Annonce
Debat

Kronik om slut på Sharefifty5: Afgrænsede projektperioder mindsker udbyttet

Charlotte Kirkegaard Flugt, projektleder, Sharefifty5. Foto: Fagfotografen.dk

Ligesom en virksomhed tager tid at bygge op fra idéstadiet til at have en decideret forretning med betalende kunder i butikken, gør det samme sig gældende for de EU-finansierede projektforløb til iværksættere og små-og mellemstore virksomheder med op til 250 ansatte.

Først den gode nyhed, om end baggrunden er kedelig, nemlig at vi i ShareFifty5 har fået udvidet projektperioden med fire måneder på grund af covid-19. Med små 300 virksomhedsejere og ansatte igennem vores forløb og workshops siden 2018 er vi selvfølgelig glade for at kunne tilbyde skræddersyet kompetenceudvikling og netværk til endnu flere sydfynske virksomheder.

Samtidig er vi også ærgerlige over, at vi ikke fortsat kan understøtte lokale virksomheder i deres videre udvikling, når ShareFifty5 lukker helt ned til december i år.

Annonce

Ud fra et ønske blandt de sydfynske kommuner om at styrke det maritime fokus blev ShareFifty5 etableret i 2018, og vi kunne seks måneder senere tilbyde vores første forløb i projektledelse.

Foruden ønsket om at styrke de maritime erhverv fandt vi i forundersøgelsen ud af, at der var et udbredt ønske blandt mange sydfynske virksomheder om at tiltrække specialiseret arbejdskraft inden for IT samt at udnytte de allerede eksisterende IT-kompetencer blandt de sydfynske virksomheder.


Som sådan er det en fornuftig målsætning, at projekternes grundlæggende formål er at blive selvfinansierede og dermed ikke underlagt afgrænsede støtteperioder, men det er desværre også urealistisk.


I og med at Sydfyn traditionelt har haft en markant profil inden for de maritime erhverv med blandt andet SIMAC (Svendborg International Maritime Academy), var der allerede sat mange skibe i søen. Sammen med andre erhvervsfremmeaktører som MARLOG (tidligere Fyns Maritime Klynge) og IT-branchen har vi understøttet den udvikling og bevist, at offentlige midler giver stort udbytte i form af øget vækst og flere ansatte, når de investeres i kompetenceudvikling.

Virksomhederne, der har benyttet sig af tilbuddene i ShareFifty5, spænder bredt. Det er blandt andet startups som JAR Marine Consult, der har etableret en økonomisk stabil virksomhed på under et år, men også store hæderkronedevirksomheder som SH Group og CC Jensen. Fælles for dem alle er, at de udover behovet for kompetenceudvikling i høj grad værdsætter, at der er skabt et miljø, hvor man som virksomhedsejer og -leder kan møde interessante udviklings-og samarbejdspartnere. Og hvor der bliver bygget bro imellem gamle og nye sydfynske virksomheder.

Som projektleder i ShareFifty5 har jeg over årene tæt fulgt virksomhedernes individuelle udvikling, men jeg har især bemærket, hvordan det er i samspillet med andre virksomheder, at de store spring er taget som uvurderlige sparringspartnere for hinanden. Ved at facilitere rum for sparring og give input til forretningsudvikling har vi skabt en kultur, hvor vi lærer og hjælper hinanden. At skabe en kultur for læring og designe forløb tilpasset målgruppens behov tager dog tid, især fordi den stærkeste markedsføring foregår virksomhederne mellem.

Derfor er det også med en vis ærgrelse, at vi bevæger os mod enden, lige som vi er kommet op i topfart med stor efterspørgsel på fortsat forretningsudvikling. Nu skal det ikke forstås sådan, at virksomhederne vil stoppe med at udvikle sig, fordi ShareFifty5 og andre EU-finansierede projekter stopper. Spørgsmålet er blot, om vi som samfund havde fået endnu større gevinst ved at fortsætte tiltagene?

Endnu er det for tidligt at sige, hvor meget værdi i kroner og ører ShareFifty5 har skabt i form af øget vækst blandt målgruppen, da det først vil blive opgjort efter projektets udløb. Vi kan dog skele til, hvad projektet Medstrøm formåede at skabe i detsprojektperiode. Medstrøm var ligeledes finansieret af EU-socialfondsmidler, men med en bredere målgruppe og forankret over hele Region Syddanmark. Her lykkedes det at skabe en akkumuleret meromsætning på 355 millioner kroner og 300 nye jobs.

Som sådan er det en fornuftig målsætning, at projekternes grundlæggende formål er at blive selvfinansierede og dermed ikke underlagt afgrænsede støtteperioder, men det er desværre også urealistisk. For mange virksomhedsejere er udgiften simpelthen for stor, hvis de skal betale markedsprisen for kvalificeret forretningsudvikling, selvom det netop er løftet af deres kompetencer, der bringer dem til det næste stadie.

Til gavn for den enkelte virksomhed men i sidste ende også for samfundet i form af øget vækst og flere ansatte.

Annonce
Svendborg For abonnenter

Forældre ser stort på færdselsreglerne ved Ørkildskolen: Politikommissær er voldsomt overrasket

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Ærø

Mere til lærerne, mindre til hjemmeplejen og fri psykolog til unge: Ærøs politikere er tilfredse med nyt forlig

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Sport

I Ronaldos fodspor: Nyborg-drengen Magnus skriver kontrakt med europæisk storklub

Navne For abonnenter

60 år: Jens Garfalk måtte lære lederjobbet med lynets hast: - Den fik han sgu oversolgt

Ærø

Kronik: En havnerundfart med hund

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

76-årige Bent er blind og skal springe ud af et fly: - Jeg kan jo ikke se, hvor langt der er ned

Fyn For abonnenter

Link til artikel med opdaterede corona-tal fra din kommune

Debat

Nu bliver færgerne en del af valgkampen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne For abonnenter

Nekrolog: Søren Lenschau Andersen var et anker og en superstjerne indtil livet sled ham op som 38-årig

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Sport For abonnenter

Hvem kan stoppe Svendborg-Oure FA - B1913 vil efter pokalbraget levere alt mod DS-topholdet

Langeland For abonnenter

Kenny og Jeanette er langtidsledige og var til borgermøde for at blive klogere: - Det ville være rart at vide, hvad der skal ske med folk på kontanthjælp

Danmark

Politiet gransker atter selvmordslægen Svend Lings: - Der er ikke nogen dom, der kan få mig til at stoppe

Annonce