Annonce
Kultur

Kulturministeren til kamp for Nyborg Slot: - Jeg vil gøre, hvad jeg kan

Kulturminister Joy Mogensen (S) understreger, at hun vil gøre, hvad hun kan, for at få Nyborg Slot-projektet tilbage på sporet. Foto: Kristian Brasen
Mens parterne bag kongeborgen Nyborg Slot trækker i arbejdstøjet igen, leder politikerne på Christiansborg efter en løsning, der kan redde projektet.

Nyborg: En løsning, der kan sikre det meget omtalte Nyborg Slot-projekt for eftertiden, står meget højt på kulturminister Joy Mogensens (S) dagsorden.

Det siger hun, efter at Folketingets kulturudvalg har bragt en egentlig anlægslov for projektet på bane.

- Jeg vil gøre, hvad jeg kan, for at få Nyborg Slot-projektet tilbage på sporet. Det er for godt til at lade falde, fastslår kulturministeren overfor Fyens Stiftstidende.

Annonce

Bygge- og formidlingsprojektet, der blandt andet omfatter en rekonstruktion af den ringmur, der menes at have været en del af den oprindelige kongeborg Nyborg Slot, opførelsen af en helt ny fløj og forhøjelsen af et eksisterende vagttårn på Slotsholmen, blev lagt i ruiner, da Miljø- og Fødevareklagenævnet den 17. december sidste år sagde nej til at give projektet en dispensation fra museumsloven.

Håber på gode svar

Kulturministeren har forlangt at få en redegørelse for forløbet op til klagenævnets nej til det  321 millioner kroner dyre slots-projekt.

Hvornår redegørelsen foreligger vides endnu ikke. Men den vil formentlig være klar inden udgangen af januar.

- Jeg forventer umiddelbart at modtage redegørelsen inden for et par uger. Men det er vigtigere for mig, at den leverer gode svar, end hvornår præcist jeg modtager den, påpeger Joy Mogensen.

Hun tilføjer, at redegørelsen vil blive udgangspunkt for politiske drøftelser i Folketinget.

- Når jeg har modtaget redegørelsen og vurderet mulighederne, vil jeg naturligvis drøfte med Folketingets øvrige partier, hvad vejen frem kan være.

Annonce

Håbet er tilbage

Den politiske opbakning i kulturministeriet og i brede kredse i Folketinget har for alvor bragt håbet tilbage i styregruppen bag Nyborg Slot-projektet.

Og selv om Kulturministeriets bud på en fremtid for Nyborg Slot altså ikke kendes endnu, er parterne bag projektet klar til at trække i arbejdstøjet igen.

- Jeg kan oplyse, at vi har et møde i styregruppen i næste uge, hvor vi vil drøfte de videre skridt i projektet, siger således projektleder Mads Falbe-Hansen, Slots- og Kulturstyrelsen.

I styregruppen sidder ud over Slots- og Kulturstyrelsen og Nyborg Kommune også Østfyns Museer, A. P. Møller Fonden og Realdania.

De to sidstnævnte har givet tilsagn om godt 222 millioner kroner af de 321 millioner kroner, byggeprojektet på Slotsholmen i Nyborg koster.

De resterende penge kommer fra Staten med godt 54 millioner kroner og Nyborg Kommune med knap 50 millioner kroner.

Det er især forslaget fra flere fremtrædende politikere på Christiansborg om at lade Nyborg Slot-projektet anlægge ved lov, der giver grund til optimisme.

- Jeg mener helt klart, det vil være fornuftigt at lave en anlægslov for projektet, som formanden for Folketingets kulturudvalg, Hans Chr. Schmidt (V), sagde, efter at Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), og museumsdirektør Erland Porsmose, Østfyns Museer, i onsdags havde haft foretræde for udvalget.

Annonce

Kigger på tidsplanen

Kan en eventuel anlægslov redde Nyborg Slot-projektet, kan den dog næppe redde tidsplanen for det.

Det var oprindeligt tanken, at det nye Nyborg Slot skulle have været indviet sidste år.

Den tidsplan skred siden med tre år til 2023.

Og nu tyder meget på - og især efter en langtrukken sagsbehandling i Miljø- og Fødevareklagenævnet - at en indvielse af slots-projektet ligger endnu længere ude i fremtiden.

Det synes museumsinspektør og leder af Nyborg Slot, Mette Ladegaard Thøgersen, da også at være indstillet på:

- Restaureringen af kongefløjen (den eksisterende del af Nyborg Slot, red.) følger fortsat tidsplanen og vil være færdig i efteråret 2021. Men først, når den sidste del af slotsprojektet er tilbage på sporet, kigger vi på tidsplanen igen.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Reaktioner på ny multiarena i Svendborg: Stor begejstring, men politiker er skeptisk

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Efter kraftig opfordring fra politiet: Ny parkeringsplan kan sende p-vagter tilbage på gaden

Svendborg For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Svendborg

To mænd dømt og udvist af landet for tyveri af spiritus: SuperBrugsen i Skårup oplever flere, der snupper de dyre flasker

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Intet er sket med faldefærdig bygning, selvom deadline blev overskredet for en måned siden: - Skal vi komme til skade eller miste livet, før nogen gør noget?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Ærø

Mek Peks far og søn projekt er efter ti år endelig lykkes

Sport For abonnenter

Svendborg-Oure FA er i 3. division - nu falder afgørelserne i Danmarksserien

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Navne

Som at komme på landsholdet: Jesper Wung-Sung får plads i Det Danske Akademi

Svendborg

Mads og Signe vågnede til lyden af knust glas midt om natten: - Pludselig stod der en fremmed mand i naboens have

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Sport For abonnenter

Fyns Amts Avis mener: Multiarena i Svendborg kan sikre, at vi ikke længere skal være underdogs

Livsstil For abonnenter

Michael Ahlefeldt laver kunst i neon: - Jeg blotter mig med det her

Faaborg-Midtfyn

Endnu en investering er på vej: Steensgaard vil gerne købe mere jord

Annonce