Annonce
Kultur

Kunst skaber samtaler: - Det har været en hel del snak om landbruget

Pelle Brage (tv) bag en brik af elfærgen Ellen, mens forbipasserende ser til. Foto: Rasmus Hage Dalland
Kunstneren Pelle Brage har i samarbejde med ærøboer og andre forbipasserende lavet en installation på havnen i Ærøskøbing, og rundt om den er diskussionerne gået livligt, fortæller han.

Ærøskøbing: Kunstner Pelle Brage har den seneste måneds tid i samarbejde med lokale og udefrakommende skabt en installation på pladsen mellem Det Gamle Værft og turistkontoret på havnen i Ærøskøbing som en del af den landsdækkende kunstkampagne Værk din Verden. Og ifølge kunstneren har installationen opfyldt et af hans ønsker, nemlig at folk begyndte at tale sammen om vigtige emner.

- Jeg synes, det er lykkes at skabe et eller andet billede på den her dybt komplekse verden, vi lever i. Og så håbede jeg da på, at folk ville begynde at snakke sammen om den. Der har været alle mulige forskellige samtaler, lige fra 'jeg kan ikke lide brun sovs, jeg kan bedre lide rugbrød' til mere alvorlige spørgsmål. Og så har der været en hel del landbrugsspørgsmål oppe at vende, siger han.

Legen, som Pelle Brage kalder det, har været ganske simpel. Ærøboerne er blevet bedt om at udfylde 'brikker' lavet af krydsfiner med tegninger af noget, der skal finde plads i den nye verden eller som skal væk, fordi det tilhører den gamle verden.

Annonce

En streg på pladsen har opdelt den nye og gamle verden, og så har det været op til de forbipasserende at flytte rundt på brikkerne. Dem til højre får lov til at blive. Dem til venstre bliver fjernet.


Det er næsten trist, at det skal stoppe.

Pelle Brage


Og måske er det netop fordi, legen er simpel, at det har fået folk til at stoppe op og forholde sig til de mange billeder.

- Jeg kan se, at der sker et eller andet, når jeg ikke her - folk flytter brikkerne rundt. Og når vi står hernede, kommer der jo en masse folk forbi. Vi har fået mange positive tilbagemeldinger om, at det er sjovt og smukt og interessant og en god idé, men der var også en, der sagde, at det var det mest brugbare kunstværk, han længe havde set.

Gødningsmaskine

Særligt en brik, hvorpå der er tegnet en sprøjtemaskine, har været genstand for meget diskussion og er jævnligt blevet flyttet frem og tilbage mellem den nye og den gamle verden.

Især brikken af sprøjtemaskinen satte gang i diskussioner om fremtidens landbrug. Foto: Rasmus Hage Dalland

- Der var en landmand hernede, som hed Mads. Nu har jeg lige fundet ud af, at det måske bare er noget, man siger, hvis man ikke vil sige sit navn, spørger Pelle Brage retorisk, inden han fortsætter:

- Han troede ikke, vi ville snakke med ham, måske tænkte han, at vi var hippier eller sådan noget. Men så åbnede han op. Og så kom han med to brikker - en round-up-brik, fordi han mente, at det gjorde mindre skade i jorden end økologiske landmænd, der hele tiden skal radrense. Og så lavde han et billede af en opvasketab og skrev: der er flere kemikalier på en tallerken fra opvaskemaskinen end på ti tons konventionelle æbler. Og jeg ved jo ikke, om det er landmandspropaganda, men det er i hvert fald tankevækkende. Og selvom det måske er lidt dumt med den her streg i sandet, så bliver det jo netop en snak om for og imod, og der kommer forskellige sandheder frem, siger han.

Pelle Brage fortæller, at round-up brikken siden blev fjernet af en anden landmand, der ikke kunne se fidusen i dét, og som mente, at staten burde lave al landbrug om til økologi og tage alle landmændenes lån og uddele små husmandslodder i stedet.

Alt i alt har kunstneren haft en god måned på Ærø, hvor installationen er blevet mødt med stor interesse.

- Det er næsten trist, at det skal stoppe, siger han.

Men det skal det, Pelle Brage drager nemlig videre og efterlader ærøboerne med nogle tegnede brikker af krydsfiner - og måske med fornyede tanker om den fremtidige verdens indretning.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Trods hæder og vækst: Tina og Holger vil sælge deres italienske købmandsbutik

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Kommunen mister et halvt skridt i jagten på uønskede udlejere: Sætter loft over støtten til nedrivning

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Metoo-sag eskalerer: Spidskandidat meldt til politiet efter læk af fortrolig mail om gramseri

Faaborg-Midtfyn

Krøyers Brudekjoler åbner i Faaborg: - Vi har en vare, folk gerne kører langt efter

Svendborg

24-årig varetægtsfængslet: Sigtet for omfattende databedrageri mod adskillige personer

Svendborg

Sydfyn udkonkurrerer europæiske storbyer: Stor kongres om robotkirurgi bliver afholdt i Svendborg

Navne For abonnenter

Bjørnø i blodet: Kirstens vilde sommer i turistperlen på fødegården

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Kultur

Skrækfestival med fokus på det morbide: "De levende pikkes nat" rammer Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Hele familien gik ned med corona - femårige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Langeland

Støtter med 150.000 kroner: Politikere åbner kassen for nedrivning af badehotel

Erhverv For abonnenter

Klap en gris og nus en kanin: Stine og Michael åbner autocamperplads for børnefamilier

Sport For abonnenter

Europa kalder: GOG-spillerne kan godt begynde at pakke kufferterne

Annonce