Annonce
Ærø

Læserbrev: Da politiet fik sprut og tobak som tak for året, der gik

Erik Dagø
Annonce

Læserbrev: Landinspektør Lars Nørgaards indlæg i FAA 14. november med tilbageblik til “Julens glæder” førhen samt dommer Julius Paulsens salomoniske “dom”, får mig til at fortælle dette: Jeg begyndte ved politiet i Svendborg 1. januar 1964 – dengang Tinghuset. Politimester Axel Sørensen var begyndt halvandet år før. Ved næste jul i december måned kom to til tre større bilfirmaer og afleverede, som traditionen var, en kasse øl til de tre skiftehold plus kriminalpolitiet med en hel flaske snaps oveni hver kasse, som tak for året, der gik. For politiets opsyn med deres virksomheder og øvrige hjælp og gode relationer. Det blev til en øl per mand plus en snaps til dem, der havde vagt i juledagene – altså ret så harmløst.

Svendborg Bank og Svendborg Sparekasse satte også pris på politiet ved at sende “tobak” - store cigarer, cerutter og cigaretter til politiet – noget, jeg som ikke-ryger syntes var helt forkert, men altså normalt.

Det skete også de næste par år, men så mente politimesteren, at det var over de tider, og der blev sagt nej tak – altså i 1960'erne.


Han var ædru og mente det godt, så han fik lov til at gå rundt i alle kontorer – også hos politimesteren på 1. sal og sætte julebegonier i vindueskarmen.

Erik Dagø


Med skal også, at Svendborg havde flere originaler inklusiv mange sprittere, der kom fra hele Norden, da Forsorgshjmmet var åbent. De var jævnligt “kunder” hos politiet. En af kunderne – en lang, ranglet ung mand fra Svendborg - var ikke sur på politiet, for han kom hvert år kort før jul ind i Tinghuset med en hel bakke julebegonier (30-40 stk.), som han gerne ville pynte Tinghuset med og sige god jul med tak for god behandling inklusiv ophold i detentionen – kaldet hundehullet og ingen spøg.

Han var ædru og mente det godt, så han fik lov til at gå rundt i alle kontorer – også hos politimesteren på 1. sal og sætte julebegonier i vindueskarmen. Jeg kan ikke huske, om han også var på dommerkontoret hos dommer de Fine Licht i Byretten, for ham kendte “vor ven” også.

Til orientering kan jeg fortælle, at dommer Julius Paulsen inden han kom til Svendborg Herredsret havde straffesagen mod den firedobbelte politimorder, Palle Sørensen. Den 18. sept. 1965 dræbte han fire ubevæbnede, unge politifolk på Amager, da han under tyvetogt i bil blev standset. Fra den dag blev det en tjenesteforseelse ikke at bære skydevåben – noget, der blev fjernet efter krigen. Dommer Paulsen dømte Palle Sørensen livsvarigt fængsel, hvilket han reelt kom til at lide! (“Lov lyde eller straf lide” fra gammel tid).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce