Annonce
Faaborg-Midtfyn

Lærer er bekymret: Skal Ungdomsskolen lukkes i nyt skoleforslag?

Ungdomsskolens hovedkvarter på den gamle byskole i Grønnegade i Faaborg. Foto: Palle Søby
Oliver Streich har været tilknyttet Faaborg-Midtfyn Ungdomsskole on and off i 20 år. Han vil gerne vide, om Ungdomsskolen skal lukkes med det nye skoleforslag.

Faaborg-Midtfyn: Hvis skoleforslaget om at sammenlægge kommunens 10 skoler til fire skoledistrikter bliver vedtaget, betyder det så, at Ungdomsskolen skal nedlægges?

Det spørgsmål vil en bekymret læser gerne have svar på.

For Oliver Streich, der kommer fra Faaborg, har Ungdomsskolen stor betydning - det kan hans lange karriere hos skolen afsløre. Han har været tilknyttet Ungdomsskolen on and off i 20 år som lærer og pædagog, og derfor har han kontaktet redaktionen med et spørgsmål:

Annonce

"Skal Ungdomsskolen nedlægges? I en henkastet bemærkning i notatet på side 24 i "Høring om ny ledelsesstruktur" foreslår Opvækst og Læring, at Ungdomsskolens ledelsesansvar skal overgå til en eller flere skoleledere," skriver han blandt andet og fortsætter:

"Er planen, at Ungdomsskolen ikke skal stå på egne ben mere, og at midlerne skal fordeles imellem de fire super-folkeskoler?"

Oliver Streich er hjælper i Ungdomsrådet, men er ansat af Faaborg-Midtfyn Ungdomsskole. Han håber ikke, at ungdomsskolen skal nedlægges, eller at ledelsen går over til skolerne. Privatfoto

I notatet står der

"Et tættere og smidigere samarbejde kan sikres på flere måder, eksempelvis ved at knytte Ungdomsskolens niveau 5-ledere til de fire områders ledelsesteam eller ved at flytte det overordnede ledelsesansvar til en eller flere skoleledere. Ungdoms- og Folkeskoleloven åbner denne type af muligheder, men de skal undersøges nærmere, ikke mindst fordi en ændret bestyrelseskonstruktionen kræver rådgivning fra Undervisningsministeriet, som desværre har lang behandlingstid. Alt efter den valgte model kan det eventuelt være et effektiviseringspotentiale ved en omorganisering."

Til avisen fortæller han, at han blev ked af at læse notatet om ledelsesstrukturen.

- Det lyder som om, midlerne til at lave ungdomsting, som ikke er skolebaseret, forsvinder. Unge, som ikke er del af folkeskolen, vil også miste muligheden for fritidstilbud, som ikke er inden for folkeskolernes matrikler, siger Oliver Streich, der også er billedkunstlærer på Faaborg Gymnasium.

- De voksne fra Ungdomsskolen, der møder de unge, har ikke skolen som udgangspunkt, men ungdomslivet. Vi er lidt nørdede og får de unge med i det, der er lidt specielt - fx at sejle med kano eller windsurfing.

Ledelsen i Ungdomsskolen bevares

Kim Aas Christensen (S), der er formand for Opvækst- og Læringsudvalget, forsikrer Oliver Streich om, at det ikke bliver virkeligheden.

Kim Aas Christensen vil gerne pointere, at Ungdomsskolens ledelse forbliver, som den er. Arkivfoto: Robert Wengler

- Der kan jeg meget let sige, at Ungdomsskolen ikke skal lukkes. Tværtimod skal den styrkes, siger han med en fast tone og uddyber:

- Hvis forslaget går igennem, skal Ungdomsskolen knyttes tættere til de fire områder og være en del af den ledelsesstruktur. Det vil sige, at der for eksempel kunne komme en ungdomsleder med i de her udvalg. Det er ikke gennemarbejdet endnu, men vi ændrer ikke på ledelsen. Man vil stadig have en ledelse, som er en ungdomsskoleledelse og ikke en skoleledelse.

Annonce

Et bedre og styrket samarbejde

Forslaget er ikke gennemarbejdet endnu, og derfor kan Kim Aas Christensen ikke præcis sige, hvad et tættere samarbejde præcis vil betyde. Men overordnet set, skal Ungdomsskolens ledelse have en tættere kontakt til de fire skoledistrikter.

- Det, der ligger i spørgsmålet, er, om Ungdomsskolen skal repræsenteres i de fire udvalg. Ledelsen på Ungdomsskolen gør deres arbejde, som de skal, og har en central rolle for Faaborg-Midtfyn.


De voksne fra Ungdomsskolen, der møder de unge, har ikke skolen som udgangspunkt, men ungdomslivet. Vi er lidt nørdede og får de unge med i det, der er lidt specielt - fx at sejle med kano eller windsurfing.

Oliver Streich


Kim Aas Christiansen kan også godt forstå, hvorfor forslaget bliver læst, som at ledelsesansvaret for Ungdomsskolen skal ligge under folkeskolen. Men han mener, at Kommunen ville dumme sig i sådan en situation.

- Lad os sige vi gjorde det: Så ville vi ødelægge det, som Ungdomsskolen har af styrker. Netop det, at Ungdomsskolen ligger inden for en anden lovgivning. Der ville vi underminere dens muligheder. Vi skal bevare Ungdomsskolen som en vigtig samarbejdspartner af kommunen, men det skal stadig være en ungdomsskole.

For Oliver Streich er det en glædelig nyhed.

- Det er altid godt med øget samarbejde, og det er jeg sikker på nok skal styrke Ungdomsskolen.

Her er skoleforslaget

Hvis den nye skolestruktur bliver virkelighed, vil Faaborg-Midtfyns nuværende 10 skoler blive lagt sammen til fire skoledistrikter med én skoleleder per distrikt.

Antallet af matrikler vil bestå, men de vil fremover fungere som afdelinger fremfor som selvstændige skoler.

Skolerne vil blive lagt sammen i fire skoledistrikter, som svarer til de nuværende børneområder for daginstitutionerne.

Område Nord: Broskolen (Bøgehøjskolen og Rolfsted Skole).

Område Vest: Carl Nielsen-skolen og Brobyskolerne (Pontoppidanskolen og Allested-Vejle Skole).

Område Midt: Nordagerskolen, Tingagerskolen, Espe Skole, Tre Ege Skolen (Kværndrup og Ryslinge).

Område Syd: Øhavsskolen (Svanen og Uglen), Brahesminde Skoler (Horne og Svanninge) og Bøgebjergskolen.

I forslaget ligger også nogle tilvalg, som politikerne kan prioritere - for eksempel flere vuggestuepladser eller at oprette 7.-9. klasse på nogle af landsbyskolerne.

Bliver forslaget vedtaget efter en høringsperiode på 12 uger, vil den nye skolestruktur træde i kraft 1. august 2022.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Nu er opgravningen af minkene i gang

Annonce