Annonce
Ærø

Læserbrev: Fakta tjek af "hertugens" naturklummer

Erik Jørs, Vester Bregninge. Foto: Anders C. Østerby
Annonce

Læserbrev: Ofte forekommer Bent Juul Sørensens naturklummer rigeligt lavpraktiske og med ensidigt dårligt dokumenterede påstande.

Et hurtigt tjek giver mistanke om, at han i sine klummer i vid udstrækning sætter ’kikkerten for det blinde øje’ eller ’hypper sine egne kartofler’, ligesom dengang han blokerede for oprettelsen af Det Sydfynske Øhav inklusive Ærø som naturpark.

Fakta tjek et: Er nettoregnskabet ved dyrkning af hvede positivt i CO2-regnskabet?

Professor Jørgen E. Olesen, ved Institut for Agro Økologi, Aarhus Universitet skriver: ”Anker Jacobsen anfører i et indlæg i Effektivt Landbrug den 8. august 2020, at en hvedemark fjerner 15 ton CO2 pr. hektar. Dette er grundlæggende forkert. Hvede og andre afgrøder fjerner kun midlertidigt CO2 fra atmosfæren. En mere permanent fjernelse af CO2 sker kun, hvis dette kulstof gemmes væk i lang tid, fx jorden. Det sker ikke i en hvedemark.”

Fakta tjek to: Er hybridbiler ligeså CO2-besparende som el-biler?

Klimarådet konkluderer i sin rapport fra 2018 at ’Elbiler, der bruger dansk produceret elektricitet, som i høj grad er baseret på vedvarende energi, udleder betydeligt mindre CO2 end både hybrid-, benzin-, og dieselbiler’.

Fakta tjek tre: Dyrkning af gavntræ og flis i skovdriften bortfører store mængder CO2 fra atmosfæren?


Alt i alt er troværdigheden i Hertug Bents indlæg tvivlsom, selvom det er muligt, at kilderne i mit hurtige krydstjek også kan anfægtes.

Erik Jørs


Træet binder CO2 i væksten, men når træet afbrændes frigives den samme mængde CO2 igen, og så går regnskabet i bedste fald i nul, hvis der ikke lige er anvendt store dieselslugere i produktion og transport. Men anvendes træet derimod som gavntræ, for eksempel til byggeri, er det straks mere positivt for CO2-balancen.

Alt i alt er troværdigheden i Hertug Bents indlæg tvivlsom, selvom det er muligt, at kilderne i mit hurtige krydstjek også kan anfægtes. Jeg vil dog tro, at de er mere gangbare end de kilder, hvorpå Bent øjensynligt bygger sine Naturklummer, som for eksempel Ude og Hjemme, Ugens Rapport, Effektivt Landbrug m.fl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Dorthe Ullemose om Johan Emils exit: - Jeg er ked af, at han forlader partiet, og jeg ønsker ham held og lykke med hans liste

Ærø

Læserbrev: Vi er heldige på Ærø

Svendborg

Johan Emil Rasmussen forlader DF: - Der er et meget forskelligt syn på god og social acceptabel adfærd i byrådsgruppen

Annonce