Annonce
Ærø

Læserbrev: Radikale Venstre imod Solcellepark i Thorup

Lars Rimfalk Jensen er formand for Radikale Venstre på Ærø. Arkivfoto
Annonce

Radikale Venstre på Ærø er tilhængere af, at vi skal øge anvendelsen og produktionen af vedvarende energi på Ærø, men modstandere af solcelleparken i Thorup - det er et dårligt projekt for Ærø.

Noget af det mest værdifulde på Ærø er vores åbne land, det som turisterne kalder "naturen", når de beskriver det, som er øens største kvalitet.

Udsynet over det åbne land, med marker adskilt af levende hegn og diger og med havet i baggrunden, er ret unik for Ærø. Solcelleparken i Thoup tænkes omkranset af træer for at skjule det i landskabet. Dermed får det set fra det omliggende land samme effekt på udsynet som en skov. Området i Thorup er ikke udpeget af Ærø kommune som et område, hvor man ønsker skov. Derfor hører projektet ikke hjemme i Thorup.

Ærø har en tradition for folkeligt dreven udvikling af vedvarende energi. “Vores” vindmøller ER faktisk vores, for det er ærøboere, der ejer dem, og salget af den producerede el giver skatteindtægter og omsætning på øen.

Vilkårene for borgerejede vedvarende energianlæg er anderledes i dag, fordi der ikke er samme mulighed for at låne risikovillig kapital som tidligere. Det kræver meget kapital at planlægge et stort vedvarende energiprojekt, og den skal være risikovillig, for pengene er tabt, hvis projektet ikke realiseres.

Vi har bedt vores kontakter på Christiansborg om at se på de forhold. Vi mener nemlig ikke, at ærøsk landbrugsjord skal udlægges til solcelleindustri uden at det gavner Ærøs befolkning og øens udvikling. Derfor hører Better Energys elektricitetsværk ikke hjemme på Ærø.

Der er mange andre muligheder for at blive klima neutrale end at lægge solceller på landbrugsjord. I forhold til solceller er der uudnyttede tage. Vi har bedt vores folketingsgruppe om at se på de muligheder.

Projektet i Thorup virker som det første og bedste, Ærø kommune fik tilbudt. Vi mener, at der skal undersøges andre muligheder i en proces, hvor befolkningen inddrages fra starten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce