x
Annonce
Erhverv

Langelandsk firma i modvind: Forbrugerombudsmand overvejer at gå ind i corona-sag

Indehaveren af Jimco A/S, Jimmy Kjølby Larsen, er kommet i modvind efter en annonce i Politiken for luftrenseren Mac500s, som virksomheden hævder er effektiv i kampen mod corona. Foto: Finn Eriksen.
I en annonce hævder langelandske Air-Tech, at firmaets luftrenser kan fjerne corona-virus fra luft og overflader. Flere forskere er kritiske, men ifølge Statens Serum Institut kan luftrensere - hvis de bliver brugt rigtigt - mindske smitterisiko. Forbrugerombudsmanden overvejer at gå ind i sagen, fordi reklamen kan være vildledende.

Rudkøbing: "Dansk produkt fjerner corona-virus fra luft og overflader".

Det er budskabet i en annonce, som firmaet Air-Tech havde indrykket i avisen Politiken fredag i sidste uge. Der er tale om en luftrenser, MAC500s, som ifølge annoncen har den eftertragtede egenskab.

Annoncen har mødt kritik fra politikens læsere og fra eksperter. Ugebrevet Mandag Morgen kastede sig også ind i sagen og har bragt en længere artikel, hvor en række eksperter kritiserer Air-Techs reklame for ikke at holde vand og give falske forhåbninger i en svær coronatid. Blandt andet bliver det fremhævet, at corona-virus primært er dråbebåren, og at en luftrenser derfor har en minimal effekt, når det handler om at mindske risikoen for at blive smittet med corona-virus.

Og søndag var Politikens redaktør, Christian Jensen, ude og undskylde, at avisen havde bragt annoncen. "Dybt beklagelig fejl. Vi undskylder både her og i avisen mandag", skrev han på Twitter søndag.

På Statens Serum Institut understreger Brian Kristensen, der er sektionsleder i infektionsepidemiologi og forebyggelse, at luftrensere har en effekt - de bliver blandt andet brugt på hospitaler for at mindske risikoen for smitte generelt - men at man ikke skal forvente at eliminere corona-smitte i private hjem alene ved brug af luftrensere.

- Jeg vil sige, at det kræver et vist fagkendskab at bruge luftrensere på den rigtige måde. I produkter med UV-stråler kræver det blandt andet, at strålerne rammer præcist det sted, hvor virus sidder. Ellers virker det ikke. Og virus kan som bekendt gemme sig mange forskellige steder, siger han og understreger, at han ikke har kendskab til produktet MAC500s.

Den langelandske virksomhed, Air-Tech, mener blandt andet, at ozonen fra deres luftrenser gør, at også områder, der ikke rammes at UV-lyset, bliver desinficeret.

Ifølge Brian Kristensen er det korrekt, at ozon har en effekt på virus og bakterier, men han mangler dokumentation for, at ozon alene kan eliminere for eksempel coronavirus.

- Ozon har en vis effekt på virus og bakterier. Det er ikke i den allerhøjeste skala, men det har trods alt en effekt. Så teoretisk bør det være muligt, men det bør dokumenteres, påpeger han.

Annonce

Omstridt dokumentation

Indehaveren Jimco, som producerer den omdiskuterede luftrenser, Jimmy Kjølby Larsen, fastholder, at den kan slå bakterier og vira ihjel.

Som dokumentation har han sendt Fyns Amts Avis en test, som er foretaget af et laboratorium i Singapore.

Den er lavet tilbage i 2003, og det er undersøgt, hvordan bakterier og svampe over en periode på 48 timer udvikler sig i et lukket rum, hvor en luftrenser kører.

Konklusionen er, at luftrenseren kan betragtes som "acceptabel" og "effektiv".

Studiet har imidlertid ikke overbevist Dorthe Grosen, som er afdelingslæge på Børneafdelingen på Odense Universitetshospital og klinisk lektor på Syddansk Universitet.

- Det siger intet om, at luftrenseren slår den nye coronavirus ihjel. Det siger intet om, at der er mindre smitte. Og det siger intet om, om vi kunne få samme effekt blot ved at åbne vinduerne, siger hun til mediet Mandag Morgen.

Brian Kristensen, der er sektionsleder i infektionsepidemiologi og forebyggelse på Statens Serum Institut, forklarer, at luftrensere har en effekt - man bruger dem blandt andet på hospitaler - men at man ikke skal forvente at eliminere corona-smitte i private hjem alene ved brug af luftrensere.

Vand og sæbe

Brian Kristensen pointerer, at områder med en smitterisiko skal vaskes rene med vand og sæbe, før en luftrenser kan virke. For virus kan gemme sig i skidt, der så at sige indkapsler virus og dermed beskytter det. Så hvis man bruger en luftrenser, er det vigtigt, at der er gjort rent.

Han vurderer dog, at det for almindelige mennesker bør være nok at gøre ordentligt rent for at mindske risikoen for smitte.

- Vores udgangspunkt er, at det er rigeligt med en grundig rengøring med vand og sæbe i almindelige hjem, siger han.

Men hvis man bruger en luftrenser ordentlig og sørger for, at der er helt rent, kan det så eliminere virus?

- Du må aldrig bede sådan en som mig om en 100 procents-garanti. Jeg ved, at biologi ikke er en 100 procents-forretning. Så det kan jeg ikke sige, lyder det fra sektionslederen.

Ombudsmanden ind i sagen

Det sidste ord er ikke nødvendigvis sagt i sagen.

Andreas Weidemann, der er kontorchef hos Forbrugerombudsmanden, oplyser således, at der "bliver kigget på sagen".

- Vi ser på, om der er grundlag for at rejse en sag. Vi er i undersøgelsesfasen lige nu, siger kontorchefen, der oplyser, at opgaven består i at vurdere, om annoncen er vildledende, indeholder forkerte oplysninger eller tilbageholder vigtige informationer.

Er det tilfældet, kan Forbrugerombudsmanden melde sagen til politiet, som så kan give en bøde eller trække firmaet bag annoncen i retten.

Og sagen kommer ikke til at trække støv, vurderer Andreas Weidemann.

- Jeg tror, vi tager stilling ret hurtigt, for det er nu, der er fokus på corona-virussen, lyder det.

Sådan lyder budskabet i en annonce, som det langelandske firma, Air-Tech, havde indrykket i avisen Politiken fredag i sidste uge. Fyns Amts Avis har af virksomheden fået lov til at bringe et billede af noget af annoncen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce