Annonce
Danmark

Landdistrikternes Fællesråd: Vi kan ikke undvære EU-penge

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, er oprigtigt bekymret for, hvilke konsekvenser det kan få i Danmark, hvis der skæres i midlerne fra EU's strukturfonde. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Regeringens forslag om at skære i den del af strukturfondsmidlerne, der går til de rigere regioner i EU, bliver mødt af bekymring fra Landdistrikternes Fællesråd. Formand Steffen Damsgaard mener ikke, pengene kan undværes.
Annonce

Støtte: Statsminister Mette Frederiksen (S) drog torsdag til Bruxelles for at deltage i forhandlingerne om rammerne for EU's budget for de næste syv år.

Ifølge Jyllands-Posten går den danske statsminister til forhandlingsbordet med forslaget om at skære i strukturfondsmidlerne til de regioner i EU, der er bedre stillet økonomisk.

I Danmarks tilfælde er der tale om op til 600 millioner kroner, der skulle fordeles af EU's strukturfonde i løbet af de næste syv år.

Ifølge formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, er besparelser på strukturfondsmidlerne til Danmark en helt forkert vej at gå.

- Jeg er oprigtigt bekymret for de konsekvenser, det kan få i forhold til at medfinansiere udviklingstiltag i land- og yderkommunerne, siger han.

- Strukturfondsmidlerne til Danmark er jo ikke bare almisse, der skal holde nogen i live. Det er penge, der er med til at forløse et potentiale og skabe arbejdspladser, bosætning og bedre balance.

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

Annonce

Besparelse må ikke ramme små byer

I den seneste budgetperiode mellem 2014 og 2020 investerede EU's Regionalfond og Socialfond ifølge Erhvervsstyrelsen omkring tre milliarder kroner i danske projekter i blandt andet iværksætteri, grøn omstilling og erhvervsfremme.

Hvordan en eventuel besparelse i strukturfondsmidlerne vil udmønte sig lokalt i Danmark, vides ikke endnu.

Steffen Damsgaard frygter, at det vil få konsekvenser i i forhold til for eksempel at skabe nye arbejdspladser i de områder af Danmark, hvor kapitalen ikke automatisk strømmer til.

- Jeg forventer, at der kommer et klart signal fra regeringen om, at den her besparelse ikke vil ramme de midler, der er med til at skabe vækst og udvikling uden for de største byer, siger han.

Annonce

Danmark er ikke i balance

Ifølge Jyllands-Posten mener den danske regering ikke, at strukturfondsmidlerne i lige så høj grad bør tilkomme Danmark, hvis regioner hører til blandt de mest velstillede i EU.

I den sammenhæng er det Steffen Damsgaards opfattelse, at Danmark stadig er et land i ubalance, hvor der ikke er de samme forudsætninger for at skabe vækst og udvikling på lokalniveau.

- Strukturfondsmidlerne til Danmark er jo ikke bare almisse, der skal holde nogen i live. Det er penge, der er med til at forløse et potentiale og skabe arbejdspladser, bosætning og bedre balance, siger han.

Det er med andre ord penge, der ikke kan undværes, mener Steffen Damsgaard, som foruden formandsposten er kommunalbestyrelsesmedlem i Lemvig valgt for Venstre.

- Jeg vil ikke forholde mig direkte til EU's budget, men vi har en forventning om, at man finder de midler nationalt, hvis ikke de kommer fra EU.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce