Annonce
Svendborg

Kulturlivet og højskolerne genåbner på søndag: Men genåbningsplan koster stående koncerter i Borgerforeningen

Mens højskoler og biografer må genåbne på søndag, er koncertarrangørerne nødt til at væbne sig med tålmodighed, da det stadig ikke er tilladt at afholde indendørs stående koncerter. Fra venstre er det Claus Bjerregaard fra Borgerforeningen Svendborg Teater, og til højre er det Scala Svendborg og Gymnastikhøjskolen i Ollerup. Arkivfoto: Roland P, Emil Bang Hansen og Katrine Becher Damkjær
Mens Gymnastikhøjskolen i Ollerup gør sig klar til at modtage et rekord stort antal elever på søndag, har Borgerforeningen Svendborg Teater travlt med at aflyse stående koncerter i Guldsalen. Genåbningsplanen for kulturlivet, som træder i kraft på søndag, møder både jubel og kritik.

Svendborg: På søndag genåbner en stor del af kulturlivet på Sydfyn, men ikke alle er lige begejstrede for den plan, der er vedtaget i Folketingets Epidemiudvalg.

For mens højskoler og indendørs kulturarrangementer for maksimalt 500 siddende får lov til at genåbne, så er der stadig ikke sat en dato for, hvornår nattelivet og de stående koncerter kan komme i gang. Og det gør ondt, siger Claus Bjerregaard, som er daglig leder af Borgerforeningen Svendborg Teater.

- Jeg har både godt og skidt at sige om genåbningsplanen. For Svendborg Teater er det godt, for der kan vi komme i gang med at afvikle vores program, mens det for Borgerforeningen er skidt, for der er vi nødt til at aflyse flere stående koncerter, siger han.

Annonce

Her kan du læse, hvordan genåbningen kommer til at påvirke Sydfyn.

1. Rekordmange elever rykker ind på gymnastikhøjskolen

Ikke færre end 279 elever begynder med lidt forsinkelse på grund af coronanedlukningen deres højskoleophold i Ollerup på søndag. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

På søndag begynder ikke færre end 279 elever på Gymnastikhøjskolen i Ollerup, og det er, i hvert fald hvad forstander Thomas Smidt Dissing ved, et af de største hold nogensinde.

- Vi plejer at have mellem 200-220 elever på et hold, så 279 er mange. Så vidt jeg ved, har vi ikke haft så stort et hold elever i nyere tid. Det er selvfølgelig landsstævnet, der trækker, mens vores sidste hold var faktisk også stort med 240 elever, fortæller han.

Gymnastikhøjskolen er klar til det store rykind, og der er plads til, at alle elever kan bo på skolen.

- Vi havde en kort overgang indkvarteret nogle elever i nogle midlertidige værelser, fordi vi var i gang med at få renoveret nogle værelser, men der er værelser nok til alle 279 elever, forklarer han.

Skolen har hyret fem ekstra lærere, som skal undervise på skolen frem til sommer, og det er også planen, at skolen vil holde fast i nogle af de særlige tiltag, som den opfandt under coronatiden.

- Vi har for eksempel spist i to hold i en længere periode, fordi der skulle være stor afstand mellem eleverne, og det fortsætter vi med, men nu på grund af, at vi er blevet flere, forklarer han.

Selvom eleverne har fået forkortet deres ophold en smule på grund af nedlukningen, bliver kurset ikke forlænget i den anden ende.

- Det kan vi desværre ikke. Dels på grund af landsstævnet, og dels på grund af vores sommerkurser, som er mere eller mindre udsolgte. Men det bliver et intensivt halvt år, og eleverne kommer forhåbentlig ikke til at opleve, at de går glip af noget.

2. Biografdirektør glæder sig til at vise film på det store lærred

Louise Dyre, der ejer Scala i Svendborg sammen med sin bror, kan næsten ikke vente til søndag, hvor filmene igen får lov til at rulle hen over det store lærred. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Ud af de næsten to år, som coronapandemien har hærget i Danmark, har Scala i Svendborg været tvunget til at holde lukket i cirka ni måneder, og det har gjort ondt, siger biografdirektør Louise Dyre, der tripper for at komme i gang igen.

Det gør hun på søndag.

- Vi er så klar til at åbne igen. Vi har masser af nye gode film på programmet, og kiosken bugner af nye varer, fortæller hun.

Biografen har blandt andet planer om at blænde op for den nye Spiderman-film.

- Vi nåede kun at vise Spiderman i tre dage, inden vi blev lukket ned, så jeg tror, at der er rigtig mange, der venter på at se den, fortæller Louise Dyre.

På søndagsprogrammet er også storfilmen The King's Man og børnefilmen Den magiske månerejse.

Scala åbnede for billetsalget samme aften, som Epidemikommissionen besluttede, at kulturlivet kunne genåbne, og allerede efter ganske få minutter, var de første billetter solgt.

- Det er vi glade for, for vi gik jo glip af julen, som er en af biografernes helt store højsæsoner, forklarer Louise Dyre.

3. Borgerforeningen er nødt til at aflyse stående koncerter

Claus Bjerregaard er daglig leder af Borgerforeningen Svendborg Teater. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Genåbningsplanen for kulturlivet bliver modtaget med blandende følelser af Claus Bjerregaard, som er daglig leder af Borgerforeningen Svendborg Teater.

For mens det fra på søndag er muligt at afholde indendørs siddende arrangementer med maksimalt 500 deltagere, så er det stadig ikke tilladt at afholde koncerter med et stående publikum.

- Vi er selvfølgelig begejstrede for, at vi kan afvikle vores planlagte arrangementer på Svendborg Teater - der er plads til 446 i teateret - men samtidig bliver vi nødt til at aflyse flere koncerter i Borgerforeningens guldsal, fordi koncerterne er for et stående publikum, siger Claus Bjerregaard.

Foreningen har blandt andet aflyst en koncert med Alex Vargas, som skulle have været afholdt 21. januar.

- Det er katastrofalt, hvis vi ikke snart får lov til at afholde stående koncerter. Sidste år kom vi først i gang med det efter sommerferien, fordi Borgerforeningen i sommerperioden var optaget af Rottefælderevyen. En stor del af vores omsætning får vi jo til de stående koncerter, fordi vi har en stor indtjening i baren, forklarer Claus Bjerregaard, der også er træt af, at beslutningerne omkring nedlukninger og genåbninger bliver taget med meget kort varsel.

- Os, der arrangerer koncerter, vi opererer jo med et billetsalg, der ligger flere år ud i fremtiden. Så nytter det ikke noget, at tingene bliver lavet om i sidste øjeblik. Det er i øvrigt også svært at sælge billetter til folk, når de ikke ved, om arrangementet overhovedet bliver til noget, forklarer Claus Bjerregaard.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Udvider imperiet: Sydfynsk søskendepar overtager biograf i Horsens

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Smitten stiger på skolerne: I flere klasser er over halvdelen af eleverne fraværende

Ærø For abonnenter

Del en Tesla med naboen: Ærøfonden og Øpower går sammen om at afdække behovet for el-delebiler

Debat

Kronik: Skal historien nu også skrives om?

Faaborg-Midtfyn

Vedtaget i rungende tavshed: Nu ruller tusindvis af skraldespande ud i indkørslerne

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Leder For abonnenter

Fyns Amts Avis: Fødeafdelingen i Svendborg er klart styrket politisk og fagligt

Danmark

Alene i julen? Sådan passer du på humøret juleaften

Svendborg

Kvinde blev skubbet ud på kørebanen: Politiet efterlyser stadig bilist

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Konflikt om faldefærdige huse eskalerer efter kritisk artikel: Pludselig bankede ejendomsmatador på døren

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Erhverv For abonnenter

Værft og marina solgt: Nu skal der bygges boliger på Thurø

Faaborg-Midtfyn

Trist besked at få når man er på ferie: Kynisk tyv har stjålet børnenes sparebøsse

Annonce