Annonce
Debat

Lad stilheden åbne for ærlige samtaler

Kristine Skytte Glue er yogalærer, forfatter og klummeskribent. Foto: PR/Jan Nørgaard

I sidste uge afholdt jeg yogaretreat for en gruppe kvinder på Ærø. Jeg har undervist i yoga i mange år, og jeg har holdt retreats i et år nu. Men for første gang lavede jeg en session - ud af mange – som handlede om den kvindelige krop, dens særlige behov og den kvindelige cyklus, som der bliver taget så lidt hensyn til i det moderne samfund. Jeg talte om hormoner og organer, og vi gennemgik stillinger, der kan støtte og aflaste under menstruation, ved overgangsalder og andre overgange i en kvindes liv.

Jeg talte om de tilstande, der kan opstå, når man ikke tager hensyn til kvindekroppen og dens cyklus. Som depression. Som PMS. Som angst, dårligt selvværd, manglende glæde og følelse af mening, træthed, irritation. Alt sammen tilstande man kan bebrejde kvinder og som faktisk kan afhjælpes delvist – også på anden vis end ved sygemelding, antidepressiver og hormoner. Men kun delvist, for samfundet er ikke indrettet til at drage omsorg for kvindekroppen.


Annonce

Rent fysiologisk fungerer kroppen på den måde, at den skal bruge mere energi på at forsøge at fortrænge en smerte, end hvis man rent faktisk følte den.

Kristine Skytte Glue


Alligevel er det omtrent halvdelen af jordens befolkning, der har de udfordringer - eller måske nærmere muligheder - en cyklus giver (som for eksempel at skabe et menneske). Man må antage, at der er meget, der ikke bliver talt om. Meget, der ikke bliver delt med hinanden, selvom vi er mange, der har den samme type krop – og dem der ikke har den slags krop, vælger ofte at leve sammen med en, der har.

Derfor valgte jeg at slutte vores session med at lede kvinderne ind i stilhed. Jeg bad dem være stille efter timen og under vores skriveøvelse, jeg bad dem være stille til vores aftensmåltid, og jeg bad dem være stille sammen eller hver for sig hele aftenen og indtil næste morgen, hvor vi mødtes på måtten igen. Jeg bad dem være stille netop for, at de bedre skulle kunne mærke, hvor meget vi er fælles om. Jeg bad dem, hvis de følte sig utrygge i stilheden, om at huske på at andre mennesker går igennem det samme. At der er så mange udfordringer, der ikke bliver talt om. Og at det måske bliver lidt lettere at bære, når man ved det.

For sagen er den, at udfordringer ikke går væk, selvom vi ikke taler om dem, heller ikke selvom man forsøger at fortrænge dem eller glemme dem eller bedøve sig. Rent fysiologisk fungerer kroppen på den måde, at den skal bruge mere energi på at forsøge at fortrænge en smerte, end hvis man rent faktisk følte den. Der bliver dannet spændinger i musklerne omkring en skade for at beskytte det beskadigede område, og de spændinger kan gøre mere ondt end selve skaden.

Inden for traumer taler man om dissociering. Man forsøger at adskille sig fra den kropsdel, der er blev udsat for et traume, adskille sig fra minderne eller måske holde sig væk fra et sted, der kan vække minderne. Det kræver enorme ressourcer og gør, at kroppen er i konstant alarmberedskab og gæt selv – får man det bedre? Går det væk?

Jeg lod kvinderne være i stilhed sammen netop for at anerkende vores fælles udfordringer. Ord kan forstyrre meget, ord kan være en maske man skjuler sig bag for at undgå at mærke kroppen, undgå at føle det man virkelig føler, måske for at undgå skam? Skyld? Men det stilheden også gerne skulle føre til, er anerkendelse og accept af det, der er svært, for først dér kan man begynde at skabe ændringer.

Så er der socialt udsatte børn i nærområdet? Er der overforbrug af alkohol? Er der overvægt? Er der svigt? Er der ensomhed? Det forsvinder ikke, fordi vi ikke taler om det. Det vokser og skaber endnu større spændinger og ubalance. Så hey, lad os lade den stilhed der har fyldt så længe give plads til, at vi kan tale åbent og ærligt om de udfordringer, der er både i lokalsamfundet og i familien. På den måde kommer vi forhåbentlig et lille skridt videre mod en balance, der er så hårdt brug for.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Skjoldnæs-kaptajn har afleveret sine nøgler: Stopper med øjeblikkelig virkning

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Skepsis over ny legeplads: Kommer til at gå ud over torvehandlen

Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Faaborg-Midtfyn

Sensationelt fund: Ligsten over prominent Faaborg-købmand dukker op under kirkens gulv

Langeland For abonnenter

Nyt fra Langelands erhvervsliv: Gode penge i grise, svære kår for yoga-retreat og parløb i Peløkke og Luxenborg uden den store succes

Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Leder For abonnenter

Avisen mener: Letbane kan overtrumfe klima i valgkamp

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Ærø

Pengene vælter ind: Ærø kåret til Europas mest energiansvarlige ø

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Svendborg

Snart kan børnene rutsje og klatre i midtbyen: Sådan kommer den nye legeplads på torvet til at se ud

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Kultur

Fem nye navne på Heartland: Fleetwood Mac-legende giver sin første solokoncert i Danmark

Annonce