Annonce
Kultur

Kulturladen tættere på at kunne udleje til private arrangementer: - Vi skal sørge for at holde liv i det her

Kulturladen i Rise. Foto: Rasmus Hage Dalland
Klausulen om, at Kulturladen i Rise ikke må udleje deres lokaler til private arrangementer er nu kommet et skridt nærmere ophævelse. Det kan få betydning for foreningens pressede økonomi.

Store Rise: Kulturladens økonomi har haft det skidt i flere år. Men ved det seneste møde i Økonomi- og erhvervsudvalget kom Kulturladen lidt nærmere på at få ophævet en klausul, der indebærer, at Kulturladen ikke må udleje sine lokaler til private arrangementer og derved ikke tjene penge på den måde.

Klausulen stammer fra 2009, hvor foreningen Kulturladen blev oprettet. På det tidspunkt blev Kulturladen bevilliget et rente- og afdragsfrit lån af Ærø Kommune til at erhverve lokalerne. Lånet lød på 400.000 kroner, og som betingelse for lånet fulgte en klausul. Den indebærer, at Kulturladen ikke må udleje sine lokaler til konfirmationer, fødselsdage, begravelseskaffe og andre private arrangementer. Vurderingen for oprettelsen af klausulen var, at långivningen samtidig med indtjening ved udlejning af lokalerne til private formål ville være konkurrenceforvridende. Det er den klausul, som Økonomi- og erhvervsudvalget vendte på deres seneste møde og sendte den endelige beslutning videre til kommunalbestyrelsen.

Ifølge kasserer i Kulturladen Tonny Nedergaard Jensen har foreningen haft underskud i flere år, og corona førte til mange aflysninger, hvilket heller ikke pyntede på økonomien. Han håber derfor på, at klausulen vil blive ophævet, så Kulturladen har mulighed for at øge deres indtægter ved udlejning af deres lokaler.

Annonce

- Vi (bestyrelsen i Kulturladen, red.) kan ikke sige noget om, hvor meget vi kan komme til at tjene ind. Der er også mulighed for at leje lokaler andre steder, så vi ved ikke, hvor mange der vil bruge Kulturladens lokaler. Men det kan i hvert fald ikke skade, hvis vi kan få lov til at udleje til private arrangementer, siger Tonny Nedergaard Jensen.

Mere kultur

Kulturladens økonomi har været udfordret i flere år. Så da fristen for indfrielse af lånet ved Ærø Kommune faldt i 2019, måtte Kulturladen meddele, at de ikke var i stand til at indfri deres gæld og søgte derfor om gældssanering. Derfor opstod der juridiske spørgsmål omkring, hvor meget hjælp kommunen måtte give, da foreningen ikke kunne indfri sin gæld. Det har fået processen til at strække sig over to år, inden punktet kom på dagsordenen ved Økonomi- og erhvervsudvalget. Foruden en godkendelse om ophævelse af klausulen, godkendte udvalget også indstillingen om, at Kulturladen kan få forlænget deres rente- og afdragsfrie lån i en femårig periode.

Det glæder Kulturladens kasserer Tonny Nedergaard Jensen, at de nu er kommet så langt i processen, da Kulturladens bestyrelse ikke er klar til at give op.

- Vi har en ide om, at det kunne være rart at bibeholde Kulturladen. Vi kunne bare smide håndklædet i ringen og sige: Ved I hvad, der her løber ikke rundt, så nu stopper vi og sætter bygningerne til salg. Og så er det det. Men vi har en ide om, at det her skal vi sørge for at holde liv i, siger han.

Beslutningen i udvalget glæder også turist- og erhvervsdirektør Chris Hammeken.

- Det er alletiders. Det betyder, at Kulturladen får et bedre indtægtsgrundlag ved at kunne leje lokalerne ud. Kulturladen gør allerede meget godt for kulturen på Ærø. Så jo bedre de er funderet økonomisk, jo flere kulturelle aktiviteter kan de understøtte, siger han.

Ved ophævelse af klausulen vil Kulturladen kunne konkurrere med andre udlejere af lokaler. Chris Hammeken vurderer, at det ikke vil få betydning for øens øvrige virksomheder, der udlejer lokaler.

- Der er flere andre steder, hvor man kan leje lokaler. Men markedet er stort nok - der er ingen, der kommer til at lide nød af det, siger han.

Den endelige beslutning om, klausulen for kulturladen kan ophæves, skal tages af kommunalbestyrelsen.

Annonce
Svendborg

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Fem kilometer i Ommel med løbestjernen Abdi Ulad: - Jeg har altid søgt at være selvstændig

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Langeland

Spodsbjerg i opråb: - Der kommer en skolebus meget tidligt om morgen og en igen sidst på eftermiddagen, og det er det

Sport For abonnenter

Navne fra Rise Sparkasse Arena: Altmuligmanden Niels

Ærø

Uhyggelige græskar skåret i Marstals gågade: - De voksne er meget engagerede

Sport

Fem på stribe for Rabbits

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Kultur For abonnenter

Rockstjerner uden filter: Nyt koncertkoncept lagde eminent fra land med veloplagte sangskrivere

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Langeland

Fyns Amts Avis mener: Debatten om Rema 1000 har udviklet sig til en farce - her er fakta

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Håneretten på spil lørdag: Pytlick versus Pytlick

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Fyn

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Annonce