt den private investor Per Ibsen. Senest er Flemming Petersen og Lone Kampler også kommet med.
  • De første versioner af robotten er primært blevet solgt til forsknings- og uddannelsesinstitutioner, men Enabled Robotics er nu ved at etablere salg ind til større virksomheder.

  • Vandt i 2019 Danish Industrial Robot Associations Technology Award.

Samtidig er det en balancegang at kombinere den stigende mængde administrative opgaver med at sikre tid til det, der er hans største styrke, som er udvikling af teknologien. I den sammenhæng er det motiverende for ham, at organisationen hele tiden udvikler sig, og at arbejdet ikke har en udløbsdato, sådan som han er vant til fra mange projekter i universitetsverdenen.

- Det sjoveste ved at være iværksætter er, at se tingene gå fremad. Se det vokse stille og roligt. Se, at der kommer nye muligheder. Det har ikke en bestemt udløbsdato, men kan blive ved med at vokse. Det er en kontinuert aktivitet, hvor både organisationen og man selv udvikler sig undervejs. Organisationen er ikke den samme i dag som for et år siden, og om et år vil den også være anderledes igen, siger han.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Skjoldnæs-kaptajn har afleveret sine nøgler: Stopper med øjeblikkelig virkning

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Skepsis over ny legeplads: Kommer til at gå ud over torvehandlen

Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Faaborg-Midtfyn

Sensationelt fund: Ligsten over prominent Faaborg-købmand dukker op under kirkens gulv

Langeland For abonnenter

Nyt fra Langelands erhvervsliv: Gode penge i grise, svære kår for yoga-retreat og parløb i Peløkke og Luxenborg uden den store succes

Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Forlod tv-branchen i Amsterdam til fordel for en skov på Langeland: Nu lever de af glamourøs camping

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Ærø

Pengene vælter ind: Ærø kåret til Europas mest energiansvarlige ø

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Svendborg

Snart kan børnene rutsje og klatre i midtbyen: Sådan kommer den nye legeplads på torvet til at se ud

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Kultur

Fem nye navne på Heartland: Fleetwood Mac-legende giver sin første solokoncert i Danmark

Annonce