Annonce
Langeland

Langeland Kommune vil indføre røgfri arbejdstid: Ikke alle er lige begejstrede

Hvis vi skal sørge for, at der kommer en generation efter os, som ikke ryger, skal vi i allerhøjeste grad gå forrest på arbejdspladserne, siger viceborgmester og formand for sundhedsudvalget, Lisa Pihl Jensen (S).
Kommunalbestyrelsen i Langeland Kommune har godkendt et forslag om røgfri arbejdstid. Indtil videre er planen at indføre forbuddet i begyndelsen af juli 2021. Det skal mindske sygedagene ved rygerne. Der er tvivl om virkningen blandt medarbejderne, som først skal godkende planen med ledelsen.
Annonce

Langeland: Det er snart slut med smøgpauser for de offentligt ansatte i Langeland Kommune, kommunalbestyrelsen har nemlig godkendt et forslag om røgfri arbejdstid.

Viceborgmester og formand for Sundhedsudvalget, Lisa Pihl Jensen (S), er glad for beslutningen og regner med, at den bærer frugt i fremtiden.

- Vi ved jo alle, at det er skadeligt at ryge. Hvis vi skal sørge for, at der kommer en generation efter os, som ikke ryger, skal vi i allerhøjeste grad gå forrest på arbejdspladserne, lyder det fra hende.

Selve processen med at indføre det nye forbud er endnu ikke skåret i sten, men er indtil videre blot et udkast til implementering. Det skal nu igennem hovedudvalget for medarbejderne, som skal drøfte det med ledelsen.

Det er dog ikke alle i Langeland Kommune, der deler Lisa Pihl Jensens begejstring.

- Det er noget underligt noget at blande sig i. Man må veje over 100 kilo og spise, hvad man vil til frokost, men man må ikke ryge en smøg i pausen, lyder det fra Mike Bo Hansen, som er ryger og renovationsmedarbejder ved Rudkøbing Genbrugsplads.

Annonce

Tvang er ikke en motivation

Både ved rådhuset og genbrugspladserne har de rygende ansatte i øjeblikket en udpeget plads til rygning. Her er de gemt fra offentlig skue uden at forurene luften for andre, men snart må de ty til andre midler for at få nikotin.

- Det er træls, men jeg kan sagtens leve med det. Det er ikke noget, jeg gider hidse mig op over, når jeg bare kan tage nikotintyggegummi eller tyggetobak i arbejdstiden, forklarer Bodgan Nuzhnyy fra kommunens IT-afdeling i rådhusets rygeskur.

I forbindelse med de nye rygeregler vil medarbejdere i kommunen blive tilbudt et rygestopskursus. Men både på rådhusets kontorer og på genbrugspladsen understreger rygerne, at det nye tiltag næppe vil få dem til at kvitte smøgerne.


Man må ikke ryge i vores biler eller maskiner i forvejen, og rygerne er sådan set gemt væk i pauserne. Jeg tvivler på, at tvang hjælper rygerne til at stoppe.

Flemming Jensen


- Jeg har før arbejdet på en røgfri arbejdsplads, så det er ikke noget nyt for mig. Jeg nøjes med en anden form for nikotin her, for man må jo efterleve reglerne. Jeg stopper nok ikke bare på grund af den regel, fortæller Bogdan Nuzhnyy.

Mike Bo Hansen har heller ingen planer om at stoppe.

- Jeg tror ikke, at man bliver motiveret af tvang. Der er allerede tilbud om rygestop, og hvis jeg havde tænkt mig at stoppe, havde jeg taget imod det. Det kommer ikke til at gøre en forskel med et nyt tilbud, understreger Mike Bo Hansen og fortæller, at han også vil benytte tyggegummi eller plaster i arbejdstiden.

Mike Hansens kollega, som ikke ryger, ser hellere ikke meningen bag tvangen.

- Man må ikke ryge i vores biler eller maskiner i forvejen, og rygerne er sådan set gemt væk i pauserne. Jeg tvivler på, at tvang hjælper rygerne til at stoppe, vurderer Flemming Jensen

Annonce

Kommer det til at virke?

Tiltaget bygger på et partnerskab startet af Trygfonden og Kræftens Bekæmpelse. Målet er at ingen børn og unge skal ryge i 2030, og antallet af voksne rygere skal under fem procent. I dag har 246 forskellige kommuner, organisationer og selskaber tilsluttet sig partnerskabet.

Langeland Kommune tilsluttede sig i 2018. Det er dog den sidste kommune på Fyn til at indføre røgfri arbejdstid. Nu vil kommunen være med på bølgen for sikre bedre vilkår for sundheden på de offentlige arbejdspladser.

- Jeg har stor tiltro til vores medarbejdere i kommunen om, at de vil overholde de nye regler. Vi har allerede en rygepolitik på arbejdspladserne, som kan medføre sanktioner, hvis den ikke overholdes. Det vil også være gældende med røgfri arbejdstid, lyder det fra Lisa Pihl Jensen.

I nabokommunen på Ærø har man haft røgfri arbejdstid siden marts i år. Her blev de mødt af modstand fra rygere, men på trods af dette synes kommunen at se en positiv udvikling hos rygerne. Sådan lyder meldingen fra Mads Boeberg Hansen (K), som er medlem af Ærøs kommunalbestyrelse.

Fra juli 2021 skal rygerne skodde smøgerne i arbejdstiden i Langeland Kommune. Arkivfoto: Yilmaz Polat

- Der er selvfølgelig nogle mennesker, som føler sig trådt på. Særligt dem som har røget hele livet. Min oplevelse er, at der har været mange, som har taget imod vores rygestopskurser og enten er stoppet helt, eller som kun ryger et par enkelte cigaretter, når de kommer hjem, fortæller Mads Boeberg Hansen.

Gode råd om at indføre Røgfri Arbejdstid

  • Klæd ledelsen godt på, da beslutningen om røgfri arbejdstid træffes af ledelsen.
  • Beslut, hvornår rygepolitikken træder i kraft, og meld beslutningen ud i god tid.
  • Meld tydeligt ud, hvad røgfri arbejdstid betyder, og hvilke sanktioner der gælder, hvis rygepolitikken ikke overholdes.
  • Involver medarbejderne i processen, og kommuniker den nye rygepolitik ud til medarbejderne.
  • Tilbyd medarbejderne hjælp til rygestop.
  • Følg op på, hvordan det går, når den nye rygepolitik er indført.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Annonce