Annonce
Langeland

Langelandsk kro åbner igen - men uden overnatninger

Finn Kingo Andersen er så småt klar til at åbne Tullebølle Kro. Førstesalen har han dog foreløbig opgivet at sætte i stand. Foto: Finn Eriksen
Den nye ejer af Tullebølle Kro er nu kommet så langt med istandsættelsen, at han kan slå dørene op 1. april. Men overnatning er han ikke klar til at tilbyde, for han har foreløbig opgivet at sætte førstesalen med de 13 værelser i stand.

Tullebølle: En kro er et sted, hvor man kan få en bid mad, lidt at drikke og en overnatning.

Og selv om Finn Kingo Andersen ikke er helt i mål, så er han nået et pænt stykke ad vejen - faktisk så langt, at han så småt er klar til at slå dørene til Tullebølle Kro op.

- Jeg er begyndt med selskaber sådan lidt i det små, men 1. april åbner jeg for gæster. Allerede på lørdag har jeg et bryllup og på søndag en barnedåb, siger han over en kop kaffe i kroens restaurant, som er fornemt dækket op med hvide duge og ditto servietter i fine glas.

Finn Kingo Andersen købte den 170 år gamle Tullebølle Kro i juni 2019 - af en mand, der havde købt den på tvangsauktion - og han har brugt de seneste otte måneder på at gøre stueetagen klar til drift. En opgave, som ikke har været helt lille.

- Næsten alt var fjernet, så jeg har måttet købe stole, borde, potter, pander, glas. Jeg har været nødt til at købe næsten alt, men nu er jeg ved at være klar, siger han.

Kroen og manden

Finn Kingo Andersen er 65 år og har boet de første 60 år af sit liv i Odense.

For fem år siden flyttede han til Lohals, og i juni 2019 købte han Tullebølle Kro.

Gennem sit arbejdsliv har han blandt andet arbejdet i en slagterforretning i Odense, på slagteriet Expo i Odense, han har været portør på OUH, han har haft bilforretningen Kingos Auto i Odense, og han har malet skibe på Lindøværftet.

Han er fraskilt, far til to voksne sønner, og så har han fire børnebørn.

Tullebølle Kros bygning ud mod Hovedgaden er fra 1850, men der menes at have været et sted, hvor man kunne købe mad og drikke inden da.

Ifølge skriftlige kilder var der kro på stedet helt tilbage i 1791.

Kroen blev solgt på tvangsauktion i februar 2019 og efterfølgende solgt til Finn Kingo Andersen.

Ifølge Bygnings- og Boligregistret var prisen 500.000 kroner.

Selskaber, restaurant og grillbar

Han fortæller, at han foreløbig er alene om det hele, men at det ikke forhindrer ham i at have ganske store planer for stedet.

For eksempel har han ikke bare tænkt sig at satse på bryllupper, konfirmationer, fødselsdage, og hvad der ellers giver folk anledning til at mødes.

- Der skal være restaurant hele året, så folk kan komme og få en pariserbøf eller et stjerneskud, siger Finn Kingo Andersen og oplyser, at han vil have omkring 8-12 retter på menuen.

Men det gør det ikke alene. En del af kroen skal nemlig indrettes til grillbar fem måneder om året, og han har desuden planer om at lave grillarrangementer på kroens terrasse.

Og det kan ikke engang gøre det.

- På sigt håber jeg på at lave noget vinterjazz i vinterhalvåret. Min fætter, Kim Kingo, er med i bandet Odense Banden, og jeg satser på, jeg kan lokke ham til at komme og spille, siger Finn Kingo Andersen, der er vidende om, at han bliver spændt ganske hårdt for, hvis han får succes med det forskellige.

- Men nu prøver jeg at starte op, og så ser vi, hvordan det spænder af. Det kan godt være, jeg skal ud at ansætte to-tre medarbejdere på et tidspunkt, siger han.

Annonce

Priser

Når det kommer til priserne, så fortæller han, at han har sonderet terrænet på øen og er nået frem til, at der bliver taget temmeligt hårdt fat rundt omkring. For eksempel når det kommer til gammeldags isvafler, som han har tænkt sig at sælge i grillbaren.

- De er skruet så højt op, så en familie med tre børn ikke har råd til at købe en is, og sådan bliver det ikke her. Det bliver priser, som man aldrig har set før på Langeland, siger Finn Kingo Andersen og fortæller, at han har købt stedet for små penge.

Hvad det betyder i kroner og øre, vil han ikke fortælle, men ifølge Bygnings- og Boligregistret blev kroen handlet for en halv million kroner - og med i prisen var det hus, som i dag er Finn Kingo Andersens bolig.

Under alle omstændigheder føler han sig ikke pisket til et voldsomt fokus på bundlinjen.

- Jeg behøver ikke at tjene så meget, for kroen er næsten betalt, og jeg gør det mest for sjov, siger han.

Annonce

Tidslomme på førstesalen

En ting, han dog ikke umiddelbart er klar til at tilbyde, er overnatninger.

- Det hele er lavet af pindebrænde og gamle sildekasser, og på et tidspunkt er der nogen, der er begyndt at rive det ned uden at gøre renoveringen færdig, siger Finn Kingo Andersen, mens han viser de 13 sølle værelser på førstesalen frem.

Noget er brækket ned, andet er ikke, vinduerne er rådne, nogle steder er gulvene væk, og Finn Kingo Andersen vurderer, at det vil koste i omegnen af halvanden million kroner at få lagt et nyt tag og få det hele til at spille - hvis han laver alt det indvendige selv.

- Det bliver nok ikke i min tid, konstaterer han.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Pludselig kan Roberts verden vælte: Pårørende til psykisk sårbare efterspørger akuttilbud

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Som 14-årig fandt Teddy ud af, at han var homoseksuel: - Jeg vidste ikke, hvad bøsse betød

Erhverv For abonnenter

Martin fra Svendborg satte en dåse tun til salg for 35 kroner: Den blev solgt - nu lever han af det

Sport

Med video-analyse: GOG's vanvittige comeback - fra nede i sækken til to sekunder fra sejr

Navne For abonnenter

Scandinavian Star-katastrofen: Kristina Siig står i spidsen for den sidste undersøgelse

Morten Messerschmidt vil være formand i DF - medmindre Inger stiller op

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Midtfynsk tatovør taler ud om årelangt seksuelt overgreb: - Det kan ske for alle

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Klumme: Svinepest kommer tættere på Danmark

Svendborg

Uenighed om nyt plejecenter: Udvalgsformand forundret over forslag til placering

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Debat

Weekendklumme: Hvor skal du hen på din næste skiferie?

Ærø For abonnenter

Elever i Marstal bygger bænke og en gris ud af træ: - Vi har lært, at man ikke skal give op

Svendborg

Dagens sydfynske coronatal: Langeland nærmer sig lokale tiltag med incidens på over 400

Annonce