Annonce
Langeland

Læserdebat: Lever vi på samme planet?

Jørgen Eisner. Privatfoto
Annonce

Jeg læser altid Landmand Hans Jacob Clausens klummer. De er interessante og giver indblik i landbrugsforhold. Men ind i mellem så får Clausen mig til at tænke på et næsten glemt skriftsted. Det lyder sådan: ”Herren talte til bønderne og sagde: I skal dyrke jorden, men I vil aldrig blive tilfredse”.

Der er intet nyt under solen og jeg forstår godt, det må være trist at føle, at alt går én imod.

Tag nu Clausens seneste klumme den 29. juni: Her åbenbares, at al debat i samfundet beror på vildfarelser og krakileres forsøg på ”at finde hår i suppen”. Der er ingen problemer med hverken klima, miljø eller drikkevand. Dansk landbrug er verdensmestre i alt. Havforurening skyldes byspildevand; det har vi lige fået bevis for. Så læseren lades ikke i tvivl om, at alle former for lovgivning og reguleringer er udtryk for hårrejsende overgreb fra statsmagtens side rettet mod frie bønder.

Jeg må medgive, at han har en række pointer, spørgsmålet er blot på hvilken planet?

Set hernede fra Jorden mener jeg ikke Hans Jacob Clausen gør landbruget en tjeneste.

Vi – hele kloden – står over for en række trusler: Klimaforandringer, overbefolkning, overudnyttelse af ressourcer, masseudryddelse af arter. Forlæng selv rækken. Eksempelvis er dansk landbrug selv en global medspiller, der bidrager til rydning af regnskov via sin import af soya fra Sydamerika.

Tag de hjemlige forhold: Bortset fra Bangladesh er Danmark verdens mest intensivt opdyrkede land. Det efterlader meget lidt plads til planter og dyr og realiteten er, at en del landmænd dårligt tåler natur på egne matrikler. At husejere og kommuner også fører en indædt krig mod naturens uorden, ændrer ikke ved, at landbruget bidrager meget til forarmelsen af vores fælles naturarv.

Der er også havmiljøet, hvor vi igen-igen kan læse, at vi nok har fint badevand, men livet under overfladen har det meget skidt på grund af kvælstof- og fosforudledninger. Det er utroværdigt, hvis nogen påstår, at landbrugserhvervene ikke har lod og del heri.

Nu kom der nye skrappe regler. Frem for at jamre over dét burde Clausen nærmere klandre tidligere regeringer og visse partier for omsorgssvigt. De har gennem årene forkælet landbruget fremfor i tide at stille fremsynede krav til erhvervet i forhold til den udvikling, som enhver med indsigt kunne se komme.

På ét punkt vil jeg give Clausen medhold. Det er uret, at en landmand, der bliver taget i ”at tisse bag en busk”, får sådan én på hatten, imens andre kan køre friløb. Det tjener ikke forsyningsselskaber rundt om i landet til ære, at de ret upåagtet men meget besparende har ladet forældede og underdimensionerede kloaker og rensningsanlæg skvulpe over ind i mellem. Det er for ringe! Men dette problem og alle de øvrige vi står over for, når talen falder på klima og miljø, er et resultat af, at de sidste 75 år har været en fest, hvor vi som individer og samfund har gjort regning uden vært.

Det vil klæde Hans Jacob Clausen og bedre landbrugets flossede troværdighed at erkende dette og tage en smule medansvar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Annonce