Annonce
Ærø

Læserbrev: Ærø som ferieø

Jens Weiss. Foto: Katrine Becher Damkjær

Der bliver solgt huse som aldrig før, særligt på Ærø. Det er utroligt positivt. Men tilflytningen er ikke stigende, som hushandler kunne indikere. Hvorfor?

Vi er på vej til at ændre det ærøske DNA, fordi flere og flere helårshuse bliver opkøbt til ferieboliger med udlejning for øje, hvilket kan blive en god forretning for nogle investorer. Problemet er bare, at Ærø løber tør for helårshuse, særligt i bykernen, så folk som vil flytte til Ærø ikke kan finde noget at bo i. Det begrænser vores muligheder for at opfylde vores vedtagne bosætningspolitik.

Vi bygger nye seniorboliger, men i udkanten af byerne, ja lidt ude på landet. Der bliver mulighed for, at ældre borgere kan sælge deres byhus og flytte i almennyttigt byggeri. Deres gamle helårsadresse bliver så solgt til feriehusudlejning.

Annonce

Min politiske anskuelse og forudsigelse er, at forsætter det her, så er Ærø snart en ferieø med nedlukning i efterårs- og vintermånederne. Dårligere service til fastboende og færre bosætningsmuligheder i fremtiden.

Som ansvarlig valgt politiker vil jeg nu foreslå, at vi indfører reglen om flexbolig, sådan at det bliver kommunalbestyrelsen, som i fremtiden får muligheden for at sige nej til, at et hus eller et område overgår til ferie- og/eller fritidshus. Kort sagt, så skal alle hushandler på Ærø følge reglen om flexbolig med mulighed for at ansøge om lov til at opnå status som flexbolig for/til den fremtidige ejer.

Vi ændrer ikke noget med tilbagevirkende kraft, kun i fremtidens hushandler. Det værktøj giver så politikerne mulighed for at anvende flexbolig-reglen, hvis for eksempel Ommel er ved at blive omdannet til et sted med for mange feriehuse på helårsadresser.

Mit værste senarie er, hvis vi ikke foretager os noget nu, at vi ender som den tyske ferieø Sylt - så bliver Ærø nok tre sprog med den nye sammensætning af feriehusbeboere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce