Annonce
Langeland

Langeland: Spareplan fik ombudsmanden til at undersøge børnesager

Folketingets ombudsmand, Niels Fenger, rejser kritik af sagsbehandlingen i Langeland Kommune, efter at han har gransket tre konkrete sager om hjemgivelse af anbragte unge. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Et mål om at spare 19,5 millioner kroner på børneområdet og en kritisk artikel i DR fik ombudsmanden til at undersøge sagsbehandlingen i anbringelsessager i Langeland Kommune. Og fælde dommen over en meget beklagelig sagsbehandling.
Annonce

Langeland: Det var et mål om at spare 19,5 millioner kroner på børneområdet over en seks-årig periode, der fik Folketingets Ombudsmand til at vende blikket mod Langeland, og som nu har resulteret i en hård kritik af kommunens sagsbehandling.

Kommunen ville hjemtage anbragte børn for at spare penge, men måtte siden erkende, at flere af dem trivedes så dårligt, at de blev genanbragt udenfor hjemmet. Det afslørede DR Fyn i marts 2019, og artiklerne fik Folketingets Ombudsmand til at undersøge sagen.

Ombudsmanden meddelte dog i marts 2020, at han ikke fandt nogen sammenhæng mellem kommunens spareplan og hjemgivelserne, og at han ikke ville foretage sig mere i den konkrete sammenhæng, men han havde samtidig fået et indblik i kommunens sagsbehandling, og den del ville han godt kigge nærmere på.

Han bad derfor om indsigt i en række prøvesager.

Ombudsmanden fik præsenteret tre sager fra 2019, og det er undersøgelsen af disse sager, der nu er blevet til en 28 sider lang redegørelse. Den konkluderer, at ”sagsbehandlingen i de tre sager samlet set har været meget beklagelig”, og at ombudsmanden ser med en ”vis bekymring” på kommunens behandling af sager om hjemgivelse.

Annonce

Tre klagepunkter

Ombudsmanden kritiserer kommunens sagsbehandling i de tre prøvesager på tre konkrete områder:

Et krav om handleplaner, børnesamtaler samt afgørelse, der når børn og unge er fyldt 12 år, skal ledsages af en begrundelse og en klagevejledning.

Kravet om en handleplan skal beskrive formålet med indsatsen og hvilken indsats, der er nødvendig for at nå målet. Men handleplanerne er ikke lavet i de tre prøvesager.

”Langeland Kommune har i ingen af de tre sager forud for hjemgivelsen revideret de unges handleplaner og angivet den videre indsats i forbindelse med hjemgivelsen”, skriver ombudsmanden.

Kravet om børnesamtaler er delvist opfyldt. Samtalerne skal give et førstehåndskendskab til det barn, sagen drejer sig om, og det vurderes, at væsentlige oplysninger kan gå tabt uden denne samtale. Desuden skal børnesamtalen tage hensyn til barnets eller den unge egen opfattelse af situationen.


Kommunen ses ikke i nogen af de tre sager at have begrundet afgørelserne om hjemgivelse tilstrækkeligt over for de unge.

Niels Fenger, Folketingets Ombudsmand


Ombudsmanden skriver, at kommunen i en af de tre sager ikke har afholdt en børnesamtale om hjemgivelsen med den unge, inden kommunen traf afgørelse om at hjemgive den pågældende.

Kravet om, at en afgørelse skal meddelelse og begrundes til unge, der er fyldt 12 år, har Langeland Kommune ikke levet op til i nogle af de tre sager.

”Kommunen ses ikke i nogen af de tre sager at have begrundet afgørelserne om hjemgivelse tilstrækkeligt over for de unge”, skriver ombudsmanden, der mener, at en begrundelse er meget vigtig.

”Spørgsmålet om hjemgivelse er af så stor betydning for et barns eller en ungs tilværelse og muligheder, at det er bedst stemmende med god forvaltningsskik, at barnet eller den unge, der er over 12 år,

modtager en skriftlig afgørelse, eller at afgørelsen meget hurtigt efter bekræftes skriftligt over for barnet eller den unge” skriver ombudsmanden.

Annonce

Sparsomt materiale

Ombudsmanden kritiserer også kommunen for ikke at have leveret det materiale, han har bedt om. I redegørelsen skriver han:

”Efter min gennemgang af det modtagne materiale måtte jeg konstatere, at der var tale om et relativt sparsomt materiale, og at der i materialet var henvist til flere akter, som ikke var fremsendt. Jeg har efterfølgende modtaget supplerende materiale fra kommunen. Det har dog ikke været muligt for Langeland Kommune at tilvejebringe alt relevant materiale”.

Han skriver også, at han ikke har undersøgt, om det var en rigtig vurdering, da kommunen valgte at hjemtage de tre unge i de tre prøvesager.

”Ombudsmanden har ikke undersøgt den del af sagen, da han ikke har kvalifikationerne til det, men har alene set på, om kravene til sagsbehandlingen har været overholdt, står der i redegørelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Ærø

Ny dagligvarebutik bekymrer købmænd på øen: Jeg forudser 12 fyringer

Annonce