Annonce
Debat

Kronik: Unaturligt eller netop naturligt?

Anne-Sofie Kierby Petersen fra 3.V er en af de tre vindere af Svendborg Gymnasiums artikelkonkurrence 2021.

Når vi benytter os af udtrykket, at noget er naturligt, forbinder de fleste ordet med sandhed, renhed, urørt, uskyld og ægte. De fine og positive konnotationer skaber et højt og næsten umuligt ideal for dét at være ”naturlig” – noget, som de færreste kan efterleve, endda ikke engang naturen selv. Det naturlige forekommer i mindre og mindre grad i det moderne menneskes liv og i den moderne jordklodes tidsalder. Denne distancering mellem mennesket og det naturlige sker i høj grad ubevidst i det moderne samfund. Tendensen i dag er, at vi mennesker ikke længere tilpasser os naturen, men det er derimod naturen, som tilpasser sig os i de største dele af verden. Jeg selv er kommet i tvivl om, hvor meget naturligt der eksisterer i min egen tilværelse. I Danmark har vi næsten formået at udrydde alt vild natur. Kun rejsemål til u-lande har kunnet give mig et billede af en ideel naturoplevelse, hvor naturen endnu ikke er underlagt mennesket. Mon der er plads til det naturlige i fremtiden, og vil det stadigvæk findes, eller er det naturlige og naturen en forgængelig størrelse, som en dag vil forsvinde på bekostning af kulturen?

Kigger man nærmere på det naturlige som definition, defineres det på følgende måde: “Noget som styres af naturens eller tilværelsens kræfter uden indgreb fra mennesker eller overnaturlige kræfter”. Men er det overhovedet muligt at finde natur og nutidige fænomener, der ikke er påvirket af mennesket? Kun få ting efterlever denne definition som for eksempel sygdomme og naturkatastrofer. Begge er naturlige kræfter, som mennesket endnu ikke har formået at lære at tæmme og styre til fulde. Med andre ord har naturen ikke underlagt sig mennesket på alle fronter. Definitionen på det naturlige gør mig fortvivlet og urolig. For hvis dette er definitionen på det naturlige som størrelse, har jeg så som levende individ nogensinde oplevet det naturlige?

Før denne spekulation har naturen som størrelse været nem at forholde sig til. For i min daværende bevidsthed var naturen og det naturlige tæt forbundet med hinanden. Naturen for mig indebar den lokale skov, som blev mit eget naturlige afbræk fra en ”unaturlig” virkelighed præget af menneskelige handlinger og opfindelser. Skovene har været dét sted, jeg altid har begået mig, når jeg havde brug for natur og brug for det naturlige. Tanken om, at de danske skove er det tætteste, jeg kommer på det naturlige, har altid haft en beroligende effekt på mig. Hver gang jeg har følt mig nedtrykt eller blot fortvivlet, har skoven været dét sted, hvor jeg føler en særlig jordforbindelse. En følelse af umiddelbarhed, hvor man kan slappe af og kan trække vejret helt ned i lungerne. Naturen minder mig om, at der findes noget, der er større og vigtigere end mit eget åndedræt. Jeg tror, langt de fleste kan relatere til dette og nyder gåturen i skoven alene eller med en, vi har kær. Jeg tror i højere grad, at vi under coronapandemien er blevet gjort mere bevidste om den effekt, naturen har på os. Ikke blot fordi vi ikke har haft andet at foretage os, men af den simple grund, at vi nyder det naturlige, værdsætter den og måske i virkeligheden higer efter den i sin rene form.

Annonce

Fakta

Fyns Amts Avis bringer de tre vindere fra Svendborg Gymnasiums nylige artikelkonkurrence om emnet naturlighed. Denne er skrevet af Anne-Sofie Kierby Petersen 3.V fra Troense.


Men dét, som jeg har forbundet med mit pusterum hele mit liv, har været den natur, som for mig bestod af små, snoede skovstier i skovbundens muld og de flygtende fasaners skrig. Dette har lagt grund for mit fristed, så længe jeg kan huske. Det forekommer mig, at de fleste mennesker har det sådan, at vi forbinder naturen med noget rent og ægte og ikke mindst med en rolig og afslappende sfære.

Men definitionen på det naturlige har gjort mig i tvivl. For de ting, jeg førhen har associeret og har forbundet med naturen og det naturlige, er lige pludselig blevet roden til et eksistentielt spørgsmål. For har vi i denne generation nogensinde oplevet naturen? For dén skov, jeg i virkeligheden har gået tur i, siden jeg var barn og forbundet med det naturlige, viser sig at være en opført skov af menneskers indgriben. Dén skov, som jeg har forbundet med det naturlige, er i virkeligheden en skov præget af monokultur, hvor træerne står ualmindeligt lige, er lige gamle og ikke at forglemme alle er ens. Denne skov, jeg har hyldet, er i virkeligheden et middel, som har svækket biodiversiteten i allerhøjeste grad og kun gjort det muligt for nogle få arter at tilpasse sig. Så ifølge definitionen på det naturlige går skoven ikke under det naturlige, fordi der har været en indgriben fra mennesket. Dette leder mig ind til det egentlige problem: Hvad hvis alt det, jeg går og forbinder med natur og det naturlige, slet ikke er det?


Dybest set påvirker mennesket naturen hele tiden. Men mennesket i sig selv er også et naturligt fænomen, der har lært at tilpasse sig på markant vis.


Hvis man sætter det naturlige i kontrast til det unaturlige og kunstige, vil definitionen lyde følgende: ”Frembragt eller arrangeret af mennesker som en efterligning af noget der ellers forekommer i naturen eller sker naturligt”. Definitionen på henholdsvis unaturlig og naturlig har splittet min daværende mening om, hvad der i virkeligheden er natur, og hvad der kan identificeres som noget naturligt. Som det fremgår i citaterne, er det alene menneskets påvirkning og inddragelse, der opdeler de to definitioner og dermed adskiller de to fra hinanden. Det er alene mennesket, som gør forskellen. Men hvad så, når mennesket blander sig i naturen, som vi jo gør? Dybest set påvirker mennesket naturen hele tiden. Men mennesket i sig selv er også et naturligt fænomen, der har lært at tilpasse sig på markant vis. Mennesket er en meget krævende art, som fylder meget, men i bund og grund er vi jo en art lige så vel som alle andre levende organismer. Og på den måde er vi en del af det naturlige?

Ligesom andre dyr ønsker mennesket hele tiden at optimere vores egen overlevelse. Dette gør, at mennesket er afhængigt af naturen, men naturen er også afhængig af mennesket, fordi vi er en del af naturen. Det, som vi foretager os, som er unaturligt og kunstigt, er i virkeligheden naturligt, fordi det er fremstillet af naturen selv, nemlig mennesket. Med denne bevidsthed gøres det klart, at mennesker har tilrettelagt naturen på godt og ondt, men at vi trods alt er en del af den i sidste ende. I virkeligheden har det altid været svært at skelne mellem de to definitioner, selvom de står i opposition til hinanden. Jeg er bange for, at det moderne menneske glemmer, at vi er en del af naturen, og at vi ikke længere identificerer os med den, men adskiller os fra den gennem disse definitioner. Og det er ærgerligt, for der er så meget, vi kan lære af den og af os selv.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Skjoldnæs-kaptajn har afleveret sine nøgler: Stopper med øjeblikkelig virkning

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Svendborg

Skepsis over ny legeplads: Kommer til at gå ud over torvehandlen

Ærø For abonnenter

Hverken glamping eller hotel: Søbygaards fremtid er på plads

Faaborg-Midtfyn

Sensationelt fund: Ligsten over prominent Faaborg-købmand dukker op under kirkens gulv

Langeland For abonnenter

Nyt fra Langelands erhvervsliv: Gode penge i grise, svære kår for yoga-retreat og parløb i Peløkke og Luxenborg uden den store succes

Erhverv For abonnenter

Trælastkæden Bygma bekræfter: - Ja, vi er på vej til Svendborg

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Leder For abonnenter

Avisen mener: Letbane kan overtrumfe klima i valgkamp

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Ærø

Pengene vælter ind: Ærø kåret til Europas mest energiansvarlige ø

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Svendborg

Snart kan børnene rutsje og klatre i midtbyen: Sådan kommer den nye legeplads på torvet til at se ud

Langeland For abonnenter

Værtshus-ejer i retten for at holde åbent under nedlukning: - Det er ikke rimeligt med så kort varsel at regne med, at vi har styr på restriktionerne

Kultur

Fem nye navne på Heartland: Fleetwood Mac-legende giver sin første solokoncert i Danmark

Annonce