Annonce
Ærø

Lægehus på Ærø nedlægges: Der er håb om ny praktiserende læge

Den midlertidige udbudsklinik, Alles Lægehus, lukker per 1. december. Arkivfoto: Catarina N. Jessen
Den fireårige kontrakt på udbudsklinikken, Alles Lægehus, i Ærøskøbing udløber i december. Region Syddanmark har ikke fundet basis for at forlænge tilbuddet, der dermed nedlægges.
Annonce

Ærøskøbing: Omkring 400 patienter skal finde sig en ny læge, når Alles Lægehus i Ærøskøbing nedlægges per 1. december.

Lægehuset er en midlertidig udbudsklinik på en fireårig kontrakt, der blev oprettet som en nødløsning i 2016. Det skete efter Region Syddanmark forgæves havde forsøgt at få en privatpraktiserende læge til at byde ind på klinikken. På daværende tidspunkt var der kun tre læger tilbage på Ærø.

I mellemtiden er der dog kommet en ekstra læge til øen, Peter Kjær Nielsen, og behovet er derfor formelt set dækket uden udbudsklinikken. Derfor har Region Syddanmark vurderet, at der ikke er basis for at lave et nyt tilbud.

- Vi har en kontrakt, som udløber, og der er plads til patienterne i de øvrige lægehuse på Ærø, så det er fast politik fra regionens side, at vi helst vil have den almindelige lægedækning, så hvis vi har mulighed for det, så lukker vi udbudsklinikker, fortæller Bo Libergren (V), der er formand for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark.


Vores ambition er stadig at fastholde, at der er fem såkaldte ydernumre, så der er mulighed for at have fem læger på Ærø.

Bo Libergren (V), formand for det nære sundhedsvæsen i Region Syddanmark


Annonce

Ambition om ny læge

Han forklarer, at normeringen for læger i Danmark under normale omstændigheder er på 1600 patienter per læge.

Med to læger i Marstal og to i Ærøskøbing - udover udbudsklinikken - er der altså formelt set kapacitet til minimum 6400 patienter, hvilket er flere, end der er indbyggere i Ærø Kommune.

- Men vores ambition er stadig at fastholde, at der er fem såkaldte ydernumre (et nummer, som en praktiserende sundhedsperson skal tildeles for at kunne yde behandling for den offentlige sygesikring, red.), så der er mulighed for at have fem læger på Ærø, siger Bo Libergren og tilføjer:

- Hvis det ikke var Ærø, så kunne vi fint leve med fire læger til det antal borgere, der er tale om, men fordi det er lidt sårbart, fordi man jo ikke bare kan henvise patienter til lige at køre til nabobyen, og fordi vi godt ved, at der er tale om en ældre befolkning, så vil vi stadig gerne tilstræbe at have fem læger.

Han oplyser, at regionen gør en indsats for rekruttering og er i dialog med lægerne på Ærø, men at de på nuværende tidspunkt ikke kan komme med nærmere information om, hvor lang udsigten er til at få en ny praktiserende læge til øen.

Annonce

Kapacitet til ekstra patienter

Kultur- og socialdirektør i Ærø Kommune, Kimma Vingaard Thomsen, fortæller, at det er vigtigt for kommunen at have så god lægedækning som muligt, men at det i sidste ende er regionens afgørelse.

- Vi har jo været i dialog med regionen om det og har forstået, at der er forskellige muligheder, som man undersøger med hensyn til at få en ny læge til Ærøskøbing, og det har vi jo store forhåbninger om, at det rent faktisk også lykkes. Det er dét, vi har fået stillet i udsigt, så det håber vi selvfølgelig på, kan lade sig gøre, siger hun.


Alles Lægehus har ikke så mange patienter, så dem mener vi godt, at vi kan absorbere.

Henrik Kromann, læge i Marstal


I mellemtiden skal patienterne hos Alles Lægehus vælge en ny læge. Det er efter først-til-mølle-princippet, og vælger man ikke en ny læge, vil man få en tildelt.

Hos Lægerne i Marstal mener læge Henrik Kromann, at der er kapacitet til de ekstra patienter, når de fordeler sig på øens fire læger.

- Alles Lægehus har ikke så mange patienter, så dem mener vi godt, at vi kan absorbere, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bagsiden

Hvemhvadhvor: Så kom der billeder af sommerliv ved Nordenhuse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

S-politiker tiltalt 'lille du' og bedt om at passe gryderne: - Respektløst

Annonce