Annonce
Faaborg-Midtfyn

Læsere undrer sig: Hvad gør Faaborg-Midtfyn egentlig for de herreløse katte?

Indleverede og indfangne katte har fået lov til at gå på opdagelse på dyreinternatet Husdyrenes Vel i Ringe. Foto: Signe Andersen
Er man generet af en omstrejfende, herreløs kat, må man som borger i Faaborg-Midtfyn Kommune selv til lommerne, hvis katten skal indfanges. - Det forstærker bare problemet, mener bestyrelsesformand i Kattens Værn.
Annonce

Faaborg-Midtfyn: Hvad gør Faaborg-Midtfyn Kommune egentlig for de katte og killinger, som ingen ejer har?

Det spørgsmål har blandt andre læserne Karina Bandholtz Wonsbeck og Ane Marie Veggerskilde opfordret avisen til at tage op i forbindelse med artikelserien Vores kæledyr, hvor læsere kan stille spørgsmål til redaktionen.

Også Dorthe Ibba fra Faaborg ønsker fokus på de herreløse katte.

- Jeg flaskede selv seks killinger op sidste sommer. De var efterladt i kasser og smidt som skrald, fortæller hun til redaktionen.

Avisen har taget spørgsmålet med til dyreværnsforeningen Kattens Værn, der står for indfangning af vildkatte i en stor del af landets kommuner.

Annonce

Flere og flere katte

Foreningen vurderer, at der strejfer cirka 500.000 herreløse og vilde katte omkring i Danmark - og ifølge Kattens Værn er især Faaborg-Midtfyn Kommune hjemsted for et stigende antal vildkatte:

- Vi har gennem årene, og særligt i den seneste tid, fået flere og flere henvendelser fra borgere omkring vildkatte og katte uden øremærkning i Faaborg-Midtfyn Kommune, siger bestyrelsesformand i Kattens Værn Mogens Wilbert.

Vilde katte, der tripper rundt i boligkvarterer, kan hurtigt lave ravage; de snupper gerne havens fugle, gemmer sig i garager, slås, larmer og spreder sygdomme - foruden naturligvis at formere sig i hastigt tempo.

Kattens Værn

Den private dyreværnsforening Kattens Værn har eksisteret siden 1933.

Foreningens mærkesag er neutralisering, øremærkning og genudsætning af vilde katte.

Hvert år indfanger Kattens Værn cirka 7.000 katte. Nogle af dem finder nye hjem via foreningens tre internater, nogle genudsættes i de områder, hvor de er indfanget, og nogle må aflives - ofte på grund af sygdom.

Kattens Værns katteinspektørkorps består af 10 fuldtidsansatte medarbejdere, der tilsammen dækker det meste af Danmark.

Foreningen har indfangningsaftaler med cirka 55 danske kommuner, herunder blandt andre Odense Kommune, Nordfyns Kommune, Svendborg Kommune, Nyborg Kommune og Langeland Kommune.

Kattens Værn er finansieret udelukkende gennem donationer, medlemskaber og arvesager.

Af samme grund har Kattens Værn i flere omgange, senest for bare en uge siden, henvendt sig til Faaborg-Midtfyn Kommune med henblik på at lave en såkaldt indfangningsaftale i lighed med de samarbejder, foreningen har med omkring halvdelen af landets kommuner.

En indfangningsaftale betyder, at det ikke er kommunens borgere selv, som det er tilfældet i dag, der skal betale for indfangning, øremærkning, neutralisering og eventuelt genudsætning af de vilde katte. Derimod vil det i stedet være kommunen, som står for udgiften.

Annonce

Nej fra kommunen

Men også på den seneste forespørgsel er Faaborg-Midtfyn Kommune vendt tilbage med et nej tak til en sådan aftale. Det ærgrer bestyrelsesformanden i katteværnsforeningen.

Katte er ikke en naturlig del af den vilde, danske fauna. De vildtlevende katte kan ikke klare sig selv, men er helt afhængige af mennesker for at overleve, særligt om vinteren, hvor vilde katte lider under sult og kulde. Foto: Kim Rune

- Jeg fik besked om, at udvalget ikke var motiveret for at tage sagen op. Det må jeg så tage til efterretning. Men der er jo sket det, at antallet af herreløse katte er steget ganske alvorligt de seneste år. Hvis man ikke foretager sig noget, bliver kattene ved med at formere sig, og så udvikles problemet yderligere, advarer Mogens Wilbert.

Bestyrelsesformanden mener ikke, det er prisen, der sætter en stopper for en eventuel indfangningsaftale:

- Det er jo, set i forhold til et kommunalt budget, et uhyre beskedent beløb, vi snakker om. I Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor vi nok ville skulle køre ud cirka 100 gange på et år, vil det komme til at koste mellem 50.000 og 60.000 kroner om året. Og det beløb falder efter et par år, for hvis der ikke er nogen katte, vi skal indfange, kommer der heller ingen fakturaer fra os.


Det er jo, set i forhold til et kommunalt budget, et uhyre beskedent beløb, vi snakker om. I Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor vi nok ville skulle køre ud cirka 100 gange på et år, vil det komme til at koste mellem 50.000 og 60.000 kroner om året.

Mogens Wilbert, bestyrelsesformand for Kattens Værn


Annonce

Forrygende uansvarlighed

Udfordringen omkring vildkattene er ikke kun et kommunalt anliggende. Erfaringerne hos Kattens Værn er, at mange katteejere ikke er opmærksomme på at få øremærket og eventuelt neutraliseret deres kæledyr. Desuden lader ejerne kattene strejfe omkring udenfor matriklen, fortæller Mogens Wilbert:

- Der vil altid være nogen, der ejer en kat, men som ikke sørger for, at den bliver neutraliseret. Og så går den og smider killinger rundt omkring. Folk udviser jo en forrygende uansvarlighed overfor sådan nogle dyr.

Desuden oplever Kattens Værn, at borgere - på trods af at være både generet af vildkatte, men også bekymrede for kattenes ve og vel - tøver med at gøre noget ved problemet, hvis de selv skal lægge penge ud:

- Når vi oplyser, at kommunen ikke har en aftale med Kattens Værn, og at borgeren derfor selv må afholde udgiften til vores bistand, vælger langt de fleste ikke at foretage sig noget. Hvilket jo bare forstærker udviklingen, pointerer Mogens Wilbert.

Hvis man som privatperson vil have Kattens Værn til at indfange en herreløs kat, lyder regningen på omkring 800 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Svendborg For abonnenter

Ingen pladsbillet, intet mundbind? DSB kan intet gøre

Danmark For abonnenter

Smitten har bredt sig de seneste uger: Derfor er eksperter alligevel fortrøstningsfulde

Langeland

Klumme: Jeg savner fællessangen

Annonce