Annonce
Debat

Debat: Kursen er sat mod specialiserede sundhedshuse

Debat: Specialiserede sundhedshuse eller nærhospitaler - kært barn har mange navne. Regeringen kalder den dem nærhospitaler og ønsker, at de skal have en central rolle i den kommende nationale sundhedsaftale.

I regionerne taler vi om specialiserede sundhedshuse. Et sted, hvor borgerne har adgang til en række sundhedstilbud i dagtimerne og blandt andet kan få foretaget enkle undersøgelser, lette ambulante behandlinger og opfølgende kontroller tæt på deres hjem. På den måde får de specialiserede sundhedshuse en plads i vores sundhedsvæsen ved siden af vores akutsygehuse, der behandler akutte sygdomme, som ofte fører til indlæggelse.

Tanken er altså, at man i fremtiden kan få hjælp i et sundhedshus, hvis man for eksempel lider af en kronisk sygdom som KOL eller diabetes og har behov for en undersøgelse eller et kontrolbesøg. Man vil måske også have mulighed for at få taget en blodprøve eller et røntgenbillede, hvis man for eksempel har mistanke om slidgigt i knæet.

Annonce

Vi har allerede gode erfaringer med, at regionale funktioner bor side om side med kommunale og private sundhedstilbud, så samarbejdet på tværs af de forskellige tilbud har mulighed for at blive tættere - til gavn for borgerne.

I Haderslev finder vi for eksempel et sundhedscenter, hvor syddanskerne kan få foretaget mammografi og røntgenundersøgelse, hvor det er muligt at få ambulant behandling i lokalpsykiatrien, og hvor der findes specialiserede tilbud som børnelæge og øjenklinik side om side med flere kommunale sundhedstilbud.

Vender vi blikket mod Brørup og Fredericia, finder vi også her sundhedshuse med en række regionale funktioner, der bor dør om dør med kommunale tilbud og praktiserende læger. Begge steder er det for eksempel muligt at få taget blodprøve eller konsultere en jordemoder, og i Brørup er en regional høreklinik også flyttet ind.


Inden længe inviterer vi borgerne og kommunerne til en dialog om, hvilke behov de har.


Men vi tror, at der er mere at komme efter. På baggrund af de gode erfaringer, vi allerede har gjort os, har det syddanske regionsråd derfor valgt at sætte kursen mod de specialiserede sundhedshuse og dermed sætte gang i en yderligere udvikling af sundhedshusene i tæt dialog med kommunerne.

For samarbejdet med de syddanske kommuner er alfa og omega, når det drejer sig om at etablere specialiserede sundhedshuse, og både kommunerne - og praksissektoren for den sags skyld - ser ligesom vi muligheder i de nære tilbud og samarbejdet på tværs i sundhedshusene.

Inden længe inviterer vi borgerne og kommunerne til en dialog om, hvilke behov de har, og hvilke muligheder de ser i de specialiserede sundhedshuse. For sundhedshusene skal give mening lokalt, hvis de skal blive en succes.

Og så håber vi meget, at regeringen og Folketingets partier vil prioritere at investere i specialiserede sundhedshuse i forbindelse med en kommende sundhedsaftale.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Ældreplejen har manglet sommerafløsere, og det vil få konsekvenser: - Nogle medarbejdere vil forlade faget

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Café Citronen forlader golfklubben efter kun et år: - Det er umuligt at skaffe personale

Erhverv For abonnenter

Brugs på Langeland dømt for ulovlig tobaksreklame: 5000 kroner i bøde, anklager krævede 40.000 kroner

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Det skæve plankeværk på Wandallsvej fortjener et kritisk blik

Faaborg-Midtfyn

Farmcamp slår computerspil med alle længder: - Det fedeste er at styre maskinerne

Navne For abonnenter

Mål i livet: Søren Skjold Mogensen ville være direktør - og det blev han

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: Venstre lever i deres egen lille verden

Svendborg

En læser får svar: Hvorfor retter kommunen ikke plankeværket?

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Langeland For abonnenter

Fantastisk fællesskab i Medicinhaverne: Frivillige sikrer rekord for andet år i træk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

"Ruinen" hjemsøger stadig byen, selv om græsset er slået: - Det overrasker mig meget, hvis han bliver færdig med huset

Svendborg

Efter ugers ombygning: Nu får Anne og Henrik dobbelt så meget plads til ting for de små

Annonce