Annonce
Langeland

Langeland klar til nyt ø-hop: Nå mange småøer på samme billet

Sea Hawk skifter Skagerrak ud nogle måneder om sommeren med Det sydfynske Øhav og tager på tværs af kommunegrænser. Arkivfoto: Søren Stidsholt Nielsen
Langeland og to andre kommuner tilbyder ture til forskellige småøer

LANGELAND: Langeland Kommune vil gerne fortsætte i det samarbejde, der kaldes ø-hop, hvor turister og andre interesserede kan sejle på tværs af kommunegrænser til småøer i Det Sydfynske Øhav. For tiden er også Faaborg-Midtfyn og Svendborg partnere i projektet.

Formålet med dette projekt er at skabe vækst og udvikling på småøerne med fokus på udvikling af turismeerhverv på øerne og altså at forbedre adgangen til øhavet. Det er nemmere at nå flere øer, hvis man ikke skal tilbage og finde en ny by at starte fra.

Man kunne her i 2019 starte sit ø-hop i enten Rudkøbing, Svendborg eller Faaborg, og med en ø-hop-billet til 220 kroner komme fra ø til ø i det Sydfynske Ø-hav. Billetten gjaldt på Strynøfærgen, Højestene, Faaborg III, Hjortøboen samt katamaranen Sea Hawk, der supplerer de faste færger, og billetten kunne bruges i op til syv dage, eller indtil man steg af igen i en af de tre nævnte købstæder.

Der har været kritik fremme over, at Sea Hawk kan sejle meget hurtigt og bruger meget brændstof, hvilket ikke er miljøvenligt.

- Den del har jeg ikke hørt noget om, og aftalen om dette ekstra fartøj hører under Svendborg Havn, så vi har i Økonomiudvalget ikke taget stilling til, om det er det rigtige. Til gengæld har jeg hørt, at der er basis for et skib, som kan tage flere passagerer ombord, siger borgmester Tonni Hansen (SF).

Det kostede for Langeland 148.000 kroner i 2018 og 125.000 kroner her i sommer at være med, og Økonomiudvalget siger altså god for en sæson mere.

Tonni Hansen håber i øvrigt på, at også Ærø Kommune kommer med.

- Jeg skal understrege, at det er mit personlige ønske, ikke noget vi har drøftet i Økonomiudvalget. Men Langeland, Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Ærø Kommuner samarbejder jo i forvejen på en lang række punkter, nævner borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Royale besøg af politiet er ikke godt nok

Gennem et par uger har vi på Fyns Amts Avis fortalt om den stigende bekymring, der er på Langeland over det, der opleves som mangelfuld tilstedeværelse. Sagen begyndte i denne omgang ved at vi på avisen undrede os over, at der i en periode i september og oktober ikke var offentliggjort døgnrapporter fra Langeland. Vi kunne med andre ord ikke se, hvad der var sket af stort og småt for ordensmagten på øen - og selvom man så kan forledes til at tro, at der intet kriminelt sker, så var det dog ikke vores første tanker. Det viste sig da også, da vi begyndte at undersøge det nærmere, at der faktisk var sket forskellige ting, som det måske havde været rart for langelænderne at høre om og følge op på. En ung kvinde var faldet syv meter ned fra et stillads - et sted, hvor der i øvrigt tit var klaget over megen uro med forskellige konsekvenser for naboerne til følge. Det er langt fra sikkert, at det, der er sket på Langeland i nævnte periode, er hverken værre eller bedre end det, der sker andre steder. Men det er indiskutabelt et problem, at man ikke ved, hvad der sker, at borgerne bliver utrygge og at en masse forkert viden spreder sig. Kort sagt er det vejen mod et samfund, der ikke hænger ordentligt sammen, og selvfølgelig skal der fokus på det, så den sammenhængskraft kan genoprettes. Det store spørgsmål er så, hvordan det sker. Som det ses i dagens udkomme, taler vi med langelænderne om det, og det, vi møder, er ikke vrede og raseri. Det er nærmere opgivenhed med en række konkrete eksempler på mangelfuld tilstedeværelse af politiet. Lige nu endda flere steder på kanten af apati hos langelænderne. Flere har opgivet troen på, at det bliver bedre - og at det alligevel ikke nytter noget. Og det er faktisk noget af det allermest farlige ved situationen, som den er nu. Ved politireformen og de følgende ændringer de senere år er det ligesom blevet accepteret, at hver kommune ikke behøver have fast tilstedeværelse af politi. Det kan godt styres centralt fra - for eksempel også med et politi fra Svendborg, der så tre gange i døgnet skal patruljere på Langeland - de besøg, som vittige sjæle kalder royale besøg. Men som det siges meget klart fra langelænderne: Det ønsker vi ikke. Vi ønsker daglig og fast tilstedeværelse af politiet. Vi ønsker politi med lokalkendskab og et politi, der også laver forebyggende arbejde. Åbenmundede betjente, der også er politisk valgt til at tjene folket, tager heldigvis bladene fra munden i de her uger og fortæller om konsekvenserne, som de ser dem. Med andre ord: Lyt! Lyt til langelænderne, lyt til betjentene. Og overvej lige følgende spørgsmål: Er det ikke helt relevant og konstruktiv kritik, der kommer her? Bør politiet ikke selv tage ansvar og få ændret de beslutninger, der har ledt os ud på denne vildvej her på kanten af udkanten? Er konsekvenserne ved ikke at gøre noget ikke langt større end problemerne ved at erkende, at den nuværende situation faktisk ikke er holdbar? Læs selv dagens artikler og lad os gerne høre svarene.

Annonce