Annonce
Erhverv

Kvoter kvaser østersøfiskerne: - Bare vi ikke skal vente lige så længe på hjælp som minkavlerne

Drastisk reducerede torskekvoter tvinger fisker Henrik Bode fra Mommark til at gå i land. Han håber på, at der kommer en oplægningstøtte, så han kan vende tilbage til havet og fiskeriet, når og hvis kvotetiderne bliver bedre. Foreløbig efterlyser han et udspil fra fiskeriministeren. Det er der mange, der gør. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Fiskeriministeren var gavmild med hjælpeløfterne, da de nye EU-kvoter for en måned siden så godt som udryddede torskefiskeriet i den vestlige del af Østersøen. Siden har fiskerne intet hørt fra ham. Det er de vrede over. Borgmestrene i berørte fiskerbyer presser også på. Nu lover ministeren, at der sker noget inden jul.

Fiskeri: De op mod 200 danske fiskere, der har deres fangster i den vestlige del af Østersøen bliver mere og mere utålmodige. De efterlyser besked om den hjælp, som fiskeriminister Rasmus Prehn (S) stillede dem i udsigt for en måned siden, 12. oktober. Det skete, da en ny EU-aftale beskar deres fangstkvoter næste år markant.

En sådan efterlysning af klar besked fra ministeren kommer fra blandt andre Henrik Bode fra Mommark på Als. Han er en af de torskefiskere, som er helt på spanden, fordi deres kvote blev beskåret med 88 procent.

- Jeg går rundt i uvished, og det gør alle de andre også. Vi får intet at vide. Det er lige om lidt, vi må gå i land, så det haster. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om vi skal vente lige så længe som minkavlerne: Der er gået over et år, og de har stadig ingen penge fået, siger han.

Annonce

- Uanstændigt

De samme frustrationer slår igennem i Danmarks Fiskeriforening:

- For to år siden blev vi lovet en handlingsplan for hele Østersøen; den savner vi stadig. For en måned siden kom så kvotereguleringen, der så godt som stoppede torskefiskeriet i den vestlige Østersø. Hjælpeforanstaltninger i den anledning har fiskerne heller ikke hørt noget til endnu.

- Jeg synes, det er uanstændigt med den ventetid over for de fiskere, der har hele deres livsværk i klemme, siger formand Sven-Erik Andersen til Avisen Danmark.

Annonce

Alles trængsler

Bekymringerne over situationen deles af borgmestrene i de fem fiskerkommuner Kerteminde, Langeland, Ærø, Vordingborg og Bornholm. De har alle fiskere, der gør deres fangster i det kvoteramte område. Fredag sendte de en appel til ministeren om at komme fiskerne til hjælp.

Det har de gjort, fortæller Kertemindes borgmester, Kasper Ejsing Olesen (S), fordi fiskeriets trængsler er alles trængsler i de pågældende kommuner.

- Det er et erhverv, der flere steder forsvinder helt med de kvoter, der nu er kommet. For os i Kerteminde for eksempel er fiskeriet en fuldstændig del af vores dna.

- Kerteminde er opstået af fiskeriet; det har skabt byens liv, kultur og identitet, og det har skabt turisme og en hel masse følgeerhverv. Det er alt sammen noget af det, vi er glade for og stolte af, der tages fra os, siger Kasper Ejsing Olesen.

Annonce

Inden jul

Det, de alle venter på, er en hjælpeordning, som fiskeriminister Rasmus Prehn (S) for en måned siden lovede de berørte fiskere.

- En ordning, hvor man kan forlade fiskerierhvervet tørskoet økonomisk. Altså simpelthen at man får ophugget sin kutter og får penge for den, sagde han dengang.

Det er præcis, hvad fiskeriforeningen ønsker, foruden en oplægningsordning for dem, der tør tage en pause fra faget i håb om at kunne vende tilbage, når og hvis kvotetiderne igen bliver bedre.

Siden har fiskerne intet hørt fra Rasmus Prehn. Men det er ikke, fordi han ikke arbejder på sagen, bedyrer han over for Avisen Danmark.

- Vi er i  fuld gang, vi knokler løs med det. I løbet af nogle uger kommer vi med en model for en hjælpeordning, siger han.

- Når du siger nogle uger, mener du så i år?

- Ja.

- Inden jul?

-Ja, inden jul.

Annonce

25 eller 100 millioner

Så er det også i sidste øjeblik, mener fiskerne. Når en måneds tavshed er så problematisk skyldes det, at kvotereduktionen, og dermed et de facto-stop for torskefiskerne, gælder fra nytår, altså om halvanden måned.

- Det er helt urimeligt på den måde at lade så mange fiskere i stikken, siger Svend-Erik Andersen.

Ifølge fiskeriforeningens vurdering vil en hjælpeordning løbe op i næsten 100 millioner kroner, hvis den skal komme alle dem til gode, som kvotesænkningen rammer.

Fiskeriministeren arbejder med et noget andet beløbstal. Han har sendt blikket i retning af 25 millioner kroner fra Den Europæiske Hav- og Fiskerifond, som han mener kan bruges på ophugningsstøtte.

- Så kan jeg jo godt høre, at fiskeriforeningens beregninger kræver fire gange så mange penge. Det er noteret, og det vil jeg tage alvorligt. Men foreløbig lægger vi ud med de 25 millioner kroner, så må vi se på det, hvis der er behov for yderligere, siger Rasmus Prehn til Avisen Danmark.

Annonce

Milliarder til minkavlere

I den borgerlige lejr på Christiansborg er fiskeriordførerne i Venstre og Dansk Folkeparti indstillet på, at staten kommer de berørte fiskere økonomisk i møde.

- Det er desværre en ret ekstrem situation, som fiskerne står i. De er brikker i et spil, de ikke selv har haft indflydelse på. Staten må komme komme dem i møde økonomisk, siger Torsten Schack Pedersen (V).

Rene Christensen fra Dansk Folkeparti er klar med fuldtonet støtte til fiskerne:

- Vi risikerer, at hele erhvervet forsvinder. Vi kunne finde 19 milliarder erstatningskroner til minkerhvervet, så kan vi vel også finde 100 millioner til fiskeriet, siger han.

Rasmus Prehn er enig i, at fiskerne skal have hjælp, men mener ikke, de kan sidestilles med minkavlerne.

- Aflivningen af minkene var en pludselig opstået situation på en akut, alvorlig baggrund og af hensyn til folkesundheden. Kvotereguleringen er også ekstraordinært alvorlig i østersøsammenhæng, men finder sted i et erhverv, der i mange, mange år har bygget på reguleringer af kvoter, der kan gå både op og ned, siger Rasmus Prehn.

Annonce

Håber på redningskrans

Ifølge fiskeriministeren forstår han frustrationerne over, at tiden går, og intet endnu er sket.

- Jeg har det på samme måde, men der har været ... nogle bump. Der er nogle EU-regler, der spiller ind, så vi ikke laver noget, der er ulovlig statsstøtte, siger Rasmus Prehn.

Jeg vil gerne fortsætte, når kvoterne engang sættes op igen. Det skal de simpelthen, ellers er det helt slut for erhvervet her i vores del af Østersøen.

Henrik Bode, fisker fra Mommark

Selv om situationen ser sort ud, og tiden er ved at rinde ud, håber Henrik Bode stadig på, at Rasmus Prehn kaster en brugbar redningskrans ud.

- Jeg er 52 år og havde håbet, at jeg skulle være fisker resten af mit arbejdsliv. Jeg satser på oplægningsstøtte, for jeg vil gerne fortsætte, når kvoterne engang sættes op igen. Det skal de simpelthen, ellers er det helt slut for erhvervet her i vores del af Østersøen. Det er ikke en tanke, jeg kan holde ud, siger Henrik Bode.

Det behøver han måske heller ikke ifølge Rasmus Prehn, som indtil nu mest har tænkt i ophugningsstøtte.

- Hvis nogle kan komme igennem det ved at lægge op i en periode og så ende tilbage, er det bedst for alle. Det gælder også økonomisk. En ordning, der skal gælde i en periode, vil være noget billigere end en ordning, der måles op på, at et fartøj fjernes helt og hugges op, siger Rasmus Prehn.

Det er den slags, han efter eget udsagn knokler løs med for tiden i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Og altså med et resultat inden jul forstås. Dét har formanden i fiskeriforeningen noteret sig:

- Så må vi håbe, det er nogle ordentlige julegaver, han kommer op med, siger Svend-Erik Andersen.

Tre korte om kvote-nedskæringer

  1. Der må fanges markant færre fisk i Østersøen i 2022 end tidligere. Det stod klart 12. oktober, da EU's medlemslande indgik aftale om næste års fiskekvoter.
  2. I den vestlige Østersø må der fanges 489 ton torsk næste år. Det er en reduktion på 88 procent sammenlignet med i år, da kvoten er 4000 ton.
  3. Kvoten for sild i den vestlige Østersø bliver sænket 50 procent og går fra 1575 ton til 788 ton.
Annonce
Langeland For abonnenter

Glad langelandsk folketingsmand: Nu er chancen for bedre trafik øget med grundig undersøgelse af fremskudt færgehavn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Podcast: Lodsejere siger nej tak til fredning af Vejstrup Ådal - mener de selv kan tage vare på naturen

Svendborg For abonnenter

Besparelser rammer børnene: Tidligere forårs-sfo og kortere åbningstider i børnehaven

Svendborg

Fredagens coronatal: Smitten falder i flere sydfynske kommuner på nær Ærø

Fyn For abonnenter

Derfor kommer drab på uskyldig mand i Odense først for retten i efteråret 2022

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Livsstil For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Erhverv

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Faaborg-Midtfyn

Caféejer er træt af unge, der smugler øl og spiritus ind: - Vi kan ikke overleve, hvis det forsætter

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Kultur For abonnenter

Madanmeldelse: Lige ud ad landevejen på Vester Skerninge Kro

Ærø For abonnenter

Nu er magten fordelt på Ærø Rådhus: Borgmesteren er officielt fundet efter endnu en afstemning

Faaborg-Midtfyn

Caféejer står alene med smuglerproblem: Kommunen vil ikke blande sig

Annonce