Annonce
Debat

Kunst kan sagtens være politisk - men hold politik ude af kunsten

Klaus Knakkergaard

Formaningen om ikke at blande politik og sport er kendt for de fleste. Sværere er det tilsyneladende at holde kultur og politik adskilt. På godt og ondt.

For kulturen har brug for den politiske opbakning i form af støtte, der giver de bedste vilkår for overlevelse og udvikling. Hvad den derimod ikke har behov for, er politisk symbolpolitik og forsøg på påvirkning. I skrivende stund er det historien om Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarups krav om ren straffeattest fra danske kunstnere, der nager mig. Jeg har al sympati og respekt for arbejdet med at trække så mange ud af kriminalitet som muligt, men tag kampen på den rigtige bane. Denne er helt forkert.

Kort fortalt har DF-politikeren spurgt kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen ”hvordan regeringen agter at løse problemet med, at kunstnere og pladeselskaber, der samarbejder med kriminelle, kan opnå produktionsstøtte, kulturstøtte mv. eller adgang til offentlige arrangementer, spillesteder og festivaler, modtager offentlig støtte, og vil regeringen med Dansk Folkeparti skærpe kravene, således at det kræver en ren straffeattest for at modtage offentlige tilskud og bevillinger til arrangementer med videre”.

Annonce

Spørgsmålet rettet på baggrund af en artikel i BT, der fortæller om en gruppe musikere med forbindelse til den kriminelle verden. Det vil DF gerne sætte en stoppe for, og det giver som sagt glimrende mening at arbejde for at mindske kriminalitet, men kæden hopper af, når man vil lovgive om kunsten og retten til at udøve den. Det strider ganske enkelt mod alt, hvad kunsten står for.

Den gode kunst fødes, ånder og lever kun, hvis den er fri. Fri fra bagtanker og pres om økonomiske forpligtigelser. Kunst og kultur har en flad struktur og ser ikke til eksamensbeviser og straffeattester - og gudskelov for det. Dostojevskijs forfatterskab var standset brat efter hans tur i arbejdslejr, og verden havde aldrig læst ”Forbrydelse og straf” eller ”Idioten”, hvis en dom skulle afgøre hans kunstneriske karriere.


Kunstens rammer har brug for politisk opmærksomhed, hvis den skal overleve. Men kernen i kunsten kræver 100 procent frihed, hvis den skal leve.

Jeg er med på, at målet som sådan ikke er at forhindre straffede i at skabe kunst, men at sætte en stopper for statslig støtte til kunstnere, der har pletter på straffeattesten.  Sagen er bare, at præmissen for at udøve meget kunst i dag er smedet i en lænke, hvor mindst ét af leddene ofte er statslig støtte. Mange kunstnere har brug for al den støtte og opbakning, de kan få, for at åbenbare det talent, vi tror på, de har. Ikke fordi kunsten ikke er stærk nok til at stå alene, men netop fordi vi har brug for at stå sammen om den. Hvis en kunstner med plettet straffeattest bliver afskåret fra at arbejde med andre, der modtager statslig støtte, så har vi taget kvælertag på den karriere.

Men "man kan jo bare lade være med at lave kriminalitet", lyder den lette løsning. Sikkert sandt for nogen - og langt sværere for andre,  men uanset må selv politikere acceptere præmissen om, at det er menneskeligt at fejle, og så kan man i øvrigt ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt argumentere for, at det er langt bedre at støtte dømte på vejen tilbage til et arbejde, de rent faktisk er gode til, i stedet for at marginalisere dem og fratage muligheden for at arbejde med sit talent.

Nogle har moret sig over, at det netop er det, DF gør, når partiet tilbyder netop dømte Inger Støjberg arbejde, og det er da også paradoksalt, at det tilsyneladende sætter større krav til ens straffeattest at spille en koncert på et regionalt spillested som Posten i Odense end at arbejde i politisk parti.

Det lyder hovedrystende komisk, men kernen er langt mere alvorlig. Kunstens rammer har brug for politisk opmærksomhed, hvis den skal overleve. Men kernen i kunsten kræver 100 procent frihed, hvis den skal leve.


Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Unge begår forbrydelser for at gå viralt: Video kan være det egentlige motiv bag betonklodssag

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg For abonnenter

Se video: For Laura er drømmescenariet en vuggestue i Vester Skerninge

Ærø For abonnenter

36 nye boliger skudt til hjørne på grund af 'væsentlig retlig mangel': - Vi har ikke været opmærksomme nok

Debat

Læserbrev: Vækst, vækst og vækst gentages unuanceret og lettere overbærende i al færgedebat

Debat For abonnenter

Færgedebat fuld af ubekendte

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Navne For abonnenter

Pigen fra Nordjylland blev en lykkelig lyriker på Sydfyn

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Debat

Læserbrev: Gul mig her og grøn mig der

Svendborg

Varsel om forhøjet vandstand: Svendborg Havn er forberedt

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

faa.dk

Podcast: Derfor står Langeland over for kæmpebesparelser

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nødråb fra Lyø: Hvem vil komme over og vaccinere de sidste?

Faaborg-Midtfyn

Betonklodssag griber om sig: Endnu en mindreårig er sigtet - og flere hændelser er dukket op

Annonce