Annonce
Kultur

Kunst skaber samtaler: - Det har været en hel del snak om landbruget

Pelle Brage (tv) bag en brik af elfærgen Ellen, mens forbipasserende ser til. Foto: Rasmus Hage Dalland
Kunstneren Pelle Brage har i samarbejde med ærøboer og andre forbipasserende lavet en installation på havnen i Ærøskøbing, og rundt om den er diskussionerne gået livligt, fortæller han.

Ærøskøbing: Kunstner Pelle Brage har den seneste måneds tid i samarbejde med lokale og udefrakommende skabt en installation på pladsen mellem Det Gamle Værft og turistkontoret på havnen i Ærøskøbing som en del af den landsdækkende kunstkampagne Værk din Verden. Og ifølge kunstneren har installationen opfyldt et af hans ønsker, nemlig at folk begyndte at tale sammen om vigtige emner.

- Jeg synes, det er lykkes at skabe et eller andet billede på den her dybt komplekse verden, vi lever i. Og så håbede jeg da på, at folk ville begynde at snakke sammen om den. Der har været alle mulige forskellige samtaler, lige fra 'jeg kan ikke lide brun sovs, jeg kan bedre lide rugbrød' til mere alvorlige spørgsmål. Og så har der været en hel del landbrugsspørgsmål oppe at vende, siger han.

Legen, som Pelle Brage kalder det, har været ganske simpel. Ærøboerne er blevet bedt om at udfylde 'brikker' lavet af krydsfiner med tegninger af noget, der skal finde plads i den nye verden eller som skal væk, fordi det tilhører den gamle verden.

Annonce

En streg på pladsen har opdelt den nye og gamle verden, og så har det været op til de forbipasserende at flytte rundt på brikkerne. Dem til højre får lov til at blive. Dem til venstre bliver fjernet.


Det er næsten trist, at det skal stoppe.

Pelle Brage


Og måske er det netop fordi, legen er simpel, at det har fået folk til at stoppe op og forholde sig til de mange billeder.

- Jeg kan se, at der sker et eller andet, når jeg ikke her - folk flytter brikkerne rundt. Og når vi står hernede, kommer der jo en masse folk forbi. Vi har fået mange positive tilbagemeldinger om, at det er sjovt og smukt og interessant og en god idé, men der var også en, der sagde, at det var det mest brugbare kunstværk, han længe havde set.

Gødningsmaskine

Særligt en brik, hvorpå der er tegnet en sprøjtemaskine, har været genstand for meget diskussion og er jævnligt blevet flyttet frem og tilbage mellem den nye og den gamle verden.

Især brikken af sprøjtemaskinen satte gang i diskussioner om fremtidens landbrug. Foto: Rasmus Hage Dalland

- Der var en landmand hernede, som hed Mads. Nu har jeg lige fundet ud af, at det måske bare er noget, man siger, hvis man ikke vil sige sit navn, spørger Pelle Brage retorisk, inden han fortsætter:

- Han troede ikke, vi ville snakke med ham, måske tænkte han, at vi var hippier eller sådan noget. Men så åbnede han op. Og så kom han med to brikker - en round-up-brik, fordi han mente, at det gjorde mindre skade i jorden end økologiske landmænd, der hele tiden skal radrense. Og så lavde han et billede af en opvasketab og skrev: der er flere kemikalier på en tallerken fra opvaskemaskinen end på ti tons konventionelle æbler. Og jeg ved jo ikke, om det er landmandspropaganda, men det er i hvert fald tankevækkende. Og selvom det måske er lidt dumt med den her streg i sandet, så bliver det jo netop en snak om for og imod, og der kommer forskellige sandheder frem, siger han.

Pelle Brage fortæller, at round-up brikken siden blev fjernet af en anden landmand, der ikke kunne se fidusen i dét, og som mente, at staten burde lave al landbrug om til økologi og tage alle landmændenes lån og uddele små husmandslodder i stedet.

Alt i alt har kunstneren haft en god måned på Ærø, hvor installationen er blevet mødt med stor interesse.

- Det er næsten trist, at det skal stoppe, siger han.

Men det skal det, Pelle Brage drager nemlig videre og efterlader ærøboerne med nogle tegnede brikker af krydsfiner - og måske med fornyede tanker om den fremtidige verdens indretning.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Se billederne: Svendborg-skibsværft har naboens dok i dok

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til Lemgo til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

Erhverv For abonnenter

Gasværksplanerne begraves: Bibliotek spilles ind som alternativ Rema-placering

Faaborg-Midtfyn

overblikket her: Sådan er de enkelte skoler ramt lige nu - mindst 299 elever er i alt sendt hjem

Langeland For abonnenter

Firma satser på udstyr til professionelle livsnydere

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Langeland For abonnenter

Hvad er det Rema undersøger: Borgmester undrer sig over hemmelighedskræmmeri

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Navne For abonnenter

Mig og Fyn: Hjernen falder til ro, når man sidder under det mærkværdigt snoede pæretræ

Ærø

Slimsavlende bramgås aflivet i Marstal: Testet positiv for fugleinfluenza

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Faaborg-Midtfyn

Bydel hårdt ramt: - Det er ikke hvert døgn, vi ser sådan en stribe tyverier

Ærø For abonnenter

Ærø-pushere deler visitkort ud til børn og 'ønsker folket god ryger': Nu reagerer mor fra Marstal

Sport

DHG-piger sultne, mens Gudme og Otterup får friweekend på grund af corona-smitte hos Aalborg EH og Roskilde

Annonce