Annonce
Svendborg

Læg dit elforbrug på andre tider af døgnet: Nettariffen stiger med 350 procent mellem klokken 17 og 20

Fra 1. januar skal du tænke over, hvornår du sætter din iPad til at lade. For der hæver Flow Elnet A/S nettariffen med 350 procent mellem klokken 17 og 20 i vinterhalvåret. Arkivfoto: Michael Bager
Flow Elnet hæver pr. 1. januar nettariffen med 350 procent mellem klokken 17 og 20 i vinterhalvåret. Det gør de for at få forbrugerne til at bruge el på andre tidspunkter af døgnet. Selvom tariffen stiger, bliver den samlede el-regning dog ikke højere for forbrugerne, lover Per Svendsen, som er teknisk chef hos Flow Elnet.
Annonce

Svendborg: 1. januar skal du begynde at tænke over, hvornår du starter vaskemaskinen, komfuret og hvornår du oplader Ipadden.

For fra den dag af stiger nettariffen med 350 procent mellem klokken 17 og 20 i vinterhalvåret.

Per Svendsen, som er teknisk chef hos Flow Elnet A/S, forklarer, at selskabet indfører differentieret nettariffer for at få forbrugerne til at flytte deres el-forbrug til andre tidspunkter af døgnet, hvor der er mindre belastning på nettet.

- Som branche forsøger vi at vænne folk til at flytte deres forbrug, så der kommer mindre trafik i kogespidsen (spidsbelastningen, red.), som er mellem klokken 17 og 20 i vinterhalvåret. Hvis vi får held med at ændre folks adfærd, vil det give os luft til, at vi ikke her og nu skal ud og udbygge nettet, siger han.

Han forklarer, at folk selvfølgelig ikke skal holde op med at lave aftensmad i tidsrummet mellem klokken 17 og 20, men prisstigningen kan måske få nogle forbrugere til at flytte vasketøjsvaskningen eller opladningen af el-bilen til de billige timer, som ligger udenfor klokken 17 og 20.

- Mens nettariffen bliver dyrere mellem klokken 17 og klokken 20, så bliver den tilsvarende billigere i de øvrige timer af døgnet. Derfor forventer vi ikke, at folk ender med en dyrere regning, siger Per Svendsen.

Annonce

Ingen overbelastning

Vil de nye tariffer ikke virke skævvridende? Vil de for eksempel ikke komme til at ramme de travle børnefamilier, som bruger meget el i tidsrummet 17-20?

- Nej, når vi går ind og kigger på de kurver, vi har, så bliver det ikke dyrere. Det har vi beregninger for. Det er en nul-løsning. Hvis du kan flytte dit forbrug til andre tidspunkter, vil du kunne spare nogle penge, mens du vil komme af med nogenlunde det samme, hvis du fortsætter dit forbrug som hidtil, siger han.


Hvis du kan flytte dit forbrug til andre tidspunkter, vil du kunne spare nogle penge, mens du vil komme af med nogenlunde det samme, hvis du fortsætter dit forbrug som hidtil.

Per Svendsen, teknisk chef hos Flow Elnet


Men der er vel en grund til, at I vil have folk væk fra de tre travle timer? Hvordan kan du så sige, at det ikke bliver dyrere?

- Har du for eksempel en el-cykel eller en el-bil, så kan du sætte dem til at lade på andre tidspunkter end mellem klokken 17 og 20. Fremtidens elektriske apparater bliver mere og mere intelligente, og snart vil vi for eksempel kunne sætte dem til at lade med en app på telefonen. Vi vil også kunne tidsindstille, hvornår tingene skal oplade, og dermed vil vi blive bedre til at udnytte nettet hele døgnet, siger Per Svendsen.

Hvis I formår at opdrage forbrugerne, så de bruger mindre strøm mellem klokken 17 og 20, vil der så ikke være en risiko for, at el-nettet bliver overbelastet efter klokken 20, når den dyre periode er slut?

- Kogespidsen falder markant mellem klokken 19 og 20, og så er der igen plads til at afvikle noget trafik. Så vi forventer ikke, at nettet bliver overbelastet efter klokken 20.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Kaninerne skal have slikket såret

Ærø

Ny dagligvarebutik bekymrer købmænd på øen: Jeg forudser 12 fyringer

Annonce