Annonce
Langeland

Langelændere vil spille udkantsteater

Anette Aurora, i midten omgivet af børnene Silas og Zoë; vil lave teater på Langeland. Privatfoto
Onsdag aften dannes en ny teaterforening på Langeland. Folkene bag foreningen vil ikke bare se teater, de vil selv spille det og gerne inddrage langelænderne i at løse problemer gennem teater

RUDKØBING: Anette Aurora har to års uddannelse som dramalærer og hun vil gerne spille teater selv og skabe teater på Langeland.

- Langeland vrimler med mennesker, der beskæftiger sig med kunst, men der er ikke mange, der spiller teater, udover på skolerne, siger Anette Aurora, der har inviteret langelænderne til et opstartsmøde på Kassebølle Friskole onsdag aften fra kl. 19.

Mødets dagsorden er blandt andet foreningens første teaterforestilling som en julegave til langelænderne og diverse praktiske foreningsspørgsmål frem mod dannelsen af foreningen Udkants-Teatret.

- Jeg har slået invitationen op på facebook og har i løbet af ingen tid fået masser af respons. Der er nok omkring 40 mennesker, der gerne vil være med til at lave teater på en eller anden måde, om det er som skuespiller, manuskriptforfatter, makeupstylist eller kostumier. Det er overvældende og rigtigt spændende, siger Anette Aurora.

Annonce

Teater over læserbrev

Anette Aurora har allerede vished for, at der kommer 11-12 mennesker til mødet onsdag aften, som vi l involvere sig i foreningens arbejde. Hun har også allerede planer for teatrets første forstillings.

- Vi har søgt Dansk Amatør Teater og Scenekunst (DATS) om penge til den første forestilling. Jeg forestiller mig, at den skal opføres på gaden i Rudkøbing og skal tage udgangpunkt i et læserbrev fra Øboen, hvor nogle hundejere har ladet deres hunde løbe løs i parken, og en sur kvinde har klaget over det, siger Anette Aurora.

- Ideen er at spille stykket en gang og herefter spille det igen og så lade publikum stoppe forestillingen og komme med bud på udviklingen, på hvad man kan gøre for at løse konflikten eller handle anderledes, siger hun.

- Det kaldes forumteater og er opfundet af den brasilianske instruktør Augusto Boal. Det er et interaktivt teater, hvor publikum bliver inddraget i de problemstillinger, forestillingen handler om. Det kan være samfundsproblemer eller personlige problemer. Det kan måske være med til at diskutere forskellige problemer i et samfund som det langelandske, siger Anette Aurora, der arbejder på at få en fast teaterbygning i fremtiden.

Kassebølle Friskole onsdag den 6. november kl 19-21. Opstartsmøde om Teaterforening på Langeland

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Royale besøg af politiet er ikke godt nok

Gennem et par uger har vi på Fyns Amts Avis fortalt om den stigende bekymring, der er på Langeland over det, der opleves som mangelfuld tilstedeværelse. Sagen begyndte i denne omgang ved at vi på avisen undrede os over, at der i en periode i september og oktober ikke var offentliggjort døgnrapporter fra Langeland. Vi kunne med andre ord ikke se, hvad der var sket af stort og småt for ordensmagten på øen - og selvom man så kan forledes til at tro, at der intet kriminelt sker, så var det dog ikke vores første tanker. Det viste sig da også, da vi begyndte at undersøge det nærmere, at der faktisk var sket forskellige ting, som det måske havde været rart for langelænderne at høre om og følge op på. En ung kvinde var faldet syv meter ned fra et stillads - et sted, hvor der i øvrigt tit var klaget over megen uro med forskellige konsekvenser for naboerne til følge. Det er langt fra sikkert, at det, der er sket på Langeland i nævnte periode, er hverken værre eller bedre end det, der sker andre steder. Men det er indiskutabelt et problem, at man ikke ved, hvad der sker, at borgerne bliver utrygge og at en masse forkert viden spreder sig. Kort sagt er det vejen mod et samfund, der ikke hænger ordentligt sammen, og selvfølgelig skal der fokus på det, så den sammenhængskraft kan genoprettes. Det store spørgsmål er så, hvordan det sker. Som det ses i dagens udkomme, taler vi med langelænderne om det, og det, vi møder, er ikke vrede og raseri. Det er nærmere opgivenhed med en række konkrete eksempler på mangelfuld tilstedeværelse af politiet. Lige nu endda flere steder på kanten af apati hos langelænderne. Flere har opgivet troen på, at det bliver bedre - og at det alligevel ikke nytter noget. Og det er faktisk noget af det allermest farlige ved situationen, som den er nu. Ved politireformen og de følgende ændringer de senere år er det ligesom blevet accepteret, at hver kommune ikke behøver have fast tilstedeværelse af politi. Det kan godt styres centralt fra - for eksempel også med et politi fra Svendborg, der så tre gange i døgnet skal patruljere på Langeland - de besøg, som vittige sjæle kalder royale besøg. Men som det siges meget klart fra langelænderne: Det ønsker vi ikke. Vi ønsker daglig og fast tilstedeværelse af politiet. Vi ønsker politi med lokalkendskab og et politi, der også laver forebyggende arbejde. Åbenmundede betjente, der også er politisk valgt til at tjene folket, tager heldigvis bladene fra munden i de her uger og fortæller om konsekvenserne, som de ser dem. Med andre ord: Lyt! Lyt til langelænderne, lyt til betjentene. Og overvej lige følgende spørgsmål: Er det ikke helt relevant og konstruktiv kritik, der kommer her? Bør politiet ikke selv tage ansvar og få ændret de beslutninger, der har ledt os ud på denne vildvej her på kanten af udkanten? Er konsekvenserne ved ikke at gøre noget ikke langt større end problemerne ved at erkende, at den nuværende situation faktisk ikke er holdbar? Læs selv dagens artikler og lad os gerne høre svarene.

Annonce