Annonce
Erhverv

Landmand får kritik af kollegaer: - Det sted er ikke egnet til svineproduktion

Landmand Tony Lægsgaards (på billedet) planer om at opføre en svinefarm med en årlig produktion på 90.000 smågrise i det gamle savværk på Illebøllevej 16 får nu brødrene Hans Peder Hansen og Jacob Hansen, som er områdets øvrige svineproducenter, til at advare mod øget smittespredning blandt grisene. Foto: Michael Lorenzen.
Lokale svinebønder frygter flere sygdomsudbrud i deres bestande, hvis Svendborg Kommune giver grønt lys til opførelsen af en større svinefarm omkring Illebølle.

Illebølle: Hvis landmand Tony Lægsgaard får godkendt sin ansøgning om at opføre en produktionsstald til 90.000 smågrise i det gamle savværk på Illebøllevej, vil der være mindre end en kilometer til områdets øvrige svinestalde. Den korte afstand vil forøge risikoen for, at luftbårne sygdomme spreder sig i de forskellige bestande. Det mener brødrene Hans Peder Hansen og Jacob Hansen, der begge driver svineproduktion i nærheden.

-Det sted er ikke egnet til svineproduktion. Der har aldrig været opdrættet svin på adressen før, og det ligger alt for tæt på os, siger Jacob Hansen.

Han efterlyser et afstandskrav i lovgivningen, som kan forhindre spredning af eksempelvis virus fra bestand til bestand.

-Det er problematisk, at smitterisikoen stiger, for efter hver sygdom, giver man mere antibiotika til dyrene, siger Jacob Hansen.

Annonce

Fem luftbårne sygdomme

Brødrene har opbakning fra Husdyrproducenternes dyrlægeforening, LVK. Ligesom brødrene Hansen har LVK opfordret Tony Lægsgaard og Svendborg Kommune, som behandler sagen, til at placere den industrielle svineproduktion et andet sted.

Om beliggenheden siger Tony Lægsgaard:

-Vi har fulgt lovgivningen på området. Desuden har jeg en dyrlæges ord for, at de luftbårne sygdomme, der er i min besætning, normalt ikke rejser længere end 2-300 meter.

I et dokument fra landbrugskonsulenthuset Velas, som har hjulpet Tony Lægsgaard med sin ansøgning, står der:

”Med flere besætninger med griseproduktion inden for en radius af 1000 m stiger risikoen for overførsel af luftbåren smitte, såsom PRRS og Mycoplasma lungesyge.”

Fakta

Landmand Tony Lægsgaard har søgt om at opføre en produktionsstald til 90.000 smågrise i det gamle savværk på Illebøllevej 16,

I alt er cirka 150 naboer blevet hørt inden for en radius af 1140 meter til stalden eller med matrikler, som støder op til ejendommen.

Det er Svendborg Kommune, der behandler ansøgningen på Langeland Kommunes vegne.

PRRS og Mycoplasma er to af i alt fem sygdomme, som dyrlægeforeningen LVK mener kan flytte sig minimum to kilometer med vinden.

Tony Lægsgaard påpeger, at han fra tidligere har erfaring med at drive svineproduktion inden for 500 meter af sin nærmeste kollega, hvilket ikke har resulteret i smitteoverførsel til og fra hans bestande.

-Der har aldrig været problemer med luftbåren smitte fra mine grise. Selvfølgelig er der en generel risiko for fremtidig sygdom. Det er der for alle. Men jeg har vurderet, at risikoen ikke er større på Illebøllevej 16 end andre steder, siger Tony Lægsgaard.

Annonce

Husdyrlovgivningen

Langeland Kommune godkendte i 2020 Tony Lægsgaards ansøgning om at ophæve lokalplanen for savværket på Illebøllevej 16, så det kan bruges til andre formål. Udsigten til en svineproduktion har i de senere uger fået flere naboer til at ytre deres frustrationer. De frygter, at det vil medføre lugtgener samt overbelaste de omkringliggende veje.

Fristen er netop udløbet i en kommunal høringsrunde, hvor naboer har haft mulighed for at kommentere Tony Lægsgaards planer.

Lene Lind, biolog i Svendborg Kommune, siger, at der i høringssvarene kan dukke oplysninger op, som kan påvirke beslutningsprocessen.

- Det kræver, at de relaterer sig til lovgivningen på området. Der står intet i Husdyrlovgivningen om afstandskrav til andre husdyrbrug, siger Lene Lind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce