Annonce
Kultur

Kunst på Koldinghus: Hvad kan tre smykker fortælle om coronakrisen?

Helen Hemsleys smykke Alone Together / Together Alone tager fat i den ensomhed, som opstod, når mennesker måtte isolere sig under coronanedlukningen. Her er kunstneren iført det bløde, beskyttende halssmykke. Foto: Dorte Krogh
Installationen ”Making the Most of It”, som kan opleves på Koldinghus, er en humoristisk, rørende og nødvendig historie om, hvordan vi har tacklet isolation, nedlukning, sygdom og det, at man pludselig ikke kunne kramme sit eget barn. 26 mennesker har givet deres ting og historier til smykkeformgiver Helen Clara Hemsley, der har klippet, skåret, syet, brændt, fortolket og flettet halssmykker ud af genstandene.

Hver især fortæller smykkerne en historie. Om dem, der begyndte at bygge rede, om dem, der mærkede ensomheden, og det, der forbandt os.

1 Komfortzonen

Helen Hemsleys smykke Comfort Zone fra udstillingen ”Making the Most of It” på Koldinghus. Halssmykket er skabt af genstande, som har haft en betydning for mennesker omkring hende under coronakrisen. Foto: Dorte Krogh

Med stof fra en beskyttelsesdragt, et gammelt pudebetræk, en del af et elpanel fra en båd, brænde, skruer og spændeskiver har Helen Hemsley skabt halssmykket Comfort Zone, der handler om at bygge sig et trygt hjem eller gøre sig tryg i sin hverdag.

- Da jeg havde modtaget alle tingene, satte jeg det hele på gulvet og kiggede på det. Og pludselig blev det meget tydeligt, at der var forskellige temaer. Mange begyndte at bygge, nogle blev ensomme, andre motionerede mere og på nye måder, der var dem, der brugte mere tid på familien, og så var der prepperne, der købte mad og toiletpapir, der kunne gemmes, hvis der blev mangel. Derfra var det nemmere at få tingene til at passe sammen. Jeg lavede mange skitser på min skitseblok af forskellige smykker, hvor jeg brugte delene og fortolkede historierne, siger Helen Hemsley.

Det første tema, hun tog fat på, var at bygge rede og beskytte sig selv. En beskyttelsesdragt er blevet til den bløde kæde, som smykket hænger i. Beskyttelsesdragten kom fra en tandlæge, der i starten af coronakrisen stadig arbejdede, men pakkede sig selv ind i dobbelt beskyttelse, fordi han ikke vidste, hvor smitsomt virussen var. Træpladen med skriften Touch & Co er inspireret af tekst fra isoleringsmateriale, der kommer fra et nybygget anneks og skriften på en skorstenslem fra et sommerhus-renoveringsprojekt. En kvist er blevet til de små brændemærkede medaljoner i bunden. De er fortolkningen af historien om en mand, der begyndte at lave sit eget brænde under nedlukningen. Nu har han brænde nok til flere år. Spændeskiverne stammer fra en bådombygning. På den måde har alle genstandene en relation til corona og den måde, virussen har ændret vores liv i en periode og måske også ud i fremtiden. Kunstneren har på den måde brugt mennesker som materiale og skabt et abstrakt værk, der minder både om religiøse beklædninger og klassiske danske klokkestrenge.

Og så er den behagelig at have på, understreger Helen Hemsley, for selv om Comfort Zone indgår i en installation, der er udstillet på Koldinghus, er det vigtigt for en smykkemager, at smykket kan bæres.

- Der er også bevægelse i den, og det kan jeg godt lide, siger hun.

2 Ensomheden

Formet som et stort, blødt skjold beskytter halssmykket Alone Together / Together Alone den, der bærer det. Udgangspunktet for kunstneren var en poesibog med titlen ”Lad mig ikke være ensom”, som har hjulpet dens ejerkvinde gennem ensomheden i nedlukningstiden. Derudover har Helen Hemsley tilført et silketørklæde fra en kunstner, et gammelt viskestykke, tigerøjesten, kopier af en tegning og et gammelt pandebånd fra hendes egne gemmer, som hun ryddede op i under nedlukningen. Der er også historien om kvinden, der fik så ondt i sine håndled af at røre for meget surdej, den er symboliseret i papskeerne, der hænger og skaber bevægelse i smykket forneden.

- Der ligger lidt mørke og meget ensomhed bag nogle af tingene i dette smykke. Så jeg syntes, at det passede godt med skjold-formen, som jeg har brugt meget i mit arbejde. Men denne gang var den et symbol på beskyttelse, for det har været en tid, hvor vi har været nødt til at passe ekstra på os selv. Det er også et helt blødt smykke, der er ikke noget, der stiver det af, for det skulle føles som at tage sin pyjamas på, når man iførte sig smykket. Det er superbehageligt, siger kunstneren.

3 En del af det hele

Det farverige smykke A Part of It All er bygget op af genstande fra mennesker, der begyndte på nye aktiviteter, under coronanedlukningen. Nogle motionerede, andre flettede bordskånere, og nogle lavede te. Det hele er en del af smykket. Foto: Dorte Krogh

Rulleskøjtehjulene skinner grønt og gult, den flettede bordskåner supplerer med lilla og rødt, og den turkise glimmerlim afslutter farvesammensætningen. Smykket, der sidder tæt om halsen, er skabt af farverige elementer, som har forbundet mennesker med andre mennesker under nedlukningen.

- A Part of it All er lavet af genstande fra mennesker, der alle sammen er begyndt på noget nyt  under coronanedlukningen. Der er kvinden fra USA, der havde taget orlov og skulle have rejst verden rundt, men som endte med at måtte blive i Danmark, hvor hun lavede yoga og begyndte at flette bordskånere af ostepops-emballage og pakker fra Mac and Cheese, som hun fik sendt fra USA, fordi hun savnede det så meget. De er faktisk ret smukke bordskånerne, den kunne have været et smykke i sig selv. Der er også efterskoleeleven, der blev sendt hjem og savnede sine venner, men tegnede små glimmerfeer på sit værelse, mens hun tænkte på de andre. Og så er der en pige, der begyndte at lære håndlæsning og lave sin egen helsete. Teen er drysset ind i glimmerlimen på dråben, fortæller Helen Hemsley.

Der er også et par rulleskøjter, en dreng voksede fra. Og en gårute rundt om voldene på Christianshavn er blevet til en karakteristisk form på remmen, der er skabt af rulleskøjte-indersokken.

- Den her var svær at balancere, fordi det hele bevæger sig - hjulene, bordskåneren og dråben. Selv om halskæden ser skæv ud, hænger den perfekt, når man får den på. Jeg besluttede ret hurtigt at lave alle smykkerne som halssmykker, fordi jeg gerne ville have, det fik lidt størrelse på, så jeg ville få mest ud af materialerne, siger kunstneren, der ikke er overrasket over, hvordan folk reagerede på coronakrisen og nedlukningen.

- Men den historie, der næsten ikke var til at holde ud, var den fra efterskolepigen, der var isoleret hjemme på sit værelse og lå og tænkte på sine venner og veninder og tegnede de små feer af glimmer, som forbandt dem, siger hun.

Installationen Making the Most of It med Helen Hemsleys smykker er en del af biennalen for kunsthåndværk og design på Koldinghus. Her kan man opleve smykkerne og 23 andre projekter, der også er inspireret af coronakrisen, frem til 24. oktober 2021. 

Annonce
Navne For abonnenter

Ene mand på toppen: Simon Sophus Nielsen står på mål for en omdiskuteret industri

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Bentes gravpynt forsvinder på mystisk vis fra hendes mands gravsted: Men der er en god forklaring

Langeland For abonnenter

Se video: Langeland går mod strømmen, og fjernvarmekunder undgår prisbomber - nogle får endda en lavere regning i 2022

Debat

Læserbrev: Vækst er ikke en lige linje

Sport For abonnenter

Danskerklubben Brentford kan også have et kommercielt motiv - London-klubben har flere motiver til at hente Christian Eriksen

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Ærø For abonnenter

Mens landsholdet kæmper om medaljer, savner de håndboldspillere i Marstal: - Det er lidt demotiverende

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Kultur For abonnenter

Sælger overfaldt biografdirektør med kniv: Efter medieomtale dukkede Marilyn Monroe figuren pludselig op

Faaborg-Midtfyn

45 efterskoleelever smittet, og ski-tur udsat: - Det er et lille Wuhan her hos os

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Debat For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Stærkt med nye film- og skatteuddannelser i Svendborg

Ærø For abonnenter

Se video: Ærøskøbing Vandværk graver 43 meter ned i jorden efter mere og bedre vand

Svendborg

Planen var at vente på ophævede restriktioner: Nu genåbner Torvecaféen alligevel

Annonce