Annonce
Fyn

Løbsarrangør forsøgte at tiltvinge sig adgang til godsejers skov: De vil tjene penge på at løbe i min natur

Rudolf Iuel nyder sin skov, og kan også godt lide at andre nyder den. Men kun på de befæstede stier og veje. Foto: Helle Nordström
Rudolf Iuel bruger som ejer af skovene lige uden for Kerteminde mange kræfter på at få alle de mangeartede brugeres interesser til at gå op, uden at nogen kommer i karambolage med hinanden.

Kerteminde: Lundsgårdsskovene er - med deres beliggenhed lige uden for bygrænsen - flittigt benyttet. De er et af byens rekreative åndehuller, for selvom de tilhører godsejer Rudolf Iuel, så har vi alle lov at gå og cykle ture i skovene.

- Der er nogle helt skarpe regler for, hvordan det skal foregå, og en undersøgelse har vist, at dem er over 95 procent af befolkningen helt tilfredse med, fortæller Rudolf Iuel.

- Men så er der en lille gruppe af professionelle naturbrugere, der har nogle andre interesser, fordi de vil tjene penge på at tage andre med ud i naturen. Og der er organisationer, der af principielle årsager mener, at de skal have lov at færdes over alt.

Her tænker Rudolf Iuel blandt andet på tidligere jægersoldat, nu ekstremsportsudøver Morten Grundsøe. Han har for nylig har kæmpet en kamp for at få adgang til områder, hvor ejerne havde skiltet med adgang forbudt.

Morten Grundsøe ville have adgang til stier i det åbne land, ejerne ikke betragtede som stier. Rudolf Iuels skov ved Over Kærby var også i Morten Grundsøes søgelys.

- Han ville have lov til at løbe på den friholdte bræmme langs med en kanal, der løber i kanten af skoven. Han ville bruge strækningen i forbindelse med de løb, han arrangerer. Men her er der hverken tale om sti eller vej. Det er bræmme, der skal bruges, når kanalen skal oprenses, men den er ikke befæstet, så der har offentligheden ikke adgang, siger han.

- Desuden stjæler de professionelle naturbrugere så at sige af min økonomi. En del af den indtægt, der skal få skovene til at løbe rundt, er at jeg sælger naturoplevelser til dem, der skal klatre i træer eller vandre i flok eller hvad de nu skal.


Jeg har 11 kilometer befæstet grusvej, han må bruge alt det han har lyst til. Så begriber jeg ikke, at han absolut vil vade igennem et stykke uforstyrret natur til skade for dyre- og fuglelivet.

Rudolf Iuel, godejer


Morten Grundsøe er ikke enig i, at offentligheden ikke må benytte bræmmer, men har ikke imødegået Rudolf Iuel, da den rute, han ville benytte, i forvejen var blevet umulig.

Annonce

Kun på veje og befæstede stier

Rudolf Iuel minder om, at godt nok har man ret til at færdes både i skoven og i det åbne land, men altså kun på veje eller befæstede stier. Men ikke på dyreveksler og ikke i traktorspor. Og bestemt ikke langs med de levende hegn hvor der bor en masse dyr og fugle.

- Jeg har 11 kilometer befæstet grusvej, han må bruge alt det han har lyst til. Så begriber jeg ikke, at han absolut vil vade igennem et stykke uforstyrret natur til skade for dyre- og fuglelivet, siger Rudolf Iuel.

- For mig er det at passe mit arbejde at beplante og sørge for at passe på vildtbestanden. Jeg er ikke interesseret i at få folk ind i alle mulige kroge af skoven. Der er steder, hvor jeg end ikke selv færdes ret tit af hensyn til dyrelivet. Og i betragtning af det arbejde, jeg allerede har med at styre skovens brugere på veje og stier, har jeg ikke brug for, at der også løber nogen rundt alle mulige andre steder.

Annonce

300 skovgæster dagligt

Som skovejer består Rudolf Iuels arbejde nemlig også i at styre de mange gæster i skovene, så de ikke kommer i karambolage med hinanden.

- I Lundsgaardsskovene har vi de almindelige naturgæster, der bare vil gå en tur, vi har ryttere til hest, vi har fuglekiggere, vi har hundeluftere, motionsløbere, cyklister og dem på mountainbikes samt foreninger, spejdere, løbsarrangører, skoleklasser og børnehaver, og dertil kommer så jægerne, opremser han.

- Jeg sidder her hver dag og forsøger at balancere alle de interesser, der er, og få det hele til at gå op ude i min skov, uden at de slår hinanden ihjel. Det er faktisk enormt komplekst - mountainbikerne for eksempel harmonerer rigtigt dårligt med dyreliv og er også ildeset af mange af de andre brugere, der kommer for at få fred og ro. Og det hele harmonerer dårligt med, at jeg blandt andet skal leve af at udleje jagtret. For det koster på jagtlejen, at der er så mange gæster i skoven.

Rudolf Iuel nævner som et konkret eksempel på nødvendig planlægning skolernes sidste dag før efterårsferien, hvor der er motionsdag.

- Kerteminde Skole skal løbe fra den ene ende og Friskolen i Revninge fra den anden ende. Så er det nødvendigt, at jeg lægger nogle ruter, for kan du forestille dig, at 400 børn den ene vej og 800 børn den anden vej møder hinanden på en skovvej. Eller når Fodslaw vil ud at gå tur, samtidig med at der er en jagt i gang, forklarer han.

- I betragtning af, at der er op imod 300 personer i skovene om dagen, så forløber det heldigvis gnidningsfrit det meste af tiden. Og langt de fleste respekterer reglerne og bruger naturen fornuftigt.

Annonce
Sport For abonnenter

Divisions-formand kalder forslaget et frontalt angreb - eks-OB-direktør Thomas Christensen ser hele fodbold-verdens balance truet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce